sebamar 29.03.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Mam naprawdę małą łazienkę o wymiarach 140 cm x 233 cm. Jestem przed remontem i zastanawiam się jak ją urządzić. Chciałbym raczej pozostawić wannę niż zamieniać ją na kabinę prysznicową. Chociaż kabina jest też do rozważenia. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia w urządzaniu tak małej łazienki. Macie może jakieś zdjęcia?Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-1997 29.03.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 a moglbys wrzucic jakis plan z zaznaczeniem gdzie jest odplyw do wanny, gdzie odplyw WC, gdzie do umywalki? bez tego ani ruszpotrzebna Ci jest wanna czy wystarczy brodzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 29.03.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Może zapraszam do mojego mieszkanka - moja łazienka jest jeszcze mniejsza Doświadczenie zdobyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 29.03.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Jak juz tu kiedys OK pisala - kabina bardziej zagraca przestrzen niz wanna, ale to wszystko zalezy od tego, czy tak jak ja - nie wyobrazasz sobie zycia bez wanny, czy wrecz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebamar 29.03.2008 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Niedługo zamieszczę plan. Ale mam pytanie. Czy można przemieścić sedes i wannę w inne miejsce niż pierwotnie? Słyszałem, że w związku z umiejscowieniem odpływu wody jest to niemożliwe. Czy orientujecie się w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 29.03.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Niedługo zamieszczę plan. Ale mam pytanie. Czy można przemieścić sedes i wannę w inne miejsce niż pierwotnie? Słyszałem, że w związku z umiejscowieniem odpływu wody jest to niemożliwe. Czy orientujecie się w tym temacie? To wszystko zalezy, ile chcesz wydac na hydraulika. U mnie sedes bedzie w miejscu, w ktorym normalnie go mialo nie byc, poniewaz jest tam akurat rura 110. Wanny nie chce przenosic, ale pewnie to tez by sie dalo, ale mogloby byc kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebamar 29.03.2008 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Oto trochę prymitywny plan obecnego wyglądu łazienki.Będę wdzięczny za sugestie. http://img134.imageshack.us/img134/70/lazienkawr9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebamar 29.03.2008 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 http://img134.imageshack.us/img134/70/lazienkawr9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.03.2008 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Ale nic nie piszesz na temat swoich potrzeb - czy chcesz ta wanne zostawic, czy w ogole jest Ci potrzebna, czy Ci nie zalezy? Z czego sa sciany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neco 30.03.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 wszystko zależy jaka rura plastik czy żeliwo , jeśli żeliwo to jest duży problem ale wykonalny tylko czy będzie się wtedy opłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.03.2008 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Wannę to na pewno można przesunąć w takiej małej łazience, z wc trochę inna sprawa, ale też nie ma rzeczy niemożliwych A masz jakąś wizję, gdzie i co byś chciał przesunąć?? Tak jak napisała malgos2 - zależy co chcesz osiągnąć, tzn. jak daleko chcesz przesunąć urządzenia. I na pewno musisz wiedzieć z czego są ściany i gdzie idą piony Przypuszczam, że piony są na tej długiej ścianie, ale najlepiej zaznacz na rysunku, w którym dokładnie miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebamar 30.03.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Pion znajduje się w rogu , gdzie jest sedes. Moim pierwotnym pomysłem było przeniesienie wanny na scianę na przeciwko umywalki, a sedesu obok umywalki. W grę wchodzi również tylko kabina prysznicowa. Byłaby najwygodniejsza, ale... Wodę ogrzewa piecyk i nie wiem czy są takie termy gazowe, które zapewnią stałą temperaturę wody w kabinie prysznicowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Pion znajduje się w rogu , gdzie jest sedes. Moim pierwotnym pomysłem było przeniesienie wanny na scianę na przeciwko umywalki, a sedesu obok umywalki. W grę wchodzi również tylko kabina prysznicowa. Byłaby najwygodniejsza, ale... Wodę ogrzewa piecyk i nie wiem czy są takie termy gazowe, które zapewnią stałą temperaturę wody w kabinie prysznicowej. No tez tak myslalam, ze to jedyna opcja, zeby wanne dac na krotsza sciane z tym, ze nie wiem, czy wanna 140 cm to jest taka wygodna opcja - o to zapytaj OK. Mysle, ze nie powinno byc problemu z terma, ja wprawdzie biore prysznic w wannie, ale nie mam z tym problemu majac terme gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.03.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Raczej trudno będzie przenieść wc o taki kawał, żeby zachować wymagane spadki odpływu Wprawdzie są na to metody, ale mogą być bardzo kosztowne Wanna 140 to maleństwo, miałam taką w poprzednim mieszkaniu. Teraz mi weszła 170 i to już słuszny rozmiar. Inna sprawa, że ja i tak bym wybrała 140, nie kabinę - ale to już osobiste preferencje. A może pokombinować z narożną/asymetryczną? Przy tej samej długości zewnętrznej mają dłuższe wymiary wewnętrzne. Potwierdzam, że nie ma większych problemów z piecykiem gazowym i prysznicem - często biorę prysznic w wannie, a przed remontem była kabina i działało. Ewentualne chwilowe zmiany temp. powinna chyba wyrównać bateria termostatyczna - ale nigdy nie miałam, więc nie mam na ten temat zielonego pojęcia - poszukaj na forum, trochę tu o tym było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebamar 31.03.2008 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Co to jest bateria termostatyczna? I ile może wynosić orientacyjnie koszt przeniesienia wanny i sedesu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 31.03.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 A moze na dole łazienki (piszę tak jak widzę obrazek) umieść na krótkiej ścianie wannę narożną (asymetryczną) - już chyba ktoś o tym pisał. umywalkę przenieś na górą obok kibelka. Co do baterii termostatycznej, zdecydowanie lepiej ona współpracuje z pojemnościowymi ogrzewaczami wody (np. bojlerami). Jak z termą będzie współpracować - najlepiej zapytać fachowca lub przedstawiciela jakiej firmy sprzedającej baterie. Batrie takie można kupic już za ok 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-1997 31.03.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Sprawdzilam swoja mala lazienke. Ma podobne wymiary, tylko drzwi mam na krotszej scianie. I wyglada to u mnie tak, ze wanna 140 cm (wcale nie jest taka mala i niewygodna) na tej krotszej scianie. Nad wanna mam piecyk gazowy. A na dluzszej scianie: wanna (krotszy bok), umywalka i ubikacja. I nie jest niewygodnie i ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 31.03.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Sprawdzilam swoja mala lazienke. Ma podobne wymiary, tylko drzwi mam na krotszej scianie. I wyglada to u mnie tak, ze wanna 140 cm (wcale nie jest taka mala i niewygodna) na tej krotszej scianie. Nad wanna mam piecyk gazowy. A na dluzszej scianie: wanna (krotszy bok), umywalka i ubikacja. I nie jest niewygodnie i ciasno. No wlasnie. Zapytalam mamy, ile liczyla sobie nasza wanna w domu zanim kupila 160 cm i okazalo sie, ze 140 cm. To nie jest tak malo - dorosly facet sredniego wzrostu sie zmiesci (moj ojciec). No chyba, ze na tej wannie nikomu nie zalezy i lepiej po prostu dac prysznic. Ja jakos nie lubie tych wszystkich naroznikowych rzeczy i nie rozumiem, dlaczego taka wanna mialaby byc wygodniejsza. Jest szersza, ale przeciez nie jest dluzsza. W tym mieszkaniu z szerokoscia nie ma problemu,tylko z dlugoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 31.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 140 znam - miałam w poprzednim mieszkaniu. Dało się w niej wykąpać, ale... Oczywiście dużo zależy od wzrostu - ja jestem raczej długa, to i wanna długa musi być A wanny narożne i asymetryczne są relatywnie dłuższe - ustawienie pod kątem pozwala na zwiększenie wymiaru wewnętrznego w stosunku do wanny prostokątnej o tej samej długości zewnętrznej. Dość dokładnie przestudiowałam schematy wanien na etapie projektowania swojej łazienki Osobiście też za narożnymi nie przepadam, ale w tej łazience to może niegłupio by było. Jeśli chodzi o koszt przeniesienia wanny, to nie powinien być duży - dokładnego nie podam, bo różnice regionalne mogą powalać na kolana Z wc gorszy problem. Jeśli rzeczywiście się uprzesz na przeniesienie na drugi koniec łazienki, to może się to wiązać z kupnem dodatkowych urządzeń (jakieś tam pompy, młynki i inne cuda). Nie jest to niemożliwe, ale może być dość kosztowne; tu coś było na ten temat: http://forum.muratordom.pl/problem-z-ubikacja,t125579.htm. Nie wiem, czemu chcesz przesunąć wc na drugi koniec łazienki - na pewno łatwiej byłoby przesunąć umywalkę w kierunku wc, niż odwrotnie Bateria termostatyczna ponoć reguluje się sama i leci z niej woda o zadanej temperaturze. Nic mi więcej nie wiadomo w tym temacie, ale na forum było sporo - trzeba poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 31.03.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 A wanny narożne i asymetryczne są relatywnie dłuższe - ustawienie pod kątem pozwala na zwiększenie wymiaru wewnętrznego w stosunku do wanny prostokątnej o tej samej długości zewnętrznej. No tak, to wynika z twierdzenia Pitagorasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts