Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawdę mała łazienka 140 cm x 233 cm

sebamar

Recommended Posts

Mam naprawdę małą łazienkę o wymiarach 140 cm x 233 cm. Jestem przed remontem i zastanawiam się jak ją urządzić. Chciałbym raczej pozostawić wannę niż zamieniać ją na kabinę prysznicową. Chociaż kabina jest też do rozważenia. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia w urządzaniu tak małej łazienki. Macie może jakieś zdjęcia?

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedługo zamieszczę plan. Ale mam pytanie. Czy można przemieścić sedes i wannę w inne miejsce niż pierwotnie? Słyszałem, że w związku z umiejscowieniem odpływu wody jest to niemożliwe. Czy orientujecie się w tym temacie?

To wszystko zalezy, ile chcesz wydac na hydraulika. U mnie sedes bedzie w miejscu, w ktorym normalnie go mialo nie byc, poniewaz jest tam akurat rura 110. Wanny nie chce przenosic, ale pewnie to tez by sie dalo, ale mogloby byc kosztowne.

Wannę to na pewno można przesunąć w takiej małej łazience, z wc trochę inna sprawa, ale też nie ma rzeczy niemożliwych :wink: A masz jakąś wizję, gdzie i co byś chciał przesunąć??

Tak jak napisała malgos2 - zależy co chcesz osiągnąć, tzn. jak daleko chcesz przesunąć urządzenia. I na pewno musisz wiedzieć z czego są ściany i gdzie idą piony :roll: Przypuszczam, że piony są na tej długiej ścianie, ale najlepiej zaznacz na rysunku, w którym dokładnie miejscu.

Pion znajduje się w rogu , gdzie jest sedes. Moim pierwotnym pomysłem było przeniesienie wanny na scianę na przeciwko umywalki, a sedesu obok umywalki. W grę wchodzi również tylko kabina prysznicowa. Byłaby najwygodniejsza, ale... Wodę ogrzewa piecyk i nie wiem czy są takie termy gazowe, które zapewnią stałą temperaturę wody w kabinie prysznicowej.

Pion znajduje się w rogu , gdzie jest sedes. Moim pierwotnym pomysłem było przeniesienie wanny na scianę na przeciwko umywalki, a sedesu obok umywalki. W grę wchodzi również tylko kabina prysznicowa. Byłaby najwygodniejsza, ale... Wodę ogrzewa piecyk i nie wiem czy są takie termy gazowe, które zapewnią stałą temperaturę wody w kabinie prysznicowej.

No tez tak myslalam, ze to jedyna opcja, zeby wanne dac na krotsza sciane z tym, ze nie wiem, czy wanna 140 cm to jest taka wygodna opcja - o to zapytaj OK. Mysle, ze nie powinno byc problemu z terma, ja wprawdzie biore prysznic w wannie, ale nie mam z tym problemu majac terme gazowa.

Raczej trudno będzie przenieść wc o taki kawał, żeby zachować wymagane spadki odpływu :-? Wprawdzie są na to metody, ale mogą być bardzo kosztowne :roll:

Wanna 140 to maleństwo, miałam taką w poprzednim mieszkaniu. Teraz mi weszła 170 i to już słuszny rozmiar. Inna sprawa, że ja i tak bym wybrała 140, nie kabinę - ale to już osobiste preferencje. A może pokombinować z narożną/asymetryczną? Przy tej samej długości zewnętrznej mają dłuższe wymiary wewnętrzne.

Potwierdzam, że nie ma większych problemów z piecykiem gazowym i prysznicem - często biorę prysznic w wannie, a przed remontem była kabina i działało. Ewentualne chwilowe zmiany temp. powinna chyba wyrównać bateria termostatyczna - ale nigdy nie miałam, więc nie mam na ten temat zielonego pojęcia - poszukaj na forum, trochę tu o tym było.

A moze na dole łazienki (piszę tak jak widzę obrazek) umieść na krótkiej ścianie wannę narożną (asymetryczną) - już chyba ktoś o tym pisał. umywalkę przenieś na górą obok kibelka. Co do baterii termostatycznej, zdecydowanie lepiej ona współpracuje z pojemnościowymi ogrzewaczami wody (np. bojlerami). Jak z termą będzie współpracować - najlepiej zapytać fachowca lub przedstawiciela jakiej firmy sprzedającej baterie. Batrie takie można kupic już za ok 200 zł.

Sprawdzilam swoja mala lazienke. Ma podobne wymiary, tylko drzwi mam na krotszej scianie. I wyglada to u mnie tak, ze wanna 140 cm (wcale nie jest taka mala i niewygodna) na tej krotszej scianie. Nad wanna mam piecyk gazowy. A na dluzszej scianie: wanna (krotszy bok), umywalka i ubikacja. I nie jest niewygodnie i ciasno.

Sprawdzilam swoja mala lazienke. Ma podobne wymiary, tylko drzwi mam na krotszej scianie. I wyglada to u mnie tak, ze wanna 140 cm (wcale nie jest taka mala i niewygodna) na tej krotszej scianie. Nad wanna mam piecyk gazowy. A na dluzszej scianie: wanna (krotszy bok), umywalka i ubikacja. I nie jest niewygodnie i ciasno.

No wlasnie. Zapytalam mamy, ile liczyla sobie nasza wanna w domu zanim kupila 160 cm i okazalo sie, ze 140 cm. To nie jest tak malo - dorosly facet sredniego wzrostu sie zmiesci (moj ojciec). No chyba, ze na tej wannie nikomu nie zalezy i lepiej po prostu dac prysznic. Ja jakos nie lubie tych wszystkich naroznikowych rzeczy i nie rozumiem, dlaczego taka wanna mialaby byc wygodniejsza. Jest szersza, ale przeciez nie jest dluzsza. W tym mieszkaniu z szerokoscia nie ma problemu,tylko z dlugoscia.

140 znam - miałam w poprzednim mieszkaniu. Dało się w niej wykąpać, ale... :wink: Oczywiście dużo zależy od wzrostu - ja jestem raczej długa, to i wanna długa musi być 8)

A wanny narożne i asymetryczne są relatywnie dłuższe - ustawienie pod kątem pozwala na zwiększenie wymiaru wewnętrznego w stosunku do wanny prostokątnej o tej samej długości zewnętrznej. Dość dokładnie przestudiowałam schematy wanien na etapie projektowania swojej łazienki :roll: Osobiście też za narożnymi nie przepadam, ale w tej łazience to może niegłupio by było.

Jeśli chodzi o koszt przeniesienia wanny, to nie powinien być duży - dokładnego nie podam, bo różnice regionalne mogą powalać na kolana :wink:

Z wc gorszy problem. Jeśli rzeczywiście się uprzesz na przeniesienie na drugi koniec łazienki, to może się to wiązać z kupnem dodatkowych urządzeń (jakieś tam pompy, młynki i inne cuda). Nie jest to niemożliwe, ale może być dość kosztowne; tu coś było na ten temat: http://forum.muratordom.pl/problem-z-ubikacja,t125579.htm. Nie wiem, czemu chcesz przesunąć wc na drugi koniec łazienki - na pewno łatwiej byłoby przesunąć umywalkę w kierunku wc, niż odwrotnie :roll:

Bateria termostatyczna ponoć reguluje się sama i leci z niej woda o zadanej temperaturze. Nic mi więcej nie wiadomo w tym temacie, ale na forum było sporo - trzeba poszukać.