Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawdę mała łazienka 140 cm x 233 cm

sebamar

Recommended Posts

U mnie mata elektryczna i grzałka do grzejnika. Grzałki nie użyjesz w sezonie grzewczym, bo i tak grzeją, a matą możesz się podgrzać. Te maty są małej mocy, ale akurat do podgrzania podłogi i osuszenia powietrza się nadają, jak jest zimno, wilgotno i nie grzeją :-? U mnie mata w kuchni i łazience.

A jeśli ogólnie zimno nawet w sezonie, to może za małe/słabe masz grzejniki?

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie mata elektryczna i grzałka do grzejnika. Grzałki nie użyjesz w sezonie grzewczym, bo i tak grzeją, a matą możesz się podgrzać. Te maty są małej mocy, ale akurat do podgrzania podłogi i osuszenia powietrza się nadają, jak jest zimno, wilgotno i nie grzeją :-? U mnie mata w kuchni i łazience.

A jeśli ogólnie zimno nawet w sezonie, to może za małe/słabe masz grzejniki?

W tym mieszkaniu tutaj, gdzie teraz jestem rzeczywiscie grzejnik w lazience caly czas szwankuje. Na gorze jest caly zimny. Przychodza faceci co poltora miesiaca, spuszczaja wode i to nic nie daje. Poza tym jest zawieszony za wysoko i na dole jest zimno. W nowym jest bardzo cieplo, ale nie wiem jak to bedzie jak przestana grzac.

W tym mieszkaniu tutaj, gdzie teraz jestem rzeczywiscie grzejnik w lazience caly czas szwankuje. Na gorze jest caly zimny. Przychodza faceci co poltora miesiaca, spuszczaja wode i to nic nie daje. Poza tym jest zawieszony za wysoko i na dole jest zimno. W nowym jest bardzo cieplo, ale nie wiem jak to bedzie jak przestana grzac.

Przy ogrzewaniu podlogowym poza kosztami (zarówno zakupu, instalacji jak i eksploatacji) musisz wziąć pod uwagę jeszcze grubość i sterowanie.

Matę elektryczną mozna kupic taką cienka i nawet zatopić w kleju pod glazurą. Przy wodnym muszą byc rurki, w których płynie woda, a to juz troche grubości zajmuje (nie wiem czy w bloku da radę, bo albo by trzeba wykuc w wylewce przynajmniej rowki, alebo podnieść wysokość podłogi).

Kwestia sterowania - przy elektrycznym musisz zrobic jakies sterowanie z czujnikiem temperatury, ale będzie to absolutnie niezależne.

Przy wodnej podłogówce, jesli nie masz własnego pieca albo jakiegos wynalazkowego zasilania to trezbaby ją właczyć do instalacji CO. Wtedy niezaleznie od tego czy masz do niego jakies streowanie (choćby cos jak głowica na grzejniku) czy nie, to poza sezonem grzewczym nie będzie działało.

OK, to Ty widzę kuta na cztery nogi, grzejnik, grzalka w grzejniku i jeszcze podłogówka :-)

Bo ja sobie pomieszkałam przed remontem chwilę :wink:

I niestety okazało się, że jak grzeją to jest cieplutko, ale jak przestaną to... Parter, mury zew. ok. 70 cm, duuużo drzew - zimno i wilgotno :-? Więc skoro już robiłam totalną demolkę, to zaszalałam. W pokojach nie mam dodatkowego ogrzewania, do spania może być chłodniej - a mam nadzieję, że to co w kuchni i łazience, to wystarczy żeby przynajmniej tę wilgoć zlikwidować i żeby ręczniki były suchutkie :D

Za to jak na dworze powyżej 30st. to u mnie najlepsza klima w mieście 8)

Z tymi lustrami to jeszcze chcialabym wtracic swoje 3 grosze, ze nie wszedzie powiekszaja pomieszczenie. Trzeba je tak powiesic, zeby nie odbijaly bezposrednio na przyklad stojacych na polce kosmetykow, czy bibelotow, bo wtedy zamiast powiekszenia wnetrza, robi sie wiekszy balagan. O! 8)

Z tymi lustrami to jeszcze chcialabym wtracic swoje 3 grosze, ze nie wszedzie powiekszaja pomieszczenie. Trzeba je tak powiesic, zeby nie odbijaly bezposrednio na przyklad stojacych na polce kosmetykow, czy bibelotow, bo wtedy zamiast powiekszenia wnetrza, robi sie wiekszy balagan. O! 8)

Ale za to ile kosmetyków :lol: O 8) Dobry parfum cza postawić :wink:

No, no. Tylko nie jakiegos szanela z placu.

No, no. Tylko nie jakiegos szanela z placu.

No coś Ty :o !!!

Proste jak konstrukcja bata :lol:

Nie kładziesz pod wanną i planowanymi szafkami (umywalka). U mnie weszło 0,7m2 :lol: Cała filozofia to rozplanowanie tej maty - ale to pewnie zrobisz sama. Kładzie się cienką warstwę kleju do płytek, na to układa matę i czujnik temp. - jak klej wyschnie i można po tym łazić, kładzie się płytki i już. Oprócz maty trzeba się zaopatrzyć w sterownik temp. Po położeniu płytek wystają ci z podłogi 3 kabelki, które elektryk podłącza do sterownika. Sterownik jest wielkości większego gniazdka el.

Dokładnie, mysmy tez sami kładli i podłączali.

Sterownik jest wielkości większego gniazdka el.

Tylko od razu sobie przemysl gdzie ten sterownik będzie najwygodniej.

Mysmy dali go po drugiej stronie w przedpokoju i... pies go pogryzł. Musielismy nowy kupic. Teraz jest schowany w szafie :-) Oczywiście sterownik, nie pies.

Dokładnie, mysmy tez sami kładli i podłączali.

Sterownik jest wielkości większego gniazdka el.

Tylko od razu sobie przemysl gdzie ten sterownik będzie najwygodniej.

Mysmy dali go po drugiej stronie w przedpokoju i... pies go pogryzł. Musielismy nowy kupic. Teraz jest schowany w szafie :-) Oczywiście sterownik, nie pies.

Ooo, właśnie, zapomniałam o konieczności przemyślenia :lol: Poza tym nie jest to duże, ale ozdoba też żadna, więc najlepiej w jaki kąt upchnąć :wink:

Nie kładziesz pod wanną i planowanymi szafkami (umywalka). U mnie weszło 0,7m2 :lol: Cała filozofia to rozplanowanie tej maty - ale to pewnie zrobisz sama. Kładzie się cienką warstwę kleju do płytek, na to układa matę i czujnik temp. - jak klej wyschnie i można po tym łazić, kładzie się płytki i już. Oprócz maty trzeba się zaopatrzyć w sterownik temp. Po położeniu płytek wystają ci z podłogi 3 kabelki, które elektryk podłącza do sterownika. Sterownik jest wielkości większego gniazdka el.

Taki zestaw styknie?

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/zestaw-grzewczy-mata-devi-dsvf150-525w-35m2-termoregulator-devireg-530-p-407.html

Zestaw styknie. Ale wydaje mi się, że taniej można. Chyba że jesteś jakoś bardziej do marki przekonana :wink:

U mnie mata i sterowniki różnych firm. Sterownik najprostszy, człek w sklepie odradził mi te z programatorami, droższe :roll:

Zestaw styknie. Ale wydaje mi się, że taniej można. Chyba że jesteś jakoś bardziej do marki przekonana :wink:

U mnie mata i sterowniki różnych firm. Sterownik najprostszy, człek w sklepie odradził mi te z programatorami, droższe :roll:

No to cieszy mię to, ze taniej mozna :D

Może cos takiego?

http://allegro.pl/item337326852_ogrzewanie_podlogowe_4m2_600w_euroster_1310_p.html

Nie wiem, czy w marketach budowlanych nie znalazłoby się czegos w dobrej cenie.

Jesli znajdziesz cos ciekawego (czytaj - rozsądne połaczenie jakości i ceny :-)) to daj znać, bo pewnie przed wakacjami tez będę kupować (dla kogoś).

No to cieszy mię to, ze taniej mozna :D

Może cos takiego?

http://allegro.pl/item337326852_ogrzewanie_podlogowe_4m2_600w_euroster_1310_p.html

Nie wiem, czy w marketach budowlanych nie znalazłoby się czegos w dobrej cenie.

Jesli znajdziesz cos ciekawego (czytaj - rozsądne połaczenie jakości i ceny :-)) to daj znać, bo pewnie przed wakacjami tez będę kupować (dla kogoś).

Cena rzeczywiscie atrakcyjna, a widzisz, dzisiaj bylam w OBI i zapomnialam rzucic okiem jakie maja ceny. :roll: Tu jedynie nie moge sie dopatrzec mocy tej maty. Na pewno niebawem temat bede rozeznawac w szczegolach (ale najpierw beton niech mi wyleja...).

Ja mniej więcej tak płaciłam - ale ta jest 'dedykowana do pomieszczeń suchych', poza tym jakąś dziwną moc podają - one zazwyczaj mają od 100 do 170 W, a ta ma 600 :o ? Będzie żarła prądu od cholery :roll:

Bo to jest 100 na m2, a w calosci moze byc 600. Tak pisza przy tej, ktora poprzednio wklejalam - 150 na m2, razem 575.

Chyba masz rację, niemniej ta akurat jest do pomieszczeń suchych - to nawet ze względu na gwarancję lepiej nie ryzykować :roll:

W każdym razie cena już mniej więcej odpowiednia :lol:

Jak jest pół metra więcej, to też nie ma problemu - można wypuścić na ścianę, bądź na wannę ten nadmiar.