Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana fundamentowa

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum. Moje wątpliwości dotyczą ściany fundamentowej.

1.w/g projektu moja ściana ma być monolityczna 0,7m wysokości,0,3m-szer.

----je z względów oszczędnościowych (szalunek z desek)chcę wykonać ją z pustaków szalunkowych wym. 50x30x25 do zalania betonem.

pytanie?

-trzy warstwy pustaka szalunkowego daje mi 0,9m wys.---to czy należy ławę fundamentową obniżyć o 0,2m ,żeby zachować odpowiedni poziom, czy są inne sposoby?

(nadmieniam ,że wysokość pierwotna ściany w/g projektu przed zmianą przez architekta wynosiła 1,2m) :)

Witam wszystkich na forum. Moje wątpliwości dotyczą ściany fundamentowej.

1.w/g projektu moja ściana ma być monolityczna 0,7m wysokości,0,3m-szer.

----je z względów oszczędnościowych (szalunek z desek)chcę wykonać ją z pustaków szalunkowych wym. 50x30x25 do zalania betonem.

pytanie?

-trzy warstwy pustaka szalunkowego daje mi 0,9m wys.---to czy należy ławę fundamentową obniżyć o 0,2m ,żeby zachować odpowiedni poziom, czy są inne sposoby?

(nadmieniam ,że wysokość pierwotna ściany w/g projektu przed zmianą przez architekta wynosiła 1,2m) :)

Możesz posadowić głębiej o te 20 cm jeśli nie przeszkadza np. woda.

pustak styropianowy? 25 to szerokość ściany z tego pustaka? to jaka pozostaje szer. ściany biorąc pod uwagę sam beton, bez szalunku i jak to się ma do wymaganej w projekcie szerokości 30 cm?

Są np. takie i mają 30 cm

http://www.leier.pl/malbork/katalog/3143_szalunkowe.php

• 5 months później...
Czy zastosowanie pustaków szalunkowych to mniejszy koszt niż szalunek drewniany + beton?

Mój dom będzie częściowo podpiwniczony i zastanawiam się czy takie rozwiązanie było by tańsze przy budowie ścian piwnicy.

To wszystko zależy, też mam mieć dom częściowo podpiwnicony i ściany piwnicy jak i reszte fundamentu robiłem z bloczków betonowych, przy czym koszt robocizny 0 zł więc wybrałem tą opcję, ojciec złota rączka, murowanie w jednym palcu więc wspólnymi siłami poszło jak z płatka., natomiast była to duuuużo droższa opcja jeśli chodzi o materiał, bo u mnie kłopotliwe było by zrobienie tak dużego (głębokiego) szalunnku, nawet robiąc go 2-3 etopwo.

Jak masz fachowców na budowie to zapodaj im temat jak wolą robić szalunki to niech robią, mniej zapłacisz za beton jak za bloczki, chyba że nie będą chcieli.

Pozdro !!!