mapeti 04.09.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Witam Szanownych grupowiczów. Mam mały problem... Złożyłem wniosek do UMiG o przekształcenie działki rolnej na budowlaną na poczatku czerwca - i dowiedzialem sie że na poczatku lipca Burmistrz ma zrobic posiedzenie i rozpatrzyć wszystkie wnioski. Dziś jest 4- wrzesnia... nie otzrymałem od nich żadnego pisma z decyzja. Po wykonaniu telefonu, pani w gminie stwierdziła, że burmistrz sie zgodził na wszystkie wnioski ale! - część wsi (własciciele działek) dostali pismo, natomiast nie wysłali jeszcze pisma do ludzi z mojego regionu, bo ponoć na mapie działki które sie starały o zmainę przeznaczenia sa w tzw. szachownicy, a do ustalenia oni otrzebuja jedną całość ziemii która bedzie mozna przekształcic. I teraz nie wiem... czy po posiedzeniu rady gminy nie pisza żadnej uchwały?? i czy jest mozliwe by te wnioski zostały rozpatrzone pozniej... słyszałem że gmina ma na odpowiedz 2 tygodnie, a w skrajnych przypadkach miesiąc... już mineły 2 miesiące i nie mam zadnej odpowiedzi... czy ja nie mogę przekształcić jedej działki o powierzcni 44ar czy musi to być pół wsi Co powinienem zrobic... pomozcie Mapeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 04.09.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Mozesz spróbować zasięgnąć informacji w Wydziale Architektury UG - poproś o plan zagospodarowania przestrzennego gminy (jeśli jest ) i porozmawiaj z szefem tegoż przybytku co i jak... Ew możesz wystosować pismo do gminy z porśbą o wydanie decyzji lub informację odnośnie przekształcenia. Wg kodeksu postępowania administracyjnego par. 35 urzad ma na odpowiedz do 1 m-ca, przy czym w bardziej skomplikowanych sprawach do 2 miesiecy - przy czym wtedy musi poinformować o tym fakcie, uzasadnić i podać również planowany termin rozpatrzenia sprawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapeti 04.09.2003 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Zadzwoniłem do pani Urbanistki z pierwszego lepszego wpisu w ks. tel. i dostałem przez przypadek odpowiedz, ze mając działkę 44a (i nie tylko po 1 stycznia, moge wysłać wniosek do UG o pozwolenie na budowe... i wg nowej ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym art. bodajże 61 gmina musi wydac decyzje. Wiec problem si echyba sam rozwiązał... domek bedzie mozna stawiac, a działka wtedy bedzie mogla sie przeksztalcac nawet 15 lat Mapeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 04.09.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 No... nie do końca... pisałem o tym w innym wątku... Tak jest, jeśli gmina ma aktualny plan zagospodarowania przestrzennego A mimo, że stare plany tracą ważność 1 01 2004, to nie oznacza, że każda gmina z tym dniem będzie dysponować nowym, aktualnym planem (niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.09.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Nową ustawę o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym znajdziesz na stronie sejmowej http://www.isip.sejm.gov.pl. I tam jest ten słynny art.61.1.1, to sobie doczytasz. Wejdź jeszcze na stronę Ministerstwa infrastruktury i znajdź projekt rozporządzenia do ustalania WZiZT przy braku planu miejscowego. I według mnie nie musisz czekać do stycznia. Ustawa działa pomimo, że stosownego rozporządzenia jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts