Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bramy i przęsła kute z Castoramy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam od kilku dni w Castoramie pojawiły się w dość przyzwoitych cenach barmy,furtki i przęsła "kute" Nie mówimy tutaj o kwestiach wzorów itp. Mam pytanie co sądziecie o tch bramach i ich jakościach, bo cena jest doś atrakcyjna i jestem zainteresowany?

O jakości, w sensie trwałości to pewnie się nikt nie wypowie, bo nikt takiej pewnie długo nie ma.

Co to znaczy atrakcyjna cena?

Sprawdź dokładnie...one nie są raczej kute. Kute to w castoramie tylko części kupisz z osobna...a jeśli chodzi o gotowe bramy, furtki i przesła to one są robione z profili (rurki w środku są puste).

Mam taką bramę z castoramy ...furtkę też :D . Jak się ją ładnie omaluje to faktycznie wygląda jak kuta....a jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? :lol:

Z powodu?

Że co> że niby Ci się rozpadnie, zardzewieje czy korniki ci wpierniczą?

Być może nie są to bramy kute za 4000zeta .... bo i tyle nie kosztują... mam taką bramę zamontowaną od ubiegłego roku ... potraktowałam minią, na to czarną farbą do metalu i wisi ...wygląda normalnie... raczej nie mam znajomych którzy chodzą z lupą po posesji i niedociągnięcia wynajdują...a mnie też nie przeszkadza, że to nie kuta . Osobiście nie zauważyłam niczego dyskwalifikującego ją na "dzień dobry" :roll:

Też je widziałąm przedwczoraj. nie jestem pewna, ale i wyglądały na kute jednak. Ale nie obmacałam, więc mogę się mylić. W każdym razie takich wecześniej w Castoramie nie było

Pewnie poprostu obiegowa opinia, że w marketach jest szajs i bardziewie...

Nawet jak markowe to z odpadow i zwrotow... (nawiasem mowiac duzo tych odpadow i zwrotow musza miec niektorzy top producenci)

Druga sprawa to pewnie metka made in china - jak teraz 99% sprzetu

Wg mnie czy postoi, czy nie to sprawa wlasciwej eksploatacji i czasu - ciezko powiedziec na oko...

Na oko mozna ocenic jak calosc przesła jest zmontowana - spawy/zgrzewy etc ...

tak mi sie wydaje i jest to moja subiektywna opinia i nie pracuje w branzy kowalskiej/montowania ogrodzen ;D

To czy kupimy takie przęsło w Castorame czy u kowala to tyle samo wytrzyma co wam się wydaje ze te wszystkie kute bramy to są ręcznie robione? Te wszystkie przepiękne bramy są robione z gotowych elementów które można kupić i samemu pospawać, jak ktoś ma do tego smykałkę. To nie te czasy że kowale wszystko robili od podstaw teraz kupują gotowe elementy i tylko je składają do kupy.

To czy kupimy takie przęsło w Castorame czy u kowala to tyle samo wytrzyma co wam się wydaje ze te wszystkie kute bramy to są ręcznie robione? Te wszystkie przepiękne bramy są robione z gotowych elementów które można kupić i samemu pospawać, jak ktoś ma do tego smykałkę. To nie te czasy że kowale wszystko robili od podstaw teraz kupują gotowe elementy i tylko je składają do kupy.

pod Poznaniem jest hurtownia tach elementów

jak byłem to widziałem same samochody z "zakladów kowalskich" :lol:

Proszę cię,bo jeszcze ktoś w to uwierzy,nie oszukuj się,to jest zupełnie inna bajka,widziałam,oglądałam,macałam ale jeśli mam wybrać to to czy siatkę to wybrałabym toto :D

.Moja jest taka jak na ponizszym zdjęciu ...dałam za nią coś koło 600 - ta na zdjęciu to jest akurat brama "towarowa" ...tzn. z boku działki.... raz na rok się ją będzie otwierało jak Pan z węglem przyjedzie :lol:

Mam jeszcze drugi taki komplet- brama+ furtka , będa montowane do słupków z klinkieru jak już sie w końcu na murarza doczekam :roll: .

http://images11.fotosik.pl/95/071f0d4b7c6ee829med.jpg

Co do róznic.... kuta jest wykonana z pręta pełnego .... te z castoramy są wykonane z profila pustego w środku .... ale jak dla mnie róznica nie gra roli....i to wisi i to wisi ...strzelać z tego nie będę :roll: .

Co do róznic.... kuta jest wykonana z pręta pełnego .... te z castoramy są wykonane z profila pustego w środku .... ale jak dla mnie róznica nie gra roli....i to wisi i to wisi ...strzelać z tego nie będę :roll: .

I do tego te z Casto są lżejsze więc mniej kłopotu z ich wieszaniem i stabilizacją ;)

Dokładnie. Ja ogrodzenie frontowe wraz z furtką i bramą wykonywalem sam z wujem. Jak ma wyglądać przęsło, brama i furtka zdecydowaliśmy sami z żoną, wzór niezbyt bogaty - taki sredni po prostu. Materiały typu: pręty kwadratowe na pionowe "sztachety" , płaskowniczki na poziome odcinki, profile prostokątne na ramę bramy i furtki kupiłem w hurtowni stali. Elementy ozdobne typu: jakaś rozeta w środek każdego przęsła, elementy typu "C", groty, zawiasy, gałki do furtki, daszki na słupki zakupiłem na allegro. Daszki do słupkow mi były potrzebne gdyż słupki pomiędzy przęsłami mam z profili kwadratowych 8x8 cm i 10x10cm przy bramie i furtce.

Przesła pospawaliśmy wg naszego projektu, nawet pręty kwadratowe skręcaliśmy wokół ich własnej osi na ich śrdokowym odcinku i to na zimno - banał !!!

Całość pomalowana dobrym podkładem i niedługo zostanie wspawana pomiędzy słupki, które już stoją. Później dobra farba do metalu.

Zanim zabraliśmy się do roboty byłem w kilku miejscach gdzie robią tzw. ogrodzenia kute. Kute to one są jak się chyba coś skrzywi i trzeba młotkiem wyprostować :lol: Wszyscy robią tak samo, stosują gotowe elementy ozdobne kupowane bespośrednio u producentów takich jak ja kupiłem i spawają do kupy wg projektu. Wszystko zalezy od wzoru jaki sobie wybierzemy, można wybrać płaskowniki i pręty tzw młotkowane i wtedy wydaje nam się, że ten co robił to ogrodzenie kuł tak sobie pręt po pręcie :lol: ale to się też kupuje gotowe i spawa się do kupy.

Oczywiście istnieją prawdziwi kowale, którzy sami wyginają, kują na gorąco elementy ozdobne ale wtedy 1 m przęsła nie kosztuje 150, 200 czy 300 pln tylko w tysiącach się płaci. Na takie mnie nie stać, a takie za 200pln za metr to mogę sobie sam zrobić.

Wiem, że nie kazdy umie i ma czym ale to tak jak z wszystkim. Jedni sami robią gładzie, inni robią ocieplenie a inni ogrodzenie "kute" :lol:

wyjaśnienia - bardzo proszę:

jest to typowy produkt pseudomarketowy tak samo jak Uni-mata marketowa ma całkiem inne parametry niż zwykła uni-mata, marketowe piece CO z podajnikiem mają całkiem inną grubość blachy, żeliwa, spawów niż te same piece sprzedawane poza marketami pod tą samą marką- tak samo te profile (z ostatniej promocji 190zł) nie mają zbyt wiele wspólnego z profilami stosowanymi najczęściej na ogrodzenie. Zupełnie inna jakość spawów, waga, rodzaj użytego materiału.

Najczęściej odbywa się to w taki sposób - handlowiec producenta XXX zjawia się w centrali marketu YYY i oferuje swój towar w cenie np. 1000zł/szt.

Kupiec marketu mówi, że chętnie kupią 300 palet towaru producenta ale w cenie o 50% niższej. O jakości nikt nie dyskutuje, a pokusa szybkiego zwiększenia przychodów dla producenta jest zbyt duża...

Oki.... o ile nad piecem i wełną możnaby się zastanowić...bo to poważny zakup gwarantujący bezpieczeństwo czy prametry cieplne ...o tyle jeśli chodzi o bramę to odpuściłam sobie bezcelowe wydawanie kasy na "coś" 300% droższego co nie daje mi nic innego niż "to" 300% tańsze....oprócz oczywiście mojego super zadowolonego "ego" i bardziej pustego portfela :roll: .

wyjaśnienia - bardzo proszę:

jest to typowy produkt pseudomarketowy tak samo jak Uni-mata marketowa ma całkiem inne parametry niż zwykła uni-mata, marketowe piece CO z podajnikiem mają całkiem inną grubość blachy, żeliwa, spawów niż te same piece sprzedawane poza marketami pod tą samą marką- tak samo te profile (z ostatniej promocji 190zł) nie mają zbyt wiele wspólnego z profilami stosowanymi najczęściej na ogrodzenie. Zupełnie inna jakość spawów, waga, rodzaj użytego materiału.

.

Chyba przesadzasz. Jaka firma (zakładam, że o rozpoznawalnej marce) zaryzykuje swoją reputację sprzedając w markecie pod SWOJĄ marką gorsze produkty :o Co innego no name, OK, co innego marki marketowe, ale jeżeli coś ma logo firmy to musi mieć jakość taką samą, jak w hurtowni. Bo inaczej ktoś, kto się sparzy w markecie nigdy już nie spojrzy na ten produkt.

Nie sądzę, żeby firmy podejmowały działania samobójcze.

Nie wiem jak jest z innymi produktami, ale podejrzewam, że tak samo.

Wiem natomiast, że wielu producentów płytek ceramicznych robi specjalne serie produktów na hipermarket. Są tańsze i oczywiście niższej klasy, ale podstawowe parametry trzymają. Wielu producentów ma tańsze i droższe linie produktów - czasami nawet pod inną nazwą.

Tańsze zawsze jest przeważnie słabsze jakościowo i o mniej wyszukanym wzornictwie - coś za coś.

Do nas należy wybór - na co chcemy przeznaczyć pieniądze i ile.