monikaitomek 29.03.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop,ponieważ nie będziemy użytkować poddasza,więc strop może być drewniany,ale może w przyszłości zamieszkają tam dzieci i wtedy będzie problem,ponieważ czytałam,że strop drewniany ma wady,trzeszczy Czy ktoś ma strop drewniany i czy sobie go chwali? Dom budujemy z Silikatów,dachówka ceramiczna Roben Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 ...,nie wiemy co robić! Proszę o opinie proponowałbym zacząc od dzieci ... a jak juz będą - zapytać i niech sie wypowiedzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 30.03.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy. W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.03.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 betonowy ale zbrojony stalą.... czyli tzw. żelbetowy /sam betonowy to byłby jakiś strop łukowy - sklepienie coś w tym stylu:http://www.pub-piwnica.net/img/salaA01.jpgobecnie rzadko stosowany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.03.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy. W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd. Ty się nie czepiaj tylko więcej takich pierdół pisz, szybciej dogonisz, ja, jak widzisz, udzielając Ci tej ważnej rady, trochę się od Ciebie odsadziłem, odpowiadając - zmniejszysz dystans. avanti. monikaitomek jak się zastanawiacie, to w między czasie poczytajcie na forum i zadawajcie konkretniejsze pytania, bo te co do tej pory zadaliście otrzymają tylko takie odpowiedzi, jak np Kubulec napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy. W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd. a Ty co doradziłes ? (oprócz nabijania sobie oczywiscie licznika ...) ... ale może w przyszłości jak będą dzieci to zrobimy poddasze użytkowe i tu mamy problem,nie wiemy co robić! Proszę o opinie Kubulec, Ty pewno bys doradził, ja zaś nie posiadam nalezytej wiedzy aby odpowiedziec inaczej niz odpowiedziałem - autor/ka/ pytania nie okresla zasobnosci portfela /nie wiadomo czy chce budowac tanio czy jest mu/jej/ to obojętne byle było rozwiązanie solidniejsze - autor ? /ka ?/ pytania nie okresla z czego zamierza dom budowac /drewna, ceramiki, silikatów, BK/ - Kubulec, przyznasz, ze doradzanie komus kto buduje np. dom z drewna stropu zelbetowego było by ... dziwne nieco ? - autor /ka/ nie okresla czy czy bedzie uzytowac strop ... tylko rozwaza moze będą dzieci ... moze będa chciały mieszkac na poddaszu ... a moze nie ? moga miec np. lęk wysokosci i zostana na parterze ... a moze dzieciom bedzie wsio rawno na jakim stropie przyjdzie im mieszkac a moze któres z rodziców jest bezpłodne i dzieci nie będzie ... albo będą lecz z nieprawego łoża ... itd. Kubulec, czy pomyslałes, ze bez uscislenia łatwo kogoś "w maliny" doradzając np. drogi strop którego nikt nie uzytkuje ? albo tani, który zjedza robaki ? p.s. "tytuły" nie sa przyznawane w zaleznosci od ilosci postów - wprowadzasz forumowiczów w bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.03.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Odpowiedź godna tytułu - jakiegoś tam doradcy. W ten sposób nabija się licznik by dostać tytułu. Wstyd. Kupuje auto. Doradź mi. Pleassssssseeeeeeeeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 30.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Może z innej beczki nie wchodzę w polemikę kto i dlaczego ma tyle postów .To jego sprawa . Ale mam pytanko czy ktoś widział lub wie o belkach stropowych firmy STEICO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 30.03.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop W projekcie miałem drewniany, ale już po rozpoczęciu budowy dałem do przeprojektowania na Terivę (taki bardziej betonowy ...). Sąsiedzi, co zostali przy drewnianym teraz żałują. Ponoć koszt jest zbliżony, tylko jak zrobicie drewniany, to rozkłada się on w czasie. Zostaje jeszcze akustyka drewnianego, na którą właśnie sąsiedzi narzekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 30.03.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 wojtek50wydaje mi się, że na stronie Steico są dane techniczne dotyczęce belek. Mi właśnie konstruktor wylicza strop z belek kronopolu. Budowa podobna ale nie wiem jak z wytrzymałąścia i obciązeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 30.03.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Czytałem w internecie o systemach steico . Ale chodzi mi o to czy taki system stropu u kogoś jest . Ewentualnie opinie o takim stropie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 31.03.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Takie stropy są wykorzystywane bardzo rzadko, ze względu na koszt. Ja wykorzystam chyba kronopol, ale też tylko dla tego, że inne rozwiązanie nie wchodzi w grę. Chcę zrobić pokój o szerokości 6 m. Dom drewniany, więc żelbeton odpada, belki drewniane będą się uginały, a podciągów i słupów nie chcę. Te belki można stosować do szerokości nawet 7 m. Jutro powinieniem mieć obliczenia konstruktora, więc będę wiedział jaki przekrój belki bedę potrzebował i jakie to będą pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 31.03.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Dowiadywałem się o koszta takiej belki STEICO to jest ok 25 zł za metr . A jak się kształtują ceny KRONOPOLU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 31.03.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 faktycznie, sprawdziłem ich cennik. Ceny od 21 zł netto do 38 zł netto w zależności od przekroju. Kronopol ma dosyć podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 31.03.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Mam drewniany. Po 4 latach stwierdzam, że betonowy byłby lepszy. Płyty GK na suficie parteru pracują, zwłaszcza w salonie, gdzie jest kominek. Efekt - koszmarny, na wylewanym stropie pewnie by tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 31.03.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 DO TOMKA a z jakich belek masz zrobiony strop chodzi o wymiary .DO GRZEHCK waga jednego metra belki STEICO to ko. 4 kg. to też jest jakiś plus .Strop monolityczny nie jest w zasadzie tańszy od drewnianego . A za to łatwiejszy w wykonaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 31.03.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. No co to się porobiło , dawniej kładło się drzewo na beton , teraz odwrotnie. Idzie świat do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 31.03.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Na wylewkę pójdzie jeszcze parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 01.04.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m). Możesz napisać czy miałeś robione jakieś podciągi, słupy. Jak gęsto dałeś belki? Mi konstruktor powiedział, że przy 6 m rozpiętości, belki drewniane bedą miały duże ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts