Geno 31.03.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zawsze możesz powiedzieć ,że to biała ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 31.03.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zawsze możesz powiedzieć ,że to biała ceramika Ta... A jak kupiec jednak widział Malbork ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zawsze możesz powiedzieć ,że to biała ceramika Ta... A jak kupiec jednak widział Malbork ??? Pozdrawiam. No przeca nie będzie odkuwał ściany Generalnie to we właściwie użytkowanym domu różnic w klimacie* nie ma, mieszka się tak samo - obojętnie co by w folderach pisano. * nie dotyczy różnic w bezwładności cieplnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 31.03.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 No to...sprawa jasna. A do tego ceramika ma przynajmniej dwukrotnie lepszy wsp. przenikania ciepła, co dla mnie ma ogromne znaczenie. No, ale chyba ściany jednowarstwowej z silikatów budować nie będziesz (U ściany silikat 24 + 15 cm styropian = U ściany ceramika 24 +13 cm styropian) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 01.04.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Wybudowałem z silikatów. Mieszkam już 2,5 roku. Dom w technologii 3W. Wrażenia: jest super, nie mam zastrzeżeń co do materiału (i reszty domu też ). Wybrałem z premedytacją silikat bo mieszkam w śródmieściu i zależy mi na względnej ciszy w domu. Sprawdził się w 100%. Do tego wspaniała akumulacyjność cieplna - przy dobrej izolacji dom bardzo wolno traci temperaturę. Budując koleny dom też wybiorę silikaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawi 01.04.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam. Też zbudowaliśmy dom z silikatów. Ściana dwuwarstwowa 25 cm+ 15 cm wełny (chociaż znalazło się kilka osób, które usiłowały nas przekonać do styropianu bo tańszy). Na razie mamy stan surowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.04.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 No to...sprawa jasna. A do tego ceramika ma przynajmniej dwukrotnie lepszy wsp. przenikania ciepła, co dla mnie ma ogromne znaczenie. No, ale chyba ściany jednowarstwowej z silikatów budować nie będziesz (U ściany silikat 24 + 15 cm styropian = U ściany ceramika 24 +13 cm styropian) pozdrawiam TINEK Nie rozumiemy się. Ja chcę dać 20-25 cm. szarego styropianu ( albo swisspor albo termoorganika ) na ceramikę lub BK i zależy mi na wsp. U = 0,11 Przy silikatach to już musiało by być 28-30 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 01.04.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 No to...sprawa jasna. A do tego ceramika ma przynajmniej dwukrotnie lepszy wsp. przenikania ciepła, co dla mnie ma ogromne znaczenie. No, ale chyba ściany jednowarstwowej z silikatów budować nie będziesz (U ściany silikat 24 + 15 cm styropian = U ściany ceramika 24 +13 cm styropian) pozdrawiam TINEK Nie rozumiemy się. Ja chcę dać 20-25 cm. szarego styropianu ( albo swisspor albo termoorganika ) na ceramikę lub BK i zależy mi na wsp. U = 0,11 Przy silikatach to już musiało by być 28-30 cm. Pozdrawiam. Witam Ja nie pisałem, że taki "mur" ma 0.11, bo ma 0,24 - 0,25 (zależy jakim programem liczyć). Napisałem tak ponieważ, napisałeś, że ceramika jest dwa razy cieplejsza, i ja sie z tym zgadzam, ale porównywać należy całą przegrodę to tylko 2 cm różnicy w grubości styropianu. Oczywiście masz rację dla 0,11 róznica w grubości izolacji może być 5-7 cm (nie liczyłem). O izolacyjności stanowi ocieplenie (tysiące razy poruszane na forum). Ja nie buduję domu 3 litrowego (czy pasywnego - nie rozróżniam) i U=0,25 całkowicie mnie zadowala pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skilll 20.08.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Budujemy nasz domek z SILIKATOW czy ktoś już budował z tych materiałów i czy jest zadowolony!! Pozdrawiam Będzie Pani zadowoloooona! A tak powaznie,to całkiem dobry materiał: bardzo dobra izolacja akustyczna, akumulacja ciepła. Ja będę miał z niego ściany działowe. Na zewnętrzne wolałem dać BK - lepsza izolacyjność cieplna, gorsza akustyka ale okolica u mnie cicha. Mistrzu, czy możesz podać jeszcze inne wady/ zalety tych dwóch materiałów. Widzę, że na forum udzielasz się mocno i wiedzę masz godną pozazdroszczenia. +Silikaty" mocny, wytrzymały, bardzo dobra izolacja akustyczna dobra akumulacja ciepła + BK lepsza akumulacja ciepła od silikatów Może pociągniemy ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 06.04.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Z Silki E18 (18cm grubość) buduje się bloki 4-piętrowe,Silką E24 stosuje sie głównie jako izolacja akustyczna. Ja mam silikat E18 + 15cm styropianu neopor i bede miał U=0,24 i to wystarczy supełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.04.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja mam silikat E18 + 15cm styropianu neopor i bede miał U=0,24 i to wystarczy supełnie. A w jaki sposób jest to obliczone? Jeśli pominiemy warstwę nośną i weźmiemy 15cm styropian lambda = 0,031 to mamy: U = 0,031/0,15 = 0,206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja zbudowałem z silikatów i jestem bardzo zadowolony. Świetny materiał. Następny dom też będzie z silikatów. Nie widzę minusów tego materiału. A ciężar? Ja ich nie nosiłem Czy BK lepiej akumuluje ciepło od silikatów? Ma oczywiście lepsze lambda ale silikaty są cięższe i to raczej one powinny mieć większą pojemność cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.04.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Czy BK lepiej akumuluje ciepło od silikatów? Ma oczywiście lepsze lambda ale silikaty są cięższe i to raczej one powinny mieć większą pojemność cieplną. Dokładnie tak jak myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 15.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Remik_Programista napisał: Ja mam silikat E18 + 15cm styropianu neopor i bede miał U=0,24 i to wystarczy supełnie. A w jaki sposób jest to obliczone? Jeśli pominiemy warstwę nośną i weźmiemy 15cm styropian lambda = 0,031 to mamy: U = 0,031/0,15 = 0,206 Przepraszam, pomyłka, masz rację dla takiego połączenia U jest w okolicach 0,2. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 15.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Moi rodzice zbudowali z silikatów. Mój brat zbudował z silikatów. Ja buduję z silikatów Będzie N18 + 15 cm styropianu. A w środku działówki z silikatów 12 cm i 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts