Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe krokwie - jak uzyskać?

Recommended Posts

Potrzebuję krokwie szczytowe mieć w kolorze białym. W jaki najlepszy sposób to osiągnąć? Najlepsze wyjście, to chyba biały impregnat albo chociaż biała lakierobejca, ale nie potrafię takowych znaleźć. Widzieliście gdzieś coś takiego?

Najprostszy sposób to natomiast biała farba do drewna, ale to będę musiał co roku odnawiać.. a tego wolałbym uniknąć. Help!

Lakierobejca również uwipukli rysunek drewna. Dodatkowo zabezpieczy przed czynnikami atmosferycznymi - wilgoc , słonce - a wystarczy na lata.

Jest jeszcze mozliwość przemalowania farba akrylową do drewna - Akrylux -

równiez uwypukli rys, drewna lecz jest "słabsza" niz lakierobejca - a nie mozna jej potraktowac lakierem poliuret. jedynie lakierem akrylowym a to podnosi koszty.

MALUJ LAKIEROBEJCĄ - 2 w 1 - i kolor i lakier = trwałosc

Zaznaczam, że tylko coś mi się tak jakoś błąka po umyśle, ale...

Zadziałanie ostro chlorem daje efekt silnego wybielenia drewna, jak pamiętam.

Wrzuć jaką deskę do podchlorynu i zobacz czy o to chodzi.

Potem problem zabezpieczenia powierzchni, ale to już bezbarwne powłoki i jest ich sporo...

Może tak?

Adam M.

Zaznaczam, że tylko coś mi się tak jakoś błąka po umyśle, ale...

Zadziałanie ostro chlorem daje efekt silnego wybielenia drewna, jak pamiętam.

Wrzuć jaką deskę do podchlorynu i zobacz czy o to chodzi.

Potem problem zabezpieczenia powierzchni, ale to już bezbarwne powłoki i jest ich sporo...

Może tak?

Adam M.

Uzyska kolor i ...zapach :wink:

znam dobrze temat malownia drewna na biało :) tz nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi , ale ja szukałam i znalazłam. tzw - lazur tz malowanie drewna na biało z widocznym zarysem drewna. W zależności jezeli chcesz bardziej białe malujesz 2 lub 3 razy. Ja przywiozłam to ze Szwecji, ale myśle w Polsce tez powinienes dostac. Pierwsza farba to Beckers- pannellack (pół mat)-biała , a druga bardzo podobna Jotun- panellack- biała. Mysle ze o taki efekt ci chodzi, i napewno nie bedziesz musiał tego odnawiac przez długie lata. Ja tym chce wymalowac poddasze wybite deskami a krokwie i widoczne jętki na ciemno.

Dzięki za wskazówki.

Co do tego Beckersa panellack - w karcie technicznej pisze, że jest tylko do użytku wewnątrz pomieszczeń. Aczkolwiek już wiem, czym pomaluję belki w kuchni i niektóre meble "tymi ręcami robione"...

Faktycznie jednak, białą bejcę można znaleźć. A jak efekt będzie niewystarczający wtedy zrobię kurs alpinisty i pomaluję olejną :)