edytom 28.03.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam. Nie ma pojęcią ile tomów projektów juz obejrzeliśmy, ile stron internetowych....a akcie desperacji poszłam do architekta, żeby mi pomógł. A on dał pare kilogramów kolejnych katalogów. Dramat po prostu, zaczynam tracić cierpliwość, a to dopiero początek drogi. Może ktoś z Was może mi pomóc, albo wybrał projekt który jest bliski moim oczekiwaniom...POMOCY Działka ma szerokośc 24 metry, to na początek. i tak, koniecznie: parter: 1) dwa stanowsika w garażu 2) kuchnia otwarta ze spiżarką (okno od frontu domu) 3) pokój, też okno na od frontu 4) salon, jadalnia kuchnia otwarte 5) łazienka, bez ekscesów, ale większa niż blokowa 6) przejście z garażu do części mieszkalnej, koniecznie 7) nie musi być pomieszczenia gospodarczego, będzie w piwnicy poddasze: zasadniczo kompletnie obojętne rozmieszczenie (3 pokoje+garderoba(-y)) Jeśli ktoś zna wpólny mianownik tego wszystkiego będę wdzięczna. Nie chce projektu indywidualnego, bo teoretycznie przy tak dżzej ofercie na rynku projektów gotowych sprawa powinna być łatwa....jednak dla mnie nie jest:( Podoba nam sie narazie "reprezentacyjny" Muratora, ale mam troche poprawek, poza tym czytelnicy forum nie są zbyt łaskawi w opiniach na jego temat... Będę wdzięczna za wszelką pomoc; dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 29.03.2008 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Witam Miałem podobne problemy (i pewnie nie ja jeden ) Duża ilość projektów gotowych niestety nie gwarantuje, że trafi się na taki pasujący w 100%, z reguły coś nie pasuje, a im bardziej skonkretyzowane i wymagane niestandardowe rozwiązania tym gorzej. Generalnie projekty gotowe starają się spełnić oczekiwania "przeciętnego" użytkownika i "szyte" są w zgodzie z pewnymi kanonami, ale w tym pewnie zdążyłaś się juz zorientować. Dla mnie wybawieniem okazał się jednak projekt indywidualny, bo przy moich równie sprecyzowanych oczekiwaniach zakres (czytaj cena ) przeróbek projektów gotowych podbijał ostateczną cenę do poziomu zbliżonego do ceny projektu na zamówienie. Pisząc projekt indywidualny mam na myśli projekt budowlany nie wykonawczy bo cena tego drugiego to kosmos Ale jak będziesz miała dobrą, doświadczoną ekipę to budowlany wystarczy To co moge poradzić to wybranie projektu, który w znacznym stopniu spełnia wasze wymagania i pokazanie architektowi, niech poda orientacyjny koszt waszych przeróbek i jednocześnie cenę indywidualnego, ale na bazie tego gotowego i zobaczysz co się bardziej opłaca. Pamiętam, że interesowałem się projektem o zbliżonych założeniach był to LMP 124 z pracowni Lipińskich, może da radę go dostosować do waszych potrzeb, LMP 127 też oferuje pewne możliwości dopasowania, ale architektem nie jestem i mogę się mylić... Powodzenia w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts