Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP DREWNIANY CZY BETONOWY?

Recommended Posts

Dom z uzytkowym poddaszem 109 m2, strop drewniany czy betonowy? Drewno na strop mam i wiezbe mam, teraz tak projektant mowi ze drewno pracuje i w takim domu sciany beda pękać? Bylem u potencjalnego wykonawcy stanu surowego i on powiedzial, ze w tego typu domach w stanach surowych to strop, szalunki to najdrozsze elementy i zeby pomyslec nad stropem drewnianym.

Wszystko przemawia za stropem drewnianym, nie przeszkadzaja mi halasy chodzacych ludzi , uwazam to za jego nie tyle co zalete ale urok, poza tym czy nie latwiej ukryc instalacje wentylacji mechanicznej czy elektrycznej w stropie drewnianym?

Jak dzis cenowo wychodzi wykonanie stropu 10x10 , jaki to moze byc procent kosztu wzgledem stanu surowego takiego domu 100-110 m2 od fundamentow az po dach (wykonawca krzyknal na dzisiaj okolo 140 tys z jego materialami). Ile moglbym zaoszczedzic znajac ta kwote, ale nie budujac stropu betonowego a drewniany?

Nie wiem czemu ale sie waham nad wyborem stropu, bo sie przestraszylem tego "pracowania" elementow.

Moze ktos mnie uspokoi

Edytowane przez zeusik6

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIe ma stropów betonowych jak juz to żelbetowe. Każdy strop pracuje, (ugina się) dobrze zaprojektowany i wykonany pracuje ale w granicach nie odczuwalnych dla użytkowników.

Na pytanie jaki - zgodny z projektem. NIe wystarczy zamiana żelbet - drewno -wtedy faktycznie ryzko pekniec rośnie. Trzeba przerobić projekt pod zmiane stropu.

Wg mnie jak strop ma być użytkowy -najlpeszy to monolityczny żelbetowy, jak to np parterówka ze strychem to wiązar kratowy drewniany.

• 2 weeks później...

Witam.

Co myślicie o stropie Filigran?

Dom parterowy, 116m2. Na górze póki co graciarnia, może potem jakiś jeden pokój, sypialnia/gabinet/bawialnia.

W projekcie mam Terive i Monolit (nad salonem).

I zastanawiam się czy robić Terive po całości czy Filigran? Mam u siebie w mieście firmę, która robi Filigrany. Koszt na chwile obecną to 105 zł/m2 (same płyty z transportem).

Grubośc płyty 5 cm, grubość stropu 18 cm.

Teriva - 24 cm

więc zyskujemy 6 cm.

Koszy wyjdą pewnie podobnie, robimy SSO systemem zleconem. Za Terive ekipy wołają 10-13 tysięcy za robociznę. Za Filgran myślę, że mniej. Jednak sporo mniej roboty.Ale dojdzie koszt dzwigu.

Firma robi oczywiście projekt stropu.

Jak uważacie? Czy Filigran to dobra opcja?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...