Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP DREWNIANY CZY BETONOWY?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały czas się zastanawiamy jaki robić strop,ponieważ nie będziemy użytkować poddasza,więc strop może być drewniany,ale może w przyszłości zamieszkają tam dzieci i wtedy będzie problem,ponieważ czytałam,że strop drewniany ma wady,trzeszczy :evil:

Zdecydowanie lepszy jest strop betonowy.

"Wiąże" ze sobą ściany, nie jest akustyczny.

Czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów wyliczyć jakie są koszty zrobienia stropu monolitycznego . Materiał + robocizna powiedzmy 80 m2 .

U mnie nieco ponad 110m2 :

prawie 2500 kg stali po 2,7 zł = 6750

beton B30 20cm po ok. 330 zł = 7260

robocizna - trudno wyczuć, ale z 5000 będzie

do tego 110m2 (z okładem dużym) calówek i 300 stempli.

W sumie ze 2 dychy sie zbiorą.

A potem mam jeszcze jeden :cry:

U mnie jednak jest sprawa nieco bardziej skomplikowana, niż w przeciętnym domku. Sćiany piętra np. stoja na tym stropie, a nie na ścianach parteru.

Mam drewniany. Po 4 latach stwierdzam, że betonowy byłby lepszy. Płyty GK na suficie parteru pracują, zwłaszcza w salonie, gdzie jest kominek. Efekt - koszmarny, na wylewanym stropie pewnie by tego nie było.

kiepsko zrobione sufity - u mnie pękły w pierwszym roku w 4 miejscach na 180 m2 sufitu - po poprawieniu już jest wszędzie ok

a co do meritum - u mnie strop drewniany z robocizną kosztował około 6000 zł a za betonowy to by na robocizne tylko starczyło

Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m).

Możesz napisać czy miałeś robione jakieś podciągi, słupy. Jak gęsto dałeś belki? Mi konstruktor powiedział, że przy 6 m rozpiętości, belki drewniane bedą miały duże ugięcie.

Mam 2 podciągi żelbetowe, dzięki czemu rozpiętość stropu zmalała z 7 m do 5,6m lub mniej. Ugięcie jest policzone zgodnie z normą - jakieś pojedyńcze milimetry. Tam gdzie belki mają 5,6 m są co 40 cm, na pozostałej części są krótsze (4,8 i 4,2m) i są co 60 cm. Łącznie na belki i deskowanie wydałem niecałe 5000 zł na strop 100m2. Do tej ceny dojdzie folia, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym.

Początkowo chciałem mieć drewniany strop - bo ładny, prostszy w budowie - teoretycznie, jak się okazuje. Ale kierbud powiedział, że kategorycznie odradza w domu murowanym (+podd. użytkowe) montowanie stropu z drewna. Bo strop wiąże ściany i spaja całą konstrukcję, więc musi być solidny. Są tacy, co twierdzą, że strop to nawet z desek na sztorc postawionych zrobisz. Chwała im...

Poza tym odwiedź tych, co w kanadyjczyku mieszkają. Wszystko słychać.

• 1 year później...
Steico i Kronopol są nieopłacalne - miałem strop i dach płąski zaprojektowany z belek dwuteowych o wysokości 300 mm, ale ze względu na koszta zostały przeprojektowane na lite drewno - wyszły belki 100x200 mm, nieco gęściej niż te dwuteowe, ale i tak trzy razy taniej. Na stropie na belki pójdzie deskowanie, styropian i wylewka z ogrzewaniem podłogowym. Wychodzi mi taniej niż jakikolwiek inny strop (rozpiętość 7 m).

NJerzy,bardzo proszę o podanie szczegółów na priv (lub na forum,jak wolisz),gdyż właśnie jestem po spotkaniu z firmą budującą w Steico i nadal nie wiem,ile kosztuje robocizna - panowie bez projektu nie chcieli nic powiedzieć :(

natomiast mam oferte na strop belkowy i ta dopiero zwala z nóg...rozstaw co 40 i 60 cm (w różnych miejscach różny),powierzchnia całowita około 100m2,belki 12x24 i 6x24 + montaż +okucia = 16 000 zł.

do tego koszt OSB,wełny,GK,paneli itp.....

dlatego jestem ciekawa,jaki jest koszt stropu Steico.

Początkowo chciałem mieć drewniany strop - bo ładny, prostszy w budowie - teoretycznie, jak się okazuje. Ale kierbud powiedział, że kategorycznie odradza w domu murowanym (+podd. użytkowe) montowanie stropu z drewna. Bo strop wiąże ściany i spaja całą konstrukcję, więc musi być solidny. Są tacy, co twierdzą, że strop to nawet z desek na sztorc postawionych zrobisz. Chwała im...

Poza tym odwiedź tych, co w kanadyjczyku mieszkają. Wszystko słychać.

Czyli prawie wszystkie starsze kamienice do robiórki? Tam o zgrozo mury z cegły, a stropy drewniane.

NJerzy,bardzo proszę o podanie szczegółów na priv (lub na forum,jak wolisz),gdyż właśnie jestem po spotkaniu z firmą budującą w Steico i nadal nie wiem,ile kosztuje robocizna - panowie bez projektu nie chcieli nic powiedzieć :(

natomiast mam oferte na strop belkowy i ta dopiero zwala z nóg...rozstaw co 40 i 60 cm (w różnych miejscach różny),powierzchnia całowita około 100m2,belki 12x24 i 6x24 + montaż +okucia = 16 000 zł.

do tego koszt OSB,wełny,GK,paneli itp.....

dlatego jestem ciekawa,jaki jest koszt stropu Steico.

Dolaczam sie do pytania; pare dni temu tez dostalem popozycje wykonania stropu drewnianego z wylewka betonowa. Uznalem to za jakis nonsens, ale po lekturze ostatnich watkow na ten temat gdzie okazuje sie, ze dobry strop czysto drewniany to ok 300 zl/m2, w sktocie mowiac zaintersowalem sie tym wariantem (brak podlogowki)

NJerzy do tablicy :)