wojtek50 01.04.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów wyliczyć jakie są koszty zrobienia stropu monolitycznego . Materiał + robocizna powiedzmy 80 m2 . To mogła by być skala porównawcza do stropów drewnianych lub z belek dwuteowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 01.04.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop,ponieważ nie będziemy użytkować poddasza,więc strop może być drewniany,ale może w przyszłości zamieszkają tam dzieci i wtedy będzie problem,ponieważ czytałam,że strop drewniany ma wady,trzeszczy Zdecydowanie lepszy jest strop betonowy. "Wiąże" ze sobą ściany, nie jest akustyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów wyliczyć jakie są koszty zrobienia stropu monolitycznego . Materiał + robocizna powiedzmy 80 m2 . U mnie nieco ponad 110m2 : prawie 2500 kg stali po 2,7 zł = 6750 beton B30 20cm po ok. 330 zł = 7260 robocizna - trudno wyczuć, ale z 5000 będzie do tego 110m2 (z okładem dużym) calówek i 300 stempli. W sumie ze 2 dychy sie zbiorą. A potem mam jeszcze jeden U mnie jednak jest sprawa nieco bardziej skomplikowana, niż w przeciętnym domku. Sćiany piętra np. stoja na tym stropie, a nie na ścianach parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 01.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź to mi wystwrczy aby mieć jakieś rozeznanie co do kosztów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 zastanówcie się jaka jest rzeczywista powierzchnia możliwa do wykorzystania na poddaszu, porównajcie cene jednego stropu z drugim i zobaczycie czy wam sie kalkuluje.Drewniany strop jest bardziej podatny, ale bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 01.04.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Mam drewniany. Po 4 latach stwierdzam, że betonowy byłby lepszy. Płyty GK na suficie parteru pracują, zwłaszcza w salonie, gdzie jest kominek. Efekt - koszmarny, na wylewanym stropie pewnie by tego nie było. kiepsko zrobione sufity - u mnie pękły w pierwszym roku w 4 miejscach na 180 m2 sufitu - po poprawieniu już jest wszędzie ok a co do meritum - u mnie strop drewniany z robocizną kosztował około 6000 zł a za betonowy to by na robocizne tylko starczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 01.04.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 U mnie strop drewniany piąty rok i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 02.04.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Jaie macie największe rozpiętości przy stropie drewnianym? U mnie mqa być 6m, a architekt twierdzi, że bez podporów się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 03.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Strop z belek pełnych to może sie uginać przy rozpiętości 6m . Ale dwóteownik Kronopol lub Steico . To raczej nie . Za tymi rozwiązaniami przemawia jeszcze możliwość przeprowadzenia instalacji wszelkich pod podłogą . I to bez wiekszych problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 03.04.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 My mamy rozpiętość 7,2m. Na tym wisi karton-gips robiony własnoręcznie. Wisi to wszystko już 3 rok i na razie nie widać żeby chciało spadać. Nasz strop 3 lata temu kosztował ok 5000 z robocizną (ok. 80m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 03.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 AWIkmożesz napisać coś więcej. Jakie belki, jaki przekrój, jaka odległość jednej od drugiej, jak przekrój stropu.Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m). Możesz napisać czy miałeś robione jakieś podciągi, słupy. Jak gęsto dałeś belki? Mi konstruktor powiedział, że przy 6 m rozpiętości, belki drewniane bedą miały duże ugięcie. Mam 2 podciągi żelbetowe, dzięki czemu rozpiętość stropu zmalała z 7 m do 5,6m lub mniej. Ugięcie jest policzone zgodnie z normą - jakieś pojedyńcze milimetry. Tam gdzie belki mają 5,6 m są co 40 cm, na pozostałej części są krótsze (4,8 i 4,2m) i są co 60 cm. Łącznie na belki i deskowanie wydałem niecałe 5000 zł na strop 100m2. Do tej ceny dojdzie folia, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Początkowo chciałem mieć drewniany strop - bo ładny, prostszy w budowie - teoretycznie, jak się okazuje. Ale kierbud powiedział, że kategorycznie odradza w domu murowanym (+podd. użytkowe) montowanie stropu z drewna. Bo strop wiąże ściany i spaja całą konstrukcję, więc musi być solidny. Są tacy, co twierdzą, że strop to nawet z desek na sztorc postawionych zrobisz. Chwała im...Poza tym odwiedź tych, co w kanadyjczyku mieszkają. Wszystko słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.04.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 ...Bo strop wiąże ściany i spaja całą konstrukcję, ... od tego jest wieniec przynajmniej w kurnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Barbossa, jesteś w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.04.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Barbossa, jesteś w błędzie. raczej w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 10.03.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m). NJerzy,bardzo proszę o podanie szczegółów na priv (lub na forum,jak wolisz),gdyż właśnie jestem po spotkaniu z firmą budującą w Steico i nadal nie wiem,ile kosztuje robocizna - panowie bez projektu nie chcieli nic powiedzieć natomiast mam oferte na strop belkowy i ta dopiero zwala z nóg...rozstaw co 40 i 60 cm (w różnych miejscach różny),powierzchnia całowita około 100m2,belki 12x24 i 6x24 + montaż +okucia = 16 000 zł. do tego koszt OSB,wełny,GK,paneli itp..... dlatego jestem ciekawa,jaki jest koszt stropu Steico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Początkowo chciałem mieć drewniany strop - bo ładny, prostszy w budowie - teoretycznie, jak się okazuje. Ale kierbud powiedział, że kategorycznie odradza w domu murowanym (+podd. użytkowe) montowanie stropu z drewna. Bo strop wiąże ściany i spaja całą konstrukcję, więc musi być solidny. Są tacy, co twierdzą, że strop to nawet z desek na sztorc postawionych zrobisz. Chwała im... Poza tym odwiedź tych, co w kanadyjczyku mieszkają. Wszystko słychać. Czyli prawie wszystkie starsze kamienice do robiórki? Tam o zgrozo mury z cegły, a stropy drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 11.03.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 To już chyba trzeci wątek o"wyższości"jednego stropu nad drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.03.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m). NJerzy,bardzo proszę o podanie szczegółów na priv (lub na forum,jak wolisz),gdyż właśnie jestem po spotkaniu z firmą budującą w Steico i nadal nie wiem,ile kosztuje robocizna - panowie bez projektu nie chcieli nic powiedzieć natomiast mam oferte na strop belkowy i ta dopiero zwala z nóg...rozstaw co 40 i 60 cm (w różnych miejscach różny),powierzchnia całowita około 100m2,belki 12x24 i 6x24 + montaż +okucia = 16 000 zł. do tego koszt OSB,wełny,GK,paneli itp..... dlatego jestem ciekawa,jaki jest koszt stropu Steico. Dolaczam sie do pytania; pare dni temu tez dostalem popozycje wykonania stropu drewnianego z wylewka betonowa. Uznalem to za jakis nonsens, ale po lekturze ostatnich watkow na ten temat gdzie okazuje sie, ze dobry strop czysto drewniany to ok 300 zl/m2, w sktocie mowiac zaintersowalem sie tym wariantem (brak podlogowki) NJerzy do tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts