X-tra 18.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Super Bardzo się cieszę, bo już myślałam, że się będę czołgała po tym strychu Dzięki bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 14.03.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam od 3 dni jestesmy z zona szczesliwymi posiadaczami projektu. Mamy jeszcze tylko jakies opoznienia z dzialka, ale mamy nadziej ze z tydz gora dwa wszystko bedzie tak jak powinno byc.Jak tylko wszystko uporamy na cacy to napisze co i jakPozdrawiam wszystkich. ps Juz malo tu osob zaglada, szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 20.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tak jak mówiłem wróciłem. Dziś z zona od godziny 14 z minutami jesteśmy szczęśliwymi prawomocnymi posiadaczami działki 22ar Troszkę to trwało, ale się opłacało Nawet rym wyszedł .heeh Mieliśmy trochę mały problem z wjazdem na działkę, ale uporaliśmy się z tym przed podpisaniem aktu notarialnego Problem był z wjazdem taki, ze chcieliśmy mieć na środku wjazd, a tam go na mapce nie było, Był tylko całkiem z boku w rogu działki i to za bardzo nam nie odpowiadało. Ale trochę kombinacji, znajomości i powstał 2 wjazd na środku tak jak chcieliśmy, ( zaoszczędzone podobno około 2tys zł). Tak wiec w dniu dzisiejszym podczas podpisywania aktu notarialnego kupiliśmy działeczkę z 2 wjazdami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 26.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 WitamDziałka kupiona, projekt kupiony taki jaki sie podobał i spełniał nasze wymogi.Teraz gdy jest wzięty wypis i wyrys zagospodarowania działki okazuje się ze nie można tam stawiać na tej mojej działce domu parterowego tylko musi być dom kondygnacyjny.Pojawił sie teraz problem bo jak tu zrobić pięterko czy poddasz jak za bardzo niema gdzie zrobić klatki schodowej.Może jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 30.03.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 O kurcze No to faktycznie nie fajnie. U nas było podobnie z kątem nachylenia dachu. Ale jakoś przeszło. Spróbujcie coś pogadać w starostwie może. Chociaż to chyba tylko i wyłącznie kwestia projektu zagospodarowania terenu, na którym macie działkę Ale nie jestem na 100% pewna. Moja znajoma miała podobny problem i jakoś to przepchnęła...niestety nie pamiętam szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 30.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Wszystko się wyjaśniło, projektant jakoś źle odczytał ten wyrys i wypis. Wyszło, ze na działce można budować praktycznie wszystko, czyli parterowy, parterowy z poddaszem, i jeśli piętrowy to tylko do 2 kondygnacji.I wlasnie z tym sie cos ten moj projektant zakrecil, ze zrozumial. On jakoś to odczytał ze tylko można tam stawiać domy dwukondygnacyjne.Zona była w gminie u pani która się tym zajmuje i wszystko zostało wyjaśnione. Może nie tyle wina projektanta, co złego opisu w tych papierach i rożnie można było to zrozumieć. Jak to życie uczy ze wszystko trzeba sprawdzać i pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 02.04.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Wszystko się wyjaśniło, projektant jakoś źle odczytał ten wyrys i wypis. Wyszło, ze na działce można budować praktycznie wszystko, czyli parterowy, parterowy z poddaszem, i jeśli piętrowy to tylko do 2 kondygnacji. I wlasnie z tym sie cos ten moj projektant zakrecil, ze zrozumial. On jakoś to odczytał ze tylko można tam stawiać domy dwukondygnacyjne. Zona była w gminie u pani która się tym zajmuje i wszystko zostało wyjaśnione. Może nie tyle wina projektanta, co złego opisu w tych papierach i rożnie można było to zrozumieć. Jak to życie uczy ze wszystko trzeba sprawdzać i pilnować to Ty teraz przez pare dni udaj, ze zrozumiałeś że robi Ci robotę połowę taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 09.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 witam mam pytanie do budujących ile potrzeba m3 drzewa na więźbę?? oraz jak dużo pustaków na taki domek??? zamierzam budować to cudeńko tyle że czekam na papiery, zamierzam też z garażu zrobic pokoik , prosze o rady , przestrogi itp. pozdrawiam Aneta:))) domek jest uroczy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 09.04.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 witam mam pytanie do budujących ile potrzeba m3 drzewa na więźbę?? oraz jak dużo pustaków na taki domek??? zamierzam budować to cudeńko tyle że czekam na papiery, zamierzam też z garażu zrobic pokoik , prosze o rady , przestrogi itp. pozdrawiam Aneta:))) domek jest uroczy:)) Witamy w gronie c149-tek! Co do więźby, to ja kupowałem drzewa z lasu i we własnym zakresie pociachaliśmy to. Wyszło trochę taniej no i sporo jeszcze desek i łat dało się z tego wyciąć. Gdyby kupować drewno z tartaku-pocięte, to trzeba około 10m3 na konstrukcję. Z jakich pustaków chcesz budować? Co do porad i przestrog to chyba budujący wypowiedzieli się w postach powyżej. Parę spostrzeżeń (które teraz pamiętam ) - generalnie projekt jest całkiem nieźle przemyślany - każda zmiana najprawdopodobniej spowoduje jakieś drobniejsze lub poważniejsze kłopoty, - w wykazie drewna, który jest w projekcie jest najprawdopodobniej pomyłka co do długości słupów S, zamiast 1760 jest 760, - zrobienie z garażu pokoju wymusza utworzenie dodatkowego korytarzyka, tych korytarzy robi się sporo, ale mimo to jak na razie jestem zadowolony z koncepcji wdrożonej u siebie, - dach nad garażem jest nieco obniżony (nad kuchnią i łazienką zresztą też), trzeba o tym pomoyśleć przy robieniu z garażu pokoju, chyba lepiej wtedy tego zaniżenia nad "garażem" nie robić, żeby okno nie było zbyt zacienione. Dom lekko pewnie straci wtedy na uroku, ale są też tego zalety: na strychu, tam gdzie usytuowany jest wyłaz będzie trochę wyżej - wygodniej będzie wchodzić na strych, mniej trzeba też rynien spustowych. Musze przyznać że lekko walnąłem się przy wylewaniu płatwi nad kuchnią i łazienką i też nie zrobiłem obniżenia dachu, ale specjalnie tego nie przeżywam. - żeby zmniejsszyć zacieniannie okien lekko podniosłem dach - ze 30 cm. - docieplenie stropu warto robić po zrobieniu konstrukcji dachu a przed położeniem pokrycia - przy brzegach jest płasko i trudno było by tam układać izolacje i robić wylewke gdyby był dach, - powiększyłem okna w salonie ze 120x150 do 150x150 - okazało się później, że w Oknoplaście okna o takich wymiarach tyle samo kosztują, - zmniejszyłem wysokość drzwi wejściowych, niestety dopiero przy zamawianiu drzwi i muszę teraz obniżyć nadproże. W projekcie są drzwi o wysokości 230cm - odradzali mi że to troche będą za ciężkie, więcej zimna będzie wpadać przy wchodzeniu zimą, a na naświetle trochę mało miejsca. I zrobiłem niższe, pewnie też kosztem doznań estetycznych Pewnie jeszcze można by szczegółów różnych nawymyślać. Trochę jeszcze mało istotnych zmian powprowadzaliśmy. Jak dla mnie i mojej rodzinki projekt jest super i cieszymy się że ten właśnie domek budujemy (pewnie tak każdy mówi o projekcie który wybrał). Domek jest uroczy, to prawda, a dodam jeszcze, że a każdy kto go buduje jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 10.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Dziękuje ślicznie za odp. myślimy nad suporeksem a prothermem niewiemy wlasnie co lepiej,,,,, przyznaję rację wszyscy budujący ten domek są cool pozdrawiam będę tu zaglądać , domki macie śliczne:) Wesołych Swiąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 11.04.2009 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Dziękuje ślicznie za odp. myślimy nad suporeksem a prothermem niewiemy wlasnie co lepiej,,,,, przyznaję rację wszyscy budujący ten domek są cool pozdrawiam będę tu zaglądać , domki macie śliczne:) Wesołych Swiąt Wg mnie nie ma się co za bardzo wczuwać w pustaki, i tak trzeba docieplić i tak. Sam porotherm nie wystarczy. Lepiej wziąć co tańsze a dołożyć pare cm styropianu. Wesołych świąt! Ps. Mam nadzieję że powoli coraz więcej z nas będzie świętować w nowych domkach, na razie chyba tylko koleżanka BarPe świętuje w c149-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 13.04.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam ponownie to co proponujecie??? jaki materiał na ściany zewnętrzne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 15.04.2009 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam ponownie to co proponujecie??? jaki materiał na ściany zewnętrzne??? u mnie jest ceramkia, ściana trójwarstwowa: - pustak U220 (25cm) + styropian (15cm) + Dz220 (9cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 19.04.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam nowa koleżankę z naszych skromnych progach. Potwierdzam razem z zona domek jest SUPER.My również zdecydowaliśmy się zrobić z garażu pokój ale to będzie mały pokoik a garaż nie będzie wolno stojący jak u kolegi Grześka tylko dom będzie wydłużony o garaż. Czyli po prostu jak to mówiąc będą dostawione ściany i przedłożony dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 20.04.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam, czy ktos może mnie poinformowac jakie są koszty przerobienia takiego projektu czy to sie opłaca?? nam pani architekt proponuje inne rozwiązanie, poniewarz przerobienie w środu garażu itd to spory koszt, jak to jest w rzeczywistosci z tymi kosztami?? dzieki i pozdrawiam aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 20.04.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam, czy ktos może mnie poinformowac jakie są koszty przerobienia takiego projektu czy to sie opłaca?? nam pani architekt proponuje inne rozwiązanie, poniewarz przerobienie w środu garażu itd to spory koszt, jak to jest w rzeczywistosci z tymi kosztami?? dzieki i pozdrawiam aneta Czesc. Z kosztami przerobienia chyba nie jest az tak tragicznie. Nam za przerobienie garazu na pokoj i dostwaienie obok nowego garazu projektant powiedzial 1700 zl i to jest ta adaptacja. Mam nadzieje ze dobrze napisalem. I ze zrozumiesz o czym mowie. Bo ja jeszcze poczatkujacy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 20.04.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 witam, czy ktos może mnie poinformowac jakie są koszty przerobienia takiego projektu czy to sie opłaca?? nam pani architekt proponuje inne rozwiązanie, poniewarz przerobienie w środu garażu itd to spory koszt, jak to jest w rzeczywistosci z tymi kosztami?? dzieki i pozdrawiam aneta Czesc. Z kosztami przerobienia chyba nie jest az tak tragicznie. Nam za przerobienie garazu na pokoj i dostwaienie obok nowego garazu projektant powiedzial 1700 zl i to jest ta adaptacja. Mam nadzieje ze dobrze napisalem. I ze zrozumiesz o czym mowie. Bo ja jeszcze poczatkujacy. Pozdrawiam Tez mi sie tak wydaje. My zaplaciliśmy 1400 za adaptacje. Troche kombinacji bylo. Praktycznie nic minie nie obchodzilo z papierologii - jedynie dostarczanie odpowiednich papierków i podpisywanie Z wykonawcami jest niestety tak, że w większości naciągają by robić tak jak umią, albo jak im najwygodniej lub najszybciej. A jak człowiek niezorientowany to wykorzystują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetakili 22.04.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 dzięki za info, poszukamy jeszcze jakiegoś architekta zobaczymy co powie,,,,, domek i tak zoastanie z zwenątrz taki jak w projekcie tylko wewnątrz troszkę przerobimy jak prawie każdy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 26.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam. U nas nic narazie konkretnego się nie dzieje. Sama papierkowa robota. Wszystkie dokumenty u projektanta i on się wszystkim zajmuje od a do z. Wiec czekamy sobie aż wszystko załatwi i na pozwolenie. W miedzy czasie szukamy sobie jakiejś ekipy budowlanej. Bo podobno jak to Grzesiek powiedział, kiedyś że elektryka to już mamy :D ps Wielkie pozdrowienia do Grześka i jego rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 28.04.2009 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam. U nas nic narazie konkretnego się nie dzieje. Sama papierkowa robota. Wszystkie dokumenty u projektanta i on się wszystkim zajmuje od a do z. Wiec czekamy sobie aż wszystko załatwi i na pozwolenie. W miedzy czasie szukamy sobie jakiejś ekipy budowlanej. Bo podobno jak to Grzesiek powiedział, kiedyś że elektryka to już mamy :D ps Wielkie pozdrowienia do Grześka i jego rodziny Dzięki za pozdrowionka. elektryka faktycznie polecam - fajny gość. Cenowo pewnie też wyjdzie konkurencyjnie. Robił u mnie także CO i wodę oraz rozprowadzał kanalizację Więc jeśli się dogadacie to macie gościa od wszystkich instalacji U mnie też lekki zastój... z szambem się zabawiałem trochę ale już temat załatwiony. Mam betonowe 2x5m3 - przyjechało z Radomia (200km!). Firma znaleziona na allegro - całkiem fajna. Jeden zbiornik delikatnie przeciekał - telefon i bez zbędnych formalności wysłali 200zeta na zaprawę uszczelniającą. Pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts