beton44 31.03.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 może dąb bez sensu może jakieś głębsze oświecenie prosimy? Ależ proszę , dąb też jest używany do więźby ale w postaci kołków , ale pewnie i tak nie będziesz wiedział dlaczego i po co . mało jeszcze widziałeś chyba ależ można stosować dąb, można, oczywiście że można. z takim samym sensem jak złote gwoździe do płotu lub stuzłotówki zamiast papieru toaletowego. oj nie IMHO złe uzasadnienie złote gwoździe - bardzo dużo gorsze od stalowych, stuzłotówki bardzo dużo gorsze od papieru toaletowego do podcierania pupy natomiast dębowa więźba - raczej lepsza, choć przyznaję droższa nieco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Taką więźbę składa się bez gwoździ a jeszcze niedawno twierdziłeś, że z modrzewia niepotrafisz... Mam rozumieć, że deskowanie, łaty, kontrłaty itp skręcasz M12? Nie umiesz czytać , nie pisałem że potrafię czy nie potrafię zrobić więźbę z modrzewia , pisałem że nie robi się więźby z modrzewia i tyle . A to , czy potrafię czy nie , tylko ja wiem . Jeszcze raz przeczytaj moje wcześniejsze posty , ale proszę ze zrozumieniem , pisałem o więźbie bez gwoździ a nie o łatach czy kontrłatach . Powiem przewrotnie że jest sposób na mocowanie łat do krokwi bez gwoździ czy śrub .Pomyśl nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 31.03.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Labas1 Nie chcę się sprzeczać, ale: Ty - modrzew nie nadaje się na więźbę Ja - modrzew jak najbardziej nadaje się i jest najlpszym drewnem na więźbę, z wymienionych. Życzyłeś powodzenia w składaniu dachu co zrozumiałem jako to, że miałeś już z tym problemy, czyli nie poradziłeś sobie, bo niby na jakiej podstawie mógłbyś tak sądzić? Ja nie napisałem, że taką więźbę trzeba składać za pomocą gwoździ, chociaż tego nie wykluczam. Napisałem, ze mogą być problemy z ich wbijaniem, stąd przykład konieczności używania gwoździ (łaty kontrłaty). Tak więc również zachęcam do czytania ze zrozumieniem.Jeśli masz jakieś argumenty merytoryczne zapraszam do dyskusji, jeśli nie zakończmy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 31.03.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 ... Tyle działasz na Forum, a nie nauczyłeś się cytować fragmentu do którego się odnosić i musisz rozwlekać to Forum? Cytat goni cytata, a cytata cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stsimon 31.03.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a oto przykład zastosowania modrzewia. Na więźbę też się nada, tylko po co? http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiostacja_gliwicka Niezłe. Podobno dworek Radziwiłów też jest z modrzewia. Zapuściłem wici w kilku tartakach południowo wschodniej polski. W jednym mają modrzew. Jakiś aktor zamówił na góralską chatę i mu się odwidziało. Cena przyzwoita. Oznajmiłem cieśli. W oczach dostrzegłem tzw. "kurwiki", ale wytrzymał. Wykrztusił, że on też lubi wyzwania i tylko piłę musi nową nabyć. Brać albo nie brać, oto jest pytanie! Żywiczny deszcz przez rok to ciekawa opcja. Przy okazji zakonserwuje się strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 31.03.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a oto przykład zastosowania modrzewia. Na więźbę też się nada, tylko po co? http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiostacja_gliwicka Niezłe. Podobno dworek Radziwiłów też jest z modrzewia. Zapuściłem wici w kilku tartakach południowo wschodniej polski. W jednym mają modrzew. Jakiś aktor zamówił na góralską chatę i mu się odwidziało. Cena przyzwoita. Oznajmiłem cieśli. W oczach dostrzegłem tzw. "kurwiki", ale wytrzymał. Wykrztusił, że on też lubi wyzwania i tylko piłę musi nową nabyć. Brać albo nie brać, oto jest pytanie! Żywiczny deszcz przez rok to ciekawa opcja. Przy okazji zakonserwuje się strop. jak facet to zrobi to wiecha bedzie musiała byc taka ze i 2 pochodna da sie wyciągnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stsimon 31.03.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 jak facet to zrobi to wiecha bedzie musiała byc taka ze i 2 pochodna da sie wyciągnąc Też tak sądzę. Facet zaszył się w domu i robi kalkulację od wczoraj. Dzisiaj nie dzwonił. Zakładam jednak, że pomimo złej opini, jest to wykonalne. Zeby to się nie okazało wyzwaniem również dla mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Życzyłeś powodzenia w składaniu dachu co zrozumiałem jako to, że miałeś już z tym problemy, czyli nie poradziłeś sobie, bo niby na jakiej podstawie mógłbyś tak sądzić? A czy nie może być odwrotnie ? A na jakiej podstawie pisze się wszelkiego rodzaju opracowania , instruktaże , poradniki ? Najpierw jest sztuka budowlana , a w następstwie książki . Życzyłem powodzenia na podstawie własnego doświadczenia . Raz w życiu miałem okazję uczestniczyć przy składaniu chałupy z modrzewia , były tylko dwa priorytety , dokładność i bez gwoździ - łącznie z dachem . Wiem ile się trzeba namęczyć żeby wszystko pospinać na kołki , a szczególnie łaty ( trapezowe- bez kołków). Modrzew jest bardzo dobrym drzewem (górski ,bo nizinny na deski do szalunków) ale moje zdanie jest takie że nie robi się więźby z tego drewna , mała ilość , problemy z zakupem i przetarciem , ciężki montaż , czasochłonność . Nie bierz sobie tego do serca , każdy ma swoje zdanie . Oczywiście nie mam zamiaru wywoływać kłótni Zapraszam na śliwowicę jak będziesz w Pieninach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stsimon 31.03.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Modrzew jest bardzo dobrym drzewem (górski ,bo nizinny na deski do szalunków) Oooo! To jeszcze są odmiany górska i nizinna. A czym one się u diabła różnią i dlaczego??? I jak to się rozpoznaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 jak facet to zrobi to wiecha bedzie musiała byc taka ze i 2 pochodna da sie wyciągnąc Też tak sądzę. Facet zaszył się w domu i robi kalkulację od wczoraj. Dzisiaj nie dzwonił. Zakładam jednak, że pomimo złej opini, jest to wykonalne. Zeby to się nie okazało wyzwaniem również dla mnie ... Cena będzie x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 31.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Albo facet obdzwania tych ktorym roboty odmówił, żeby dziure w terminach załatac Bo bardziej mu sie podoba zrobic 2 wiezby sosnowe od 1 modrzewiowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Modrzew jest bardzo dobrym drzewem (górski ,bo nizinny na deski do szalunków) Oooo! To jeszcze są odmiany górska i nizinna. A czym one się u diabła różnią i dlaczego??? I jak to się rozpoznaje? Każde drzewo rosnące w górach ma wolniejszy przyrost z racji dłuższej zimy i wysokości .(dłuższa wegetacja w okresie zimowym). Można poznać po słojach , nizinne ma szerokie słoje a górskie wąskie , a ze stoków północnych bardzo wąskie (gęste drzewo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 31.03.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Zapraszam na śliwowicę jak będziesz w Pieninach . Może kiedyś skorzystam a tak na marginesie to obiecałeś opisać Swoje przygody z dotracjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a tak na marginesie to obiecałeś opisać Swoje przygody z dotracjami Na razie nie ma co pisać , trzeba czekać na decyzje urzędników aż wyciągną kabzę . Podobno w maju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts