Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C149 DOM W ZACISZU

Recommended Posts

To jest link do reni http://www.extradom.pl/StronaProjektu.aspx?projektID=4594 Oczywiście projekty by był lekko poprawiony- powiększenie kuchni, już nawet wiem jak :D

Przyznam szczerze że mam cięzki orzech do zgryzienia. Renia jest troszkę tańsza w budowie (tak mi się wydaje wg kosztorysu). Zacisze za to jest bardzo ładne- fajnie usytuowana kuchnia z jadalnią.... ale z drugiej strony te drzwi na taras. Zawsze marzyły mi się 2-u skrzydłowe- to jest jedyna Wada. Renia za to ma ładnie wygospodarowane wyjście na taras, sypialnie też duże.

Co o tym myślisz??

Trzeba przyznać, że ciekawa ta Renatka... Wnętrze może wyglądać pięknie: ciekawy układ części dziennej, jadalnia z dużym oknem, no i tak jak piszesz duże drzwi na taras. Część nocna też ładnie wydzielona i sypialnie o wymiarach akuratnych, podobnie jak w zaciszu wygodna łazienka no i jest garderoba przy dużej sypialni.

Piękny domek, jednak mimo pokus renatki my zostalibyśmy przy zaciszu, a to z powodów naszych istotnych założeń:

- duża kuchnia (w renatce jest 5 m2 mniejsza) - życie toczy się w kuchni

- kuchnia dająca się zamknąć (u nas będą drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią i salonem)

- spiżarka przy kuchni,

- kotłownia (dość duża) z osobnym wejściem,

- dla mnie ważna była spora weranda/taras przed wejściem (piękne chwile w USA spędzane na tego typu tarasach)

- usytuowanie kuchni od frontu - w zaciszu z kuchni wszystko widać.

To moje wrażenia tak na gorąco. Wydaje mi się, że Renatka jest może troszkę lepsza pod kątem rekreacyjnym (ale ten taras od frontu w zaciszu...) Natomiast dla mojej rodzinki zdecydowanie praktyczniejszy jest dom w zaciszu. Według mnie zacisze ma też ciekawszą bryłę - choć dla mnie jest to akurat sprawą drugorzędną.

Podawanymi kosztami aż tak bardzo bym się nie sugerował. Wydaje mi się, że będą zbliżone. Ostatnio sprawdzałem i wychodzi że ze stanem do zamieszkania (podstawowe wykończenie) zmieszczę się w 300tys. ale to nie tylko dom ale w tym jest też działka, ogrodzenie, wyrównanie terenu, budynek gospodarczy - koszty liczone dosyć dokładnie - wszystko co jakoś wiązało się z budową.

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejnym problemem jest zdecydowanie się na projekt (mam 2 do Wyboru Renia i Zacisze), jakoś nie potrafię podjąć decyzji:/

Oj Bagusia, Bagusia. To musi być Twój świadomy wybór. Przecież nikt Cię nie nakłoni, żebyś budowała Dom w zaciszu. Nam budującym się bardzo podoba. Ja z mężem, jak szukaliśmy projektu to od razu jak go zobaczyliśmy (w katalogu z 2007 roku) wiedzieliśmy, że to NASZ DOM.

A apropo tych drzwi z salonu na taras to też trochę żałuję, że ich nie powiększyliśmy. Było by może ciekawiej. :) Ale... i tak jest fajnie.

Pozdrówki i powodzenia przy wyborze

PS nawet fajny ten Dom Renata :wink:

Trzeba przyznać, że ciekawa ta Renatka... Wnętrze może wyglądać pięknie: ciekawy układ części dziennej, jadalnia z dużym oknem, no i tak jak piszesz duże drzwi na taras. Część nocna też ładnie wydzielona i sypialnie o wymiarach akuratnych, podobnie jak w zaciszu wygodna łazienka no i jest garderoba przy dużej sypialni.

Piękny domek, jednak mimo pokus renatki my zostalibyśmy przy zaciszu, a to z powodów naszych istotnych założeń:

- duża kuchnia (w renatce jest 5 m2 mniejsza) - życie toczy się w kuchni

- kuchnia dająca się zamknąć (u nas będą drzwi przesuwne pomiędzy kuchnią i salonem)

- spiżarka przy kuchni,

- kotłownia (dość duża) z osobnym wejściem,

- dla mnie ważna była spora weranda/taras przed wejściem (piękne chwile w USA spędzane na tego typu tarasach)

- usytuowanie kuchni od frontu - w zaciszu z kuchni wszystko widać.

no więc tak, ciężka sprawa- oby dwa projekty podobają mi się na tym samym poziomie. Wizualnie może i zacisze, ale przecież to sprawa drugorzędna:)

- Jeśli chodzi o kuchnie mając na myśli Renię- zostałaby ona powiększona, wydłużona kosztem pom. gosp, a pom. gosp byłoby odwrócone, wzdłuż szerokości ściany garażowej, (oczywiście powiększone kosztem małej łazienki, gdyż tam chce zrobić tylko WC). Także kuchnia by była większa, pom gosp zostało by w podobnych wymiarach.

- weranda dla mnie nie jest aż tak bardzo ważna,

- jadalnię da się zrobić z dużymi przesuwanymi drzwiami (gdyż dorobiłabym jeszcze jedno wejście do kuchni żeby nie trzeba było przechodzić przez salon)

Ps dodam jeszcze, że w Reni można sobie ściankę działową przy kuchni przesunąć gdyż dach jest na kratownicy więc nie będzie z tym problemu.

Podsumowując wszystko- ciągle mam ogromny problem, gdyż oby dwa projekty mi się podobają. Może zacznę myśleć, który lepiej zmieści mi się na działce:P Działeczka ma wymiary 40,5mx40m.... w sumie oby dwa mają podobne wielkości.....ahh.... ciężka sprawa. Na szczęście mam jeszcze troszkę czasu gdyż budowa będzie ruszać dopiero na wiosnę :) Może odwiedzę oby dwa domki i wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję- gdzieś się wprosze :lol:

A propos działki- jakie macie duże i jak wygląda przestrzeń dookoła po wybudowaniu zacisza? Mam nadzieję, że moja wystarczy bo nie chcę mieć zaraz płotu przy tarasie :wink:

Oj Bagusia, Bagusia. To musi być Twój świadomy wybór. Przecież nikt Cię nie nakłoni, żebyś budowała Dom w zaciszu. Nam budującym się bardzo podoba. Ja z mężem, jak szukaliśmy projektu to od razu jak go zobaczyliśmy (w katalogu z 2007 roku) wiedzieliśmy, że to NASZ DOM.

A apropo tych drzwi z salonu na taras to też trochę żałuję, że ich nie powiększyliśmy. Było by może ciekawiej. :) Ale... i tak jest fajnie.

Pozdrówki i powodzenia przy wyborze

PS nawet fajny ten Dom Renata :wink:

Tak wiem, że to musi być mój wybór, ale jak pisałam wyżej oby dwa projekty bardzo mi się podobają i między nimi muszę coś wybrać :wink: choć bardzo cięzko.....

Wspominałaś o tych drzwiach na taras, masz może jakiś pomysł w jaki sposób zrobić dwu skrzydłowe? Zmieszczą się one tam jeśli umieściłabym je zaraz od samego narożnika (bo wg projektu jest tam jeszcze kawałeczek ściany)? Jeśli nie, to czy jest jakies inne sensowne rozwiązanie. Pytam Was bo budowaliście domek i mając doświadczenie możecie mi coś doradzić :D

Jeszcze jedno- może to będzie dość istotna sprawa przy wyborze. Mam działkę z wejściem od południa, zacisze pasuje, gdyż salon będzie od zachodu ale czy nie będzie za gorąco w kuchni od południa? W Reni musiałabym kupić odbicie lustrzane, wtedy kuchnie od płd zasłania mi garaż czyli nie będzie tak gorąco a salon z tarasem tak czy siak w oby projektach będzie od zachodu. A Wy od której strony macie wjazd na działkę budując zacisze?

Tak wiem, że to musi być mój wybór, ale jak pisałam wyżej oby dwa projekty bardzo mi się podobają i między nimi muszę coś wybrać :wink: choć bardzo cięzko.....

Wspominałaś o tych drzwiach na taras, masz może jakiś pomysł w jaki sposób zrobić dwu skrzydłowe? Zmieszczą się one tam jeśli umieściłabym je zaraz od samego narożnika (bo wg projektu jest tam jeszcze kawałeczek ściany)? Jeśli nie, to czy jest jakies inne sensowne rozwiązanie. Pytam Was bo budowaliście domek i mając doświadczenie możecie mi coś doradzić :D

Mówisz i masz: http://picasaweb.google.pl/mirek.szczucki/BudowaDomu#5354180773240015266

Pooglądaj resztę jego zdjęć :D Ma tak jak Ty byś chciała. Drzwi jak widać się zmieściły bez problemu ;)

Jeszcze jedno- może to będzie dość istotna sprawa przy wyborze. Mam działkę z wejściem od południa, zacisze pasuje, gdyż salon będzie od zachodu ale czy nie będzie za gorąco w kuchni od południa? W Reni musiałabym kupić odbicie lustrzane, wtedy kuchnie od płd zasłania mi garaż czyli nie będzie tak gorąco a salon z tarasem tak czy siak w oby projektach będzie od zachodu. A Wy od której strony macie wjazd na działkę budując zacisze?

My mamy tak samo jak Ty. Wjazd od południa. Salon od zachodu. Wydaje mi się, że za gorąco nie powinno być,a jedynie widniej :wink:

myśmy trochę pomieszali strony świata :) salon od północy, kuchnia od wschodu a sypialnie od zachodu. Książkowo to nie jest, ale tak pasowało na działce. W salonie od północy jest całkiem przyjemnie w upalne dni.

Dzisiaj popracowaliśmy trochę w domku i stwierdziliśmy z żoną, że nie wyobrażamy sobie kuchni z oknami na tył działki.

Mówisz i masz: http://picasaweb.google.pl/mirek.szczucki/BudowaDomu#5354180773240015266

Pooglądaj resztę jego zdjęć :D Ma tak jak Ty byś chciała. Drzwi jak widać się zmieściły bez problemu ;)

Dzięki wielkie za linka, przeglądałam już te zdjęcia i o ile dobrze pamiętam i o ile to jest ta sama osoba to nastąpiła zmiana. Ten duży pokój został pomniejszony właśnie po to, aby weszły podwójne drzwi. Ale to chyba wiąże się z większymi zmianami ingerując w konstrukcje projektu.

... nastąpiła zmiana. Ten duży pokój został pomniejszony właśnie po to, aby weszły podwójne drzwi. Ale to chyba wiąże się z większymi zmianami ingerując w konstrukcje projektu.

Nie wiem nie znam się na budownictwie...Ale po mojemu wstawienie tam podwójnych drzwi nie ma najmniejszego związku z pomniejszaniem pomieszczenia,( jeśli już to bardziej bym oponowała za powiększeniem (w co szczerze wątpię)) :wink: , jak również z ingerencją w konstrukcję projektu. Oczywiście mogę się mylić. Miałam w szkole tylko podstawy budownictwa :wink:

Ja bym Ci radziła brać Renię :D Pozdro

Ja bym Ci radziła brać Renię :D Pozdro

Fajnie, że chociaż Ty jesteś zdecydowana, bo ja jeszcze nie :-? Mężowi chyba bardziej się podoba renia, taras i te podwójne drzwi, poza tym sypialnie są większe :) Jeśli kuchnie da się powiększyć tak jak ja mam w planie w mojej głowie to o wiele łatwiej będzie mi podjąć decyzję. A tak z ciekawości zapytam, co Cię bardziej przekonuje do Reni?

... Ale jeśli chodzi o Renię, a raczej Ciebie to myślę, że w podświadomości bardziej Ci ona leży niż Zacisze :wink:

Szczerze mówiąc w każdym projekcie urzeka mnie coś innego, dlatego skleiłabym z nich jeden:) Ale wiem jak podejmę decyzje, muszę zobaczyć oby dwa na żywo- myślę, że wtedy będzie o wiele łatwiej :wink:

zapraszam więc na kawę :)

Z miłą chęcią ale dopiero po nowym roku, bo dopiero wtedy będę w Polsce (chyba, że zmienią mi się plany). Tak czy siak, będę pamiętać o zaproszeniu i najprawdopodobniej jeszcze się przypomnę, w razie gdybyś zapomniał :lol:

Mam nadzieję, że do tego czasu już zamieszkamy w domku...

A dzisiaj wielki dzień - odebrałem opieczętowane papiery ze starostwa, więc oficjalnie budowa skończona. Od razu złożyłem wniosek o nadanie numeru no i zdjąłem żółtą tablicę informacyjną :)

zapraszam więc na kawę :)

Z miłą chęcią ale dopiero po nowym roku, bo dopiero wtedy będę w Polsce (chyba, że zmienią mi się plany). Tak czy siak, będę pamiętać o zaproszeniu i najprawdopodobniej jeszcze się przypomnę, w razie gdybyś zapomniał :lol:

Mam nadzieję, że do tego czasu już zamieszkamy w domku...

A dzisiaj wielki dzień - odebrałem opieczętowane papiery ze starostwa, więc oficjalnie budowa skończona. Od razu złożyłem wniosek o nadanie numeru no i zdjąłem żółtą tablicę informacyjną :)

My nie dociągniemy do takiego stanu jak u Grzesia, ale ścianki działowe powinny niedługo być. No i kawa na pewno się znajdzie. :wink: Budujemy mniej więcej po środku między Puławami a Lublinem. Jakby co to również zapraszamy :D

Grzesiu :D Gratulacje :D Niech Wam się dobrze mieszka w tym Waszym ZACISZU :wink:

Pozdrówki

Witam ja tylko na chwile tak się pochwalić ze już pierwsze łopaty poszły w ruch i lawy fundamentowe sa zalane.

Teraz troszkę przeschną i mam nadzieje ze jak pogoda się nie popsuje to od środy lecą już bloczki.

W miarę możliwości cykam foto i wrzucam na neta

ps

Kurde teraz właśnie lekko mży sobie deszczyk.

oj oj oj nie dobrze

GRZESIEK gratuluje! Troszkę spóźniony post ale zawsze! Oby Wam się jak najlepiej mieszkało w zaciszu... coraz mniej już zostało do zrobienia- pewnie lada moment i domek będzie w stanie do zamieszkania:) Nic tylko pozazdrościć:p

Piękne dzięki! A gratulacje nie spóźnione - jeszcze nie mieszkamy, chociaż część dzienna prawie już wykończona i już poczuliśmy trochę smaczek mieszkania...