automatyk100 30.03.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam wszystkich na forum. Moje wątpliwości dotyczą ściany fundamentowej. 1.w/g projektu moja ściana ma być monolityczna 0,7m wysokości,0,3m-szer. ----je z względów oszczędnościowych (szalunek z desek)chcę wykonać ją z pustaków szalunkowych wym. 50x30x25 do zalania betonem. pytanie? -trzy warstwy pustaka szalunkowego daje mi 0,9m wys.---to czy należy ławę fundamentową obniżyć o 0,2m ,żeby zachować odpowiedni poziom, czy są inne sposoby? (nadmieniam ,że wysokość pierwotna ściany w/g projektu przed zmianą przez architekta wynosiła 1,2m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.03.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam wszystkich na forum. Moje wątpliwości dotyczą ściany fundamentowej. 1.w/g projektu moja ściana ma być monolityczna 0,7m wysokości,0,3m-szer. ----je z względów oszczędnościowych (szalunek z desek)chcę wykonać ją z pustaków szalunkowych wym. 50x30x25 do zalania betonem. pytanie? -trzy warstwy pustaka szalunkowego daje mi 0,9m wys.---to czy należy ławę fundamentową obniżyć o 0,2m ,żeby zachować odpowiedni poziom, czy są inne sposoby? (nadmieniam ,że wysokość pierwotna ściany w/g projektu przed zmianą przez architekta wynosiła 1,2m) Możesz posadowić głębiej o te 20 cm jeśli nie przeszkadza np. woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automatyk100 30.03.2008 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Dziękuję za odpowiedź Geno. Wody gruntowe nie występują. Jeszcze raz podziękowania za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 pustak styropianowy? 25 to szerokość ściany z tego pustaka? to jaka pozostaje szer. ściany biorąc pod uwagę sam beton, bez szalunku i jak to się ma do wymaganej w projekcie szerokości 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 pustak styropianowy? 25 to szerokość ściany z tego pustaka? to jaka pozostaje szer. ściany biorąc pod uwagę sam beton, bez szalunku i jak to się ma do wymaganej w projekcie szerokości 30 cm? Są np. takie i mają 30 cm http://www.leier.pl/malbork/katalog/3143_szalunkowe.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automatyk100 31.03.2008 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 http://www.radbet.com.pl/oferta.html PS 30 (50 x 30 x 25) 6.30PLN 7.69PLN brutto miałem takie pustaki szalunkowe na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 31.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 http://www.radbet.com.pl/oferta.html PS 30 (50 x 30 x 25) 6.30PLN 7.69PLN brutto miałem takie pustaki szalunkowe na myśli też kupiłem te pustaki, ale z rabatem 12%, gdybyś chciał namiary gdzie w krakowie można dostać taki rabat, służę pomocą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mijas 28.09.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Czy zastosowanie pustaków szalunkowych to mniejszy koszt niż szalunek drewniany + beton? Mój dom będzie częściowo podpiwniczony i zastanawiam się czy takie rozwiązanie było by tańsze przy budowie ścian piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 28.09.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Czy zastosowanie pustaków szalunkowych to mniejszy koszt niż szalunek drewniany + beton? Mój dom będzie częściowo podpiwniczony i zastanawiam się czy takie rozwiązanie było by tańsze przy budowie ścian piwnicy. To wszystko zależy, też mam mieć dom częściowo podpiwnicony i ściany piwnicy jak i reszte fundamentu robiłem z bloczków betonowych, przy czym koszt robocizny 0 zł więc wybrałem tą opcję, ojciec złota rączka, murowanie w jednym palcu więc wspólnymi siłami poszło jak z płatka., natomiast była to duuuużo droższa opcja jeśli chodzi o materiał, bo u mnie kłopotliwe było by zrobienie tak dużego (głębokiego) szalunnku, nawet robiąc go 2-3 etopwo. Jak masz fachowców na budowie to zapodaj im temat jak wolą robić szalunki to niech robią, mniej zapłacisz za beton jak za bloczki, chyba że nie będą chcieli. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts