zeusik6 12.11.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) Dom z uzytkowym poddaszem 109 m2, strop drewniany czy betonowy? Drewno na strop mam i wiezbe mam, teraz tak projektant mowi ze drewno pracuje i w takim domu sciany beda pękać? Bylem u potencjalnego wykonawcy stanu surowego i on powiedzial, ze w tego typu domach w stanach surowych to strop, szalunki to najdrozsze elementy i zeby pomyslec nad stropem drewnianym. Wszystko przemawia za stropem drewnianym, nie przeszkadzaja mi halasy chodzacych ludzi , uwazam to za jego nie tyle co zalete ale urok, poza tym czy nie latwiej ukryc instalacje wentylacji mechanicznej czy elektrycznej w stropie drewnianym? Jak dzis cenowo wychodzi wykonanie stropu 10x10 , jaki to moze byc procent kosztu wzgledem stanu surowego takiego domu 100-110 m2 od fundamentow az po dach (wykonawca krzyknal na dzisiaj okolo 140 tys z jego materialami). Ile moglbym zaoszczedzic znajac ta kwote, ale nie budujac stropu betonowego a drewniany? Nie wiem czemu ale sie waham nad wyborem stropu, bo sie przestraszylem tego "pracowania" elementow. Moze ktos mnie uspokoi Edytowane 12 Listopada 2021 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.11.2021 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 NIe ma stropów betonowych jak juz to żelbetowe. Każdy strop pracuje, (ugina się) dobrze zaprojektowany i wykonany pracuje ale w granicach nie odczuwalnych dla użytkowników. Na pytanie jaki - zgodny z projektem. NIe wystarczy zamiana żelbet - drewno -wtedy faktycznie ryzko pekniec rośnie. Trzeba przerobić projekt pod zmiane stropu. Wg mnie jak strop ma być użytkowy -najlpeszy to monolityczny żelbetowy, jak to np parterówka ze strychem to wiązar kratowy drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 13.11.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Betonowy w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arias 23.11.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Witam. Co myślicie o stropie Filigran?Dom parterowy, 116m2. Na górze póki co graciarnia, może potem jakiś jeden pokój, sypialnia/gabinet/bawialnia. W projekcie mam Terive i Monolit (nad salonem). I zastanawiam się czy robić Terive po całości czy Filigran? Mam u siebie w mieście firmę, która robi Filigrany. Koszt na chwile obecną to 105 zł/m2 (same płyty z transportem). Grubośc płyty 5 cm, grubość stropu 18 cm. Teriva - 24 cm więc zyskujemy 6 cm. Koszy wyjdą pewnie podobnie, robimy SSO systemem zleconem. Za Terive ekipy wołają 10-13 tysięcy za robociznę. Za Filgran myślę, że mniej. Jednak sporo mniej roboty.Ale dojdzie koszt dzwigu.Firma robi oczywiście projekt stropu. Jak uważacie? Czy Filigran to dobra opcja? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marks9 03.12.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.12.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Jak uważacie? Czy Filigran to dobra opcja? Bierz strop typu filigran. Mniejsze koszty robocizny i masz gotowy świetnie wyglądający sufit. Zwykle dźwig jest po stronie dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts