zdzichu2008 31.03.2008 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Każdy ma swoje zdanie. Ja uważam, że Porotherm jest najlepszy na ściany i nie zamieniłbym go na nic innego Poroterm jest droższy, mocniej promieniuje i mniej kumuluje w sobie ciepła... w stosunku do betonu komórkowego oczywiście. Ale Każdy ma swoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 a ja nie mam doświadczenia z porotermem ale mi świta, że można go nie ocieplać. BK naogół jednak się ociepla.... nie wydaje Ci się, że to kwestia grubości materiału użytego na sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Wystarczy uzgodnienie z kier. bud. On musi sie pod tym podpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.04.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Wystarczy uzgodnienie z kier. bud. On musi sie pod tym podpisać. Nie bardzo właśnie. Kiero nie ma nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Spieszę z wyjaśnieniem.Miałem na mysli stronę praktyczna zagadnienia a w praktyce wyglada to tak:Uzgadniasz z kierownikiem zmianę materiału, tynkujesz a kier. bud. pisze że wykonano zgodnie z projektem. Można oczywiście z tym latać do projektanta ale czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 01.04.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Spieszę z wyjaśnieniem. Miałem na mysli stronę praktyczna zagadnienia a w praktyce wyglada to tak: Uzgadniasz z kierownikiem zmianę materiału, tynkujesz a kier. bud. pisze że wykonano zgodnie z projektem. Można oczywiście z tym latać do projektanta ale czy warto. widzisz - to zalezy czy nadzór budowlany zajzy czy nie - przyczepi sie dlaczego podpisana jest nieprawda - albo nie ... tak czy inaczej w swietle prawa jest to potwierdzenie nieprawdy i chyba karalne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 01.04.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 a ja nie mam doświadczenia z porotermem ale mi świta, że można go nie ocieplać. BK naogół jednak się ociepla. Jeżeli tak jest, to zmieniają się wymiary domu..... jeżeli mam racje, to trzeba nanieść to w projekcie. Ja pogrubiałam ocieplenie i architektka to zaznaczała... litości Może doradzaj w jakimś innym kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 theodolit chyba rzadko bywasz na budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 01.04.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 theodolit chyba rzadko bywasz na budowach. w sumie dosc czesto - i wiam jaka jest praktyka - jednak w zadnym wypadku nie zachecam do tego. Znajac naszych urzednikow - ktos moze znalezc zlota zyle ... po ładnym mandaciku za to mzona wpakowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 01.04.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Spieszę z wyjaśnieniem. Miałem na mysli stronę praktyczna zagadnienia a w praktyce wyglada to tak: Uzgadniasz z kierownikiem zmianę materiału, tynkujesz a kier. bud. pisze że wykonano zgodnie z projektem. Można oczywiście z tym latać do projektanta ale czy warto. Oczywiście mówisz o inwestycjach typu "budynek jednorodzinny". Rzeczywiście może być taka praktyka. Podobnie jest z pytaniem: czy warto podpisywac umowy , czy nie? Również nie musisz, a moim zdaniem warto. W wypadku zmian warto postępować zgodnie z prawem, moze to byc potrzebne w najmniej oczekiwanym momencie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Oczywiście mówisz o inwestycjach typu "budynek jednorodzinny". Budulec, a ty myślałeś, że dywagujemy tu o budowaniu - czego? Hali sportowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.04.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Spieszę z wyjaśnieniem. Miałem na mysli stronę praktyczna zagadnienia a w praktyce wyglada to tak: Uzgadniasz z kierownikiem zmianę materiału, tynkujesz a kier. bud. pisze że wykonano zgodnie z projektem. Można oczywiście z tym latać do projektanta ale czy warto. ten KB powinien stracić uprawnienia, wy fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 07.04.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zmiana z silikatów 18 na suporeks 24 Albo lepiej z silikatów 18 na bale drewniane Istotna czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.04.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zmiana z silikatów 18 na suporeks 24 Albo lepiej z silikatów 18 na bale drewniane Istotna czy nie? świetnym materiałem są bale słomy po żniwach. tylko z pól zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 07.04.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zmiana z silikatów 18 na suporeks 24 Albo lepiej z silikatów 18 na bale drewniane Istotna czy nie? świetnym materiałem są bale słomy po żniwach. tylko z pól zbierać. Wtedy można powiedzieć że ściana oddycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 07.04.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Oczywiście mówisz o inwestycjach typu "budynek jednorodzinny". Budulec, a ty myślałeś, że dywagujemy tu o budowaniu - czego? Hali sportowej? Co do jednego masz rację: są to dywagacje. Pisałem oczywiście, że są to inwestycje typu "budynek jednorodzinny", nie mylić z budową domu jednorodzinnego, gdyż ta jak wszystkie budowy powinna odbywać się zgodnie z prawem, bez względu na to czy ono (prawo) nam się podoba, czy nie. Polacy oczywiście zawsze znajdą sobie ścieżkę na skróty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaWarm 14.01.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Odświeżam stary temat, ponieważ również mam podobny problem. W projekcie jest porotherm 24 i chcę zmienić go na silkę 24...murarz podpowiada, że takiej zmiany z nikim nie trzeba ustalać i zastanawiam się czy to prawda, czy może jednak zapytać kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts