Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy z SILIKATOW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze możesz powiedzieć ,że to biała ceramika ;)

Ta...

A jak kupiec jednak widział Malbork ??? :roll: :-?

Pozdrawiam.

No przeca nie będzie odkuwał ściany ;)

Generalnie to we właściwie użytkowanym domu różnic w klimacie* nie ma, mieszka się tak samo - obojętnie co by w folderach pisano.

* nie dotyczy różnic w bezwładności cieplnej

No to...sprawa jasna. A do tego ceramika ma przynajmniej dwukrotnie lepszy wsp. przenikania ciepła, co dla mnie ma ogromne znaczenie.

No, ale chyba ściany jednowarstwowej z silikatów budować nie będziesz

(U ściany silikat 24 + 15 cm styropian = U ściany ceramika 24 +13 cm styropian)

pozdrawiam

TINEK

Wybudowałem z silikatów. Mieszkam już 2,5 roku. Dom w technologii 3W.

Wrażenia: jest super, nie mam zastrzeżeń co do materiału (i reszty domu też ;) ). Wybrałem z premedytacją silikat bo mieszkam w śródmieściu i zależy mi na względnej ciszy w domu. Sprawdził się w 100%. Do tego wspaniała akumulacyjność cieplna - przy dobrej izolacji dom bardzo wolno traci temperaturę.

Budując koleny dom też wybiorę silikaty.

Pozdrawiam

No to...sprawa jasna. A do tego ceramika ma przynajmniej dwukrotnie lepszy wsp. przenikania ciepła, co dla mnie ma ogromne znaczenie.

pozdrawiam

TINEK

Nie rozumiemy się.

Ja chcę dać 20-25 cm. szarego styropianu ( albo swisspor albo termoorganika ) na ceramikę lub BK i zależy mi na wsp. U = 0,11

Przy silikatach to już musiało by być 28-30 cm.

Pozdrawiam.

pozdrawiam

TINEK

Nie rozumiemy się.

Ja chcę dać 20-25 cm. szarego styropianu ( albo swisspor albo termoorganika ) na ceramikę lub BK i zależy mi na wsp. U = 0,11

Przy silikatach to już musiało by być 28-30 cm.

Pozdrawiam.

Witam

Ja nie pisałem, że taki "mur" ma 0.11, bo ma 0,24 - 0,25 (zależy jakim programem liczyć).

Napisałem tak ponieważ, napisałeś, że ceramika jest dwa razy cieplejsza, i ja sie z tym zgadzam, ale porównywać należy całą przegrodę to tylko 2 cm różnicy w grubości styropianu. Oczywiście masz rację dla 0,11 róznica w grubości izolacji może być 5-7 cm (nie liczyłem). O izolacyjności stanowi ocieplenie (tysiące razy poruszane na forum).

Ja nie buduję domu 3 litrowego (czy pasywnego - nie rozróżniam) i U=0,25 całkowicie mnie zadowala

pozdrawiam

TINEK

• 4 months później...
Budujemy nasz domek z SILIKATOW czy ktoś już budował z tych materiałów i czy jest zadowolony!!

Pozdrawiam

Będzie Pani zadowoloooona! :D

A tak powaznie,to całkiem dobry materiał: bardzo dobra izolacja akustyczna, akumulacja ciepła. Ja będę miał z niego ściany działowe. Na zewnętrzne wolałem dać BK - lepsza izolacyjność cieplna, gorsza akustyka ale okolica u mnie cicha.

Mistrzu, czy możesz podać jeszcze inne wady/ zalety tych dwóch materiałów. Widzę, że na forum udzielasz się mocno i wiedzę masz godną pozazdroszczenia.

+Silikaty"

mocny, wytrzymały,

bardzo dobra izolacja akustyczna

dobra akumulacja ciepła

+ BK

lepsza akumulacja ciepła od silikatów

Może pociągniemy ten temat?

• 7 months później...

Ja zbudowałem z silikatów i jestem bardzo zadowolony.

Świetny materiał.

Następny dom też będzie z silikatów. :D

Nie widzę minusów tego materiału.

A ciężar?

Ja ich nie nosiłem :D

Czy BK lepiej akumuluje ciepło od silikatów?

Ma oczywiście lepsze lambda ale silikaty są cięższe i to raczej one powinny mieć większą pojemność cieplną.

• 2 weeks później...

Remik_Programista napisał:

Ja mam silikat E18 + 15cm styropianu neopor i bede miał U=0,24 i to wystarczy supełnie.

A w jaki sposób jest to obliczone? Jeśli pominiemy warstwę nośną i weźmiemy 15cm styropian lambda = 0,031 to mamy: U = 0,031/0,15 = 0,206

Przepraszam, pomyłka, masz rację dla takiego połączenia U jest w okolicach 0,2.

Dzięki.