Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP DREWNIANY CZY BETONOWY?

Recommended Posts

Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop,ponieważ nie będziemy użytkować poddasza,więc strop może być drewniany,ale może w przyszłości zamieszkają tam dzieci i wtedy będzie problem,ponieważ czytałam,że strop drewniany ma wady,trzeszczy :evil:

Czy ktoś ma strop drewniany i czy sobie go chwali?

Dom budujemy z Silikatów,dachówka ceramiczna Roben

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy.

W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd.

Ty się nie czepiaj tylko więcej takich pierdół pisz, szybciej dogonisz,

ja, jak widzisz, udzielając Ci tej ważnej rady, trochę się od Ciebie odsadziłem,

odpowiadając - zmniejszysz dystans.

avanti.

monikaitomek

jak się zastanawiacie, to w między czasie poczytajcie na forum i zadawajcie konkretniejsze pytania, bo te co do tej pory zadaliście otrzymają tylko takie odpowiedzi, jak np Kubulec napisał

Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy.

W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd.

a Ty co doradziłes ? (oprócz nabijania sobie oczywiscie licznika ...)

... ale może w przyszłości jak będą dzieci to zrobimy poddasze użytkowe i tu mamy problem,nie wiemy co robić!

Proszę o opinie :wink:

Kubulec, Ty pewno bys doradził, ja zaś nie posiadam nalezytej wiedzy aby odpowiedziec inaczej niz odpowiedziałem

- autor/ka/ pytania nie okresla zasobnosci portfela /nie wiadomo czy chce budowac tanio czy jest mu/jej/ to obojętne byle było rozwiązanie solidniejsze

- autor ? /ka ?/ pytania nie okresla z czego zamierza dom budowac /drewna, ceramiki, silikatów, BK/ - Kubulec, przyznasz, ze doradzanie komus kto buduje np. dom z drewna stropu zelbetowego było by ... dziwne nieco ?

- autor /ka/ nie okresla czy czy bedzie uzytowac strop ... tylko rozwaza

moze będą dzieci ...

moze będa chciały mieszkac na poddaszu ... a moze nie ? moga miec np. lęk wysokosci i zostana na parterze ...

a moze dzieciom bedzie wsio rawno na jakim stropie przyjdzie im mieszkac

a moze któres z rodziców jest bezpłodne i dzieci nie będzie ... albo będą lecz z nieprawego łoża ...

itd.

Kubulec, czy pomyslałes, ze bez uscislenia łatwo kogoś "w maliny" doradzając np. drogi strop którego nikt nie uzytkuje ?

albo tani, który zjedza robaki ?

p.s.

"tytuły" nie sa przyznawane w zaleznosci od ilosci postów - wprowadzasz forumowiczów w bład

Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop

W projekcie miałem drewniany, ale już po rozpoczęciu budowy dałem do przeprojektowania na Terivę (taki bardziej betonowy ...).

Sąsiedzi, co zostali przy drewnianym teraz żałują. Ponoć koszt jest zbliżony, tylko jak zrobicie drewniany, to rozkłada się on w czasie. Zostaje jeszcze akustyka drewnianego, na którą właśnie sąsiedzi narzekają.

Takie stropy są wykorzystywane bardzo rzadko, ze względu na koszt. Ja wykorzystam chyba kronopol, ale też tylko dla tego, że inne rozwiązanie nie wchodzi w grę. Chcę zrobić pokój o szerokości 6 m. Dom drewniany, więc żelbeton odpada, belki drewniane będą się uginały, a podciągów i słupów nie chcę. Te belki można stosować do szerokości nawet 7 m. Jutro powinieniem mieć obliczenia konstruktora, więc będę wiedział jaki przekrój belki bedę potrzebował i jakie to będą pieniądze.

Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m).

Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m).

Możesz napisać czy miałeś robione jakieś podciągi, słupy. Jak gęsto dałeś belki? Mi konstruktor powiedział, że przy 6 m rozpiętości, belki drewniane bedą miały duże ugięcie.