Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przy ociepleniu styropianem stosuje się listwy startowe?

Recommended Posts

można, ale nie trzeba. Ich zadaniem, oprócz wyznaczenia poziomów (bo o tych robotnicy mają swoje zdanie, całkowicie odmienne od zdania większości i poziomicy) ochrona przed gryzoniami, które mogą sie od spodu wgryźć pod styropian - i to koniec będzie, bo taką cholerę, choć się da, to jednak trudno dopaść.

Robotnicy często robią tak, że powieszą styropian, a potem od spodu też zaciągają klejem z siatką - i niby ochrona ta sama, ale nie do końca jednak.

Ja u siebie zrobiłem - dlaczego? przekonały mnie myszki:)

pzdr

sad ripper

ja nie mam ocieplenia to i listew nie mam , szwagier ma,

a czemu fachowcy mówią nie, bo jest trochę do myślenia, trzeba wypoziomować a to trwa trochę

nie -----> pomocy to ani Barbossa, ani ja raczej nie pomożemy przy tych listwach 8) :lol: :wink:

ponadto trzeba wywiercić kilkadziesiąt dziur w ścianie....

zapomnieliście o ważnej rzeczy są listwy starowe i listwy startowe z kapinosem i takie powinno się zakładać przy dociepleniach,ale kto o tym pamięta lub nie chce pamiętać bo to kosztuje ,a przy wyborze rodzaju ściany 1 czy 2 warstwowej zawsze się liczy tylko ile pustak i styropian wychodzi i to jet wykładnią ceny metra muru ,a o dodatkowych akcesoriach się zapomina , bo drogie ,albo majstrowi nie podrodze z robotą :D

Nie rozumiem problemu. Ty zlecasz jako inwestor swojemu wykonawcy zrobienie ocieplenia budynku. W każdej znanej mi umowie o roboty budowlane znajduje się zapis mówiący, że prace należy wykonywać zgodnie z tzw. sztuką budowlaną. Zgodnie ze wszelkimi prawidłami kapinosy się wykonuje. W czym kłopot? Jako inwestor po prostu egzekwuj swoje prawa i dopilnuj, aby prace zostały wykonane właściwie. Przy okazji budowy powinna istnieć jeszcze instytucja inspektora nadzoru z ramienia inwestora. Wydaje mi się, że w pogoni za oszczędnościami (albo z innych powodów) 99% inwestorów o tym zapomina - ale potem mogą mieć pretensje tylko do siebie.