Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki TV LCD polecacie do pokoju o szer. 6,0 m

kapi01

Recommended Posts

Witam!

W pokoju TV mam 6,0 m odległości od TV do ściany w związku z tym mam pytanie czy tv przekątnej 32 cale będzie dobry - nie za duży i nie za mały. Znalazłem w sklepie int fajne TV w dobrych cenach, czy może ktoś mi coś o nich napisać. podaje link - nie znam sie na tym ;), nie szukam cudu techniki ale dobrego sprzętu w dobrej cenie

http://www.audiortv.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=44&zenid=9eee889d769a21273d9c4569525a0023

Na mój gudt może być znacznie większy ja mam lcd 37 calowego patrze z 4 metrów i wcale nie wydaje mi sie duży wręcz czasem za mały......na twoim miejscu brałbym cos około 50 cali...(na początku wydawał mi sie duży ale po trzech dniach sie przyzwyczaiłem )teraz zaś jak pisałem powyżej...za mały heh

w Muratorze znalazłam artykuł:

"Prawidłowa odległość zależy od wielkości telewizora

W przypadku ekranów 20-27" odległość, z jakiej można komfortowo oglądać telewizję, to około 1 do 2 metrów.

W przypadku zestawów z ekranem 32-37' siedzieć należy w odległości od 2 do 3 metrów od ekranu.

Jeśli telewizor ma ekran 42-46" odległość powinna wynosić od 3 do 4,5 metra.

Najlepszy widok w przypadku telewizorów 50" uzyskuje się z odległości 3,5 do 5 metrów.

Telewizor znajduje się na odpowiedniej wysokości, kiedy oczy ustawione są na wprost środka ekranu."