Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Agi i Andrzeja budowa słonecznego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

głowa do góry ja trochę łez wylałam przy papierkologi ale pózniej, aż serce się raduje jak wszystko pnie się do góry. Co do tepa to nie uważam ze jest szybkie obok na działce sąsiadka zaczęła równo z nami budowe a jej budynek jest już ocieplony, pomalowany , pdbitka już jest nie wspomne o tynkach i instalacjach bo o tym już ona zapomniała tylko, że robiż u niej 3 ekipy jednocześnie, a wiadomo ile to wszystko kosztuje. Mnie nie stać brac do wszystkiego ekip i troche to dłużej trwa .

I właśnie dlatego dajes mi siłę, ja też myślę zrobić to najmniejszym nakładem - mam tylko 200000 i musi (na razie) wystarczyć. Dzięki za wsparcie. Ja będę budowała bez garażu. Zrobię wiatę od północy, całe życie parkuję pod chmurką.

• 2 weeks później...
powiem tak projekt jest nie dopracowany jeśli chcesz położyć dachówkę i jeśli chodzi o schody ale cóż ideałow niema . Ale jest sliczny i funkcjonalny a do tego stosunkowo tani w budowie . Mój majster powiedział ,że buduje domy o 20 lat ale jeszcze tak taniegi i zrazem funkcjonalnego projektu to nie widział. Ja też jestem zakochana w tym domu może z zewnątrz nie jest to pałac ale dla mnie nie musi być . Zawsze najważniejsze było dla mnie było wnętrze

A mozesz powiedzieć ile wydaliście od wejścia na budowę do zamieszkania. Czy Sami coś też robiliście? Wierzę Aguś, że jesteś zakochana w Słonecznym - ja jeszcze nie zaczęłam a już jestem szczęśliwa...czy okiennice też robiłaś? Naprawdę dziękuję za odpowiadanie mi. Sama znalazłam działkę, sama znalazłam projekt, sama załatwiam ekipę do budowania. A pieniędzy tyle co dostanę za M3 plus 35 tyś. wystarczy? Pozdrawiam

Aguś niezłe tempo na budowie, zawsze z niecierpliwością czekam na fotki:) Timszel ja też buduje słoneczny w wersji E bez garażu :) zbieram papierki ale już mnie głowa boli od tego wszystkiego.....

Na jakim etapie z tymi dokumentami jesteś? Kiedy chcesz startować. Czy będziesz budowała z takich materiałów jak w projekcie? Ile zamierzasz wydać kasy na całość? Ja będę miała tylko 220000, potem??? pewnie kredyt...kolejny. Pozdrawiam serdecznie.

ja jeszcze tam nie mieszkam chcoć bardzo bym już chciała do dnia dzisiejszego poszło 150 tyś ale w tym już jest elektryka i alarm w domu. Okiennic nie zakładałam , my planujemy rolety zewnętrzne ale szkoda mi było kasy więc jak w przyszłym roku nazbieramy trochę kasy to przed ociepleniem, budynku założymy rolety. Do tej pory nic nie robiliśmy sami za tydzień zaczynamy tynki i to robi mąż pózniej posadzki wylewają fachowcy , bo mąż musi pracować ale pozostałe elemnty wykończenia czy li powieszanie sufitów, malowanie płytki parkiet itp rzeczy robimy sami . Mamy ograniczoną ilość kasy . Zostało nam 100 tyś i musimy w tej kwocie wykończyć środek plus podłaczyć szambo i wodę do domu. Reszte prac czyli wykonczenie na zewnątrz zostawiamy na przyszły rok , zrobimy to z środków własnych. Zamierzamy się wprowadzić w marcu dlatego strasznie się spieszymy.

ja jeszcze tam nie mieszkam chcoć bardzo bym już chciała do dnia dzisiejszego poszło 150 tyś ale w tym już jest elektryka i alarm w domu. Okiennic nie zakładałam , my planujemy rolety zewnętrzne ale szkoda mi było kasy więc jak w przyszłym roku nazbieramy trochę kasy to przed ociepleniem, budynku założymy rolety. Do tej pory nic nie robiliśmy sami za tydzień zaczynamy tynki i to robi mąż pózniej posadzki wylewają fachowcy , bo mąż musi pracować ale pozostałe elemnty wykończenia czy li powieszanie sufitów, malowanie płytki parkiet itp rzeczy robimy sami . Mamy ograniczoną ilość kasy . Zostało nam 100 tyś i musimy w tej kwocie wykończyć środek plus podłaczyć szambo i wodę do domu. Reszte prac czyli wykonczenie na zewnątrz zostawiamy na przyszły rok , zrobimy to z środków własnych. Zamierzamy się wprowadzić w marcu dlatego strasznie się spieszymy.

Jak zwykle dziękuję za szczerość. Pozdrawiam serdecznie

Witam. Timszel ogólnie wszystkie papierki dla projektanta mam, brakuje mi tylko projektu zjazdu na droge gminną. Heh znając życie tak mi sie tylko wydaje i coś będzie brakowało :) Projektant jak dostanie wszystko ma 2 tyg. na przystosowanie projektu i zmiany. Jesli chodzi o kase to może będe mieć ok 240 tyś. ale teraz jak jest taki duży problem z kredytami nie wiem jak to będzie:( i już sie boje że mój wymarzony domek będe budować 10 lat

Witam. Timszel ogólnie wszystkie papierki dla projektanta mam, brakuje mi tylko projektu zjazdu na droge gminną. Heh znając życie tak mi sie tylko wydaje i coś będzie brakowało :) Projektant jak dostanie wszystko ma 2 tyg. na przystosowanie projektu i zmiany. Jesli chodzi o kase to może będe mieć ok 240 tyś. ale teraz jak jest taki duży problem z kredytami nie wiem jak to będzie:( i już sie boje że mój wymarzony domek będe budować 10 lat

Moniko wspierajmy się - jedziemy na podobnym wózku. Tyle, że ja jestem większą optymistką. Żeby rozpocząć budowę muszę sprzedać mieszkanie i to dobrze i szybko. Chciałabym Nowy 2010 Rok powitać na tarasie Słonecznego. Bądźmy w kontakcie, co? A gdzie będzie stał Twój Słoneczny? Pozdrawiam

Timszel:

Moniko wspierajmy się - jedziemy na podobnym wózku. Tyle, że ja jestem większą optymistką. Żeby rozpocząć budowę muszę sprzedać mieszkanie i to dobrze i szybko. Chciałabym Nowy 2010 Rok powitać na tarasie Słonecznego. Bądźmy w kontakcie, co? A gdzie będzie stał Twój Słoneczny? Pozdrawiam

Zazdroszcze optymizmu:) chyba te dokumenty wysysają ze mnie wszysto... mam wrażenie że zawsze mam pod górke. Planuje zaczynać budowe w Brunowie woj. dolnośląskie gmina chocianów. Zaczynam być coraz bardziej niecierpliwa, już bym zaczeła, niestety plan rozpoczęcia budowy na marzec, kwiecień 2009. Ostatnio łapie się na tym że nie moge o niczym innym myśleć - w domu - w pracy... 24 godziny na dobe. Nakręcam się i jak coś się opóźnia mam dołka... :)

powiem tak ja zawsze sadziłam , ze to ja mam pod górkę ale chyba jest tak u wszystkich. A o budowie dalej myślę dzień i w nocy i tak chyba będzie do momentu kiedy w moim słonecznym zamieszkam. Papierkologia to straszna rzecz ale pózniej też nie jest łatwo, ale jak już bedzie stać wasz słoneczny to aż się łza w oku kręci

Witam

Monika ile adaptacja projektu bedzie cie kosztowała . Ja spodziewam sie projektu w poniedziałek i mam zaraz przekazać do adaptacji i jakie ewentualnie zmiany przewidujesz .Tez bedę starał o kredyt na budowe domu i dlatego musze wszystko przyspieszyc zeby zdązyc na promocje i w miarę przyzwoite warunki.

Dobrze będzie :) Aguś bedzie naszą przewodniczką

Timszel ja zapłace za adaptacje 1500. Nie wiem jeszcze jak trzeba będzie usytuować domek na działce, taras zostaje tam gdzie jest albo przenosze go tam gdzie jest okno przy kuchni. Mam w tej chwili dwa wjazdy na działke (z drogi gminnej i wewnętrznej). Ponieważ kazali nam płacić za przejazd droga wewnętrzną (przejazd po jakiś torfowiskach) wystąpiłam do gminy o projekt zjazdu na drogę gminną. Dach musi miec kąt 37. No i skorzystałam z rad budujących słonecznego:) przenosze kominek na ścianę przy kuchni.

We wtorek odbieram ostatni papierek i spotykam się ostatecznie z projektantem.

Timszel ja zapłace za adaptacje 1500. Nie wiem jeszcze jak trzeba będzie usytuować domek na działce, taras zostaje tam gdzie jest albo przenosze go tam gdzie jest okno przy kuchni. Mam w tej chwili dwa wjazdy na działke (z drogi gminnej i wewnętrznej). Ponieważ kazali nam płacić za przejazd droga wewnętrzną (przejazd po jakiś torfowiskach) wystąpiłam do gminy o projekt zjazdu na drogę gminną. Dach musi miec kąt 37. No i skorzystałam z rad budujących słonecznego:) przenosze kominek na ścianę przy kuchni.

We wtorek odbieram ostatni papierek i spotykam się ostatecznie z projektantem.

Witaj Monika. Ja mam dostęp do drogi publicznej, a na razie jest to po prosu pas ziemi między polami kukurydzy, nie wiem jak tam będę dojeżdżać.

Taras zamierzam zrobić wzdłuż krótszego boku od południa zawijając po kawałku na wschód (lubię poranną kawę na zewnątrz i na zachód. Boję się liczyć ile to będzie kosztowało. Ciekawe czy uda mi się dostać pozwolenie na budowę w tym roku. Napisz z czego będziesz budowała? Czy myślisz, że dobrze jest posiedzieć przy kominku jak będzie przy kuchni? Tak wyobraż sobie jak to będzie...Pozdrawiam.