Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C149 DOM W ZACISZU

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam od 3 dni jestesmy z zona szczesliwymi posiadaczami projektu.

Mamy jeszcze tylko jakies opoznienia z dzialka, ale mamy nadziej ze z tydz gora dwa wszystko bedzie tak jak powinno byc.

Jak tylko wszystko uporamy na cacy to napisze co i jak

Pozdrawiam wszystkich.

ps

Juz malo tu osob zaglada, szkoda

Tak jak mówiłem wróciłem.

Dziś z zona od godziny 14 z minutami jesteśmy szczęśliwymi prawomocnymi posiadaczami działki 22ar

Troszkę to trwało, ale się opłacało

Nawet rym wyszedł .heeh

Mieliśmy trochę mały problem z wjazdem na działkę, ale uporaliśmy się z tym przed podpisaniem aktu notarialnego

Problem był z wjazdem taki, ze chcieliśmy mieć na środku wjazd, a tam go na mapce nie było, Był tylko całkiem z boku w rogu działki i to za bardzo nam nie odpowiadało. Ale trochę kombinacji, znajomości i powstał 2 wjazd na środku tak jak chcieliśmy, ( zaoszczędzone podobno około 2tys zł).

Tak wiec w dniu dzisiejszym podczas podpisywania aktu notarialnego kupiliśmy działeczkę z 2 wjazdami :):):)

Witam

Działka kupiona, projekt kupiony taki jaki sie podobał i spełniał nasze wymogi.

Teraz gdy jest wzięty wypis i wyrys zagospodarowania działki okazuje się ze nie można tam stawiać na tej mojej działce domu parterowego tylko musi być dom kondygnacyjny.

Pojawił sie teraz problem bo jak tu zrobić pięterko czy poddasz jak za bardzo niema gdzie zrobić klatki schodowej.

Może jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć

O kurcze :-? No to faktycznie nie fajnie. U nas było podobnie z kątem nachylenia dachu. Ale jakoś przeszło. Spróbujcie coś pogadać w starostwie może. Chociaż to chyba tylko i wyłącznie kwestia projektu zagospodarowania terenu, na którym macie działkę :wink: Ale nie jestem na 100% pewna. Moja znajoma miała podobny problem i jakoś to przepchnęła...niestety nie pamiętam szczegółów.

Wszystko się wyjaśniło, projektant jakoś źle odczytał ten wyrys i wypis.

Wyszło, ze na działce można budować praktycznie wszystko, czyli parterowy, parterowy z poddaszem, i jeśli piętrowy to tylko do 2 kondygnacji.

I wlasnie z tym sie cos ten moj projektant zakrecil, ze zrozumial.

On jakoś to odczytał ze tylko można tam stawiać domy dwukondygnacyjne.

Zona była w gminie u pani która się tym zajmuje i wszystko zostało wyjaśnione.

Może nie tyle wina projektanta, co złego opisu w tych papierach i rożnie można było to zrozumieć.

Jak to życie uczy ze wszystko trzeba sprawdzać i pilnować

Wszystko się wyjaśniło, projektant jakoś źle odczytał ten wyrys i wypis.

Wyszło, ze na działce można budować praktycznie wszystko, czyli parterowy, parterowy z poddaszem, i jeśli piętrowy to tylko do 2 kondygnacji.

I wlasnie z tym sie cos ten moj projektant zakrecil, ze zrozumial.

On jakoś to odczytał ze tylko można tam stawiać domy dwukondygnacyjne.

Zona była w gminie u pani która się tym zajmuje i wszystko zostało wyjaśnione.

Może nie tyle wina projektanta, co złego opisu w tych papierach i rożnie można było to zrozumieć.

Jak to życie uczy ze wszystko trzeba sprawdzać i pilnować

to Ty teraz przez pare dni udaj, ze zrozumiałeś że robi Ci robotę połowę taniej...

witam mam pytanie do budujących ile potrzeba m3 drzewa na więźbę?? oraz jak dużo pustaków na taki domek??? zamierzam budować to cudeńko tyle że czekam na papiery, zamierzam też z garażu zrobic pokoik , prosze o rady , przestrogi itp. pozdrawiam Aneta:))) 8) domek jest uroczy:))

Witamy w gronie c149-tek! :)

Co do więźby, to ja kupowałem drzewa z lasu i we własnym zakresie pociachaliśmy to. Wyszło trochę taniej no i sporo jeszcze desek i łat dało się z tego wyciąć. Gdyby kupować drewno z tartaku-pocięte, to trzeba około 10m3 na konstrukcję.

Z jakich pustaków chcesz budować?

Co do porad i przestrog to chyba budujący wypowiedzieli się w postach powyżej. Parę spostrzeżeń (które teraz pamiętam :) )

- generalnie projekt jest całkiem nieźle przemyślany - każda zmiana najprawdopodobniej spowoduje jakieś drobniejsze lub poważniejsze kłopoty,

- w wykazie drewna, który jest w projekcie jest najprawdopodobniej pomyłka co do długości słupów S, zamiast 1760 jest 760,

- zrobienie z garażu pokoju wymusza utworzenie dodatkowego korytarzyka, tych korytarzy robi się sporo, ale mimo to jak na razie jestem zadowolony z koncepcji wdrożonej u siebie,

- dach nad garażem jest nieco obniżony (nad kuchnią i łazienką zresztą też), trzeba o tym pomoyśleć przy robieniu z garażu pokoju, chyba lepiej wtedy tego zaniżenia nad "garażem" nie robić, żeby okno nie było zbyt zacienione. Dom lekko pewnie straci wtedy na uroku, ale są też tego zalety: na strychu, tam gdzie usytuowany jest wyłaz będzie trochę wyżej - wygodniej będzie wchodzić na strych, mniej trzeba też rynien spustowych. Musze przyznać że lekko walnąłem się przy wylewaniu płatwi nad kuchnią i łazienką i też nie zrobiłem obniżenia dachu, ale specjalnie tego nie przeżywam.

- żeby zmniejsszyć zacieniannie okien lekko podniosłem dach - ze 30 cm.

- docieplenie stropu warto robić po zrobieniu konstrukcji dachu a przed położeniem pokrycia - przy brzegach jest płasko i trudno było by tam układać izolacje i robić wylewke gdyby był dach,

- powiększyłem okna w salonie ze 120x150 do 150x150 - okazało się później, że w Oknoplaście okna o takich wymiarach tyle samo kosztują,

- zmniejszyłem wysokość drzwi wejściowych, niestety dopiero przy zamawianiu drzwi i muszę teraz obniżyć nadproże. W projekcie są drzwi o wysokości 230cm - odradzali mi że to troche będą za ciężkie, więcej zimna będzie wpadać przy wchodzeniu zimą, a na naświetle trochę mało miejsca. I zrobiłem niższe, pewnie też kosztem doznań estetycznych :)

Pewnie jeszcze można by szczegółów różnych nawymyślać. Trochę jeszcze mało istotnych zmian powprowadzaliśmy. Jak dla mnie i mojej rodzinki projekt jest super i cieszymy się że ten właśnie domek budujemy (pewnie tak każdy mówi o projekcie który wybrał).

Domek jest uroczy, to prawda, a dodam jeszcze, że a każdy kto go buduje jest fajny :)

Dziękuje ślicznie za odp. myślimy nad suporeksem a prothermem niewiemy wlasnie co lepiej,,,,, przyznaję rację wszyscy budujący ten domek są cool :) pozdrawiam będę tu zaglądać , domki macie śliczne:) Wesołych Swiąt

Wg mnie nie ma się co za bardzo wczuwać w pustaki, i tak trzeba docieplić i tak. Sam porotherm nie wystarczy. Lepiej wziąć co tańsze a dołożyć pare cm styropianu.

Wesołych świąt!

Ps.

Mam nadzieję że powoli coraz więcej z nas będzie świętować w nowych domkach, na razie chyba tylko koleżanka BarPe świętuje w c149-ce :)

Witam nowa koleżankę z naszych skromnych progach.

Potwierdzam razem z zona domek jest SUPER.

My również zdecydowaliśmy się zrobić z garażu pokój ale to będzie mały pokoik a garaż nie będzie wolno stojący jak u kolegi Grześka tylko dom będzie wydłużony o garaż. Czyli po prostu jak to mówiąc będą dostawione ściany i przedłożony dach.

witam, czy ktos może mnie poinformowac jakie są koszty przerobienia takiego projektu czy to sie opłaca?? nam pani architekt proponuje inne rozwiązanie, poniewarz przerobienie w środu garażu itd to spory koszt, jak to jest w rzeczywistosci z tymi kosztami?? dzieki i pozdrawiam aneta

Czesc.

Z kosztami przerobienia chyba nie jest az tak tragicznie. Nam za przerobienie garazu na pokoj i dostwaienie obok nowego garazu projektant powiedzial 1700 zl i to jest ta adaptacja. Mam nadzieje ze dobrze napisalem. I ze zrozumiesz o czym mowie. Bo ja jeszcze poczatkujacy.

Pozdrawiam

witam, czy ktos może mnie poinformowac jakie są koszty przerobienia takiego projektu czy to sie opłaca?? nam pani architekt proponuje inne rozwiązanie, poniewarz przerobienie w środu garażu itd to spory koszt, jak to jest w rzeczywistosci z tymi kosztami?? dzieki i pozdrawiam aneta

Czesc.

Z kosztami przerobienia chyba nie jest az tak tragicznie. Nam za przerobienie garazu na pokoj i dostwaienie obok nowego garazu projektant powiedzial 1700 zl i to jest ta adaptacja. Mam nadzieje ze dobrze napisalem. I ze zrozumiesz o czym mowie. Bo ja jeszcze poczatkujacy.

Pozdrawiam

Tez mi sie tak wydaje. My zaplaciliśmy 1400 za adaptacje. Troche kombinacji bylo. Praktycznie nic minie nie obchodzilo z papierologii - jedynie dostarczanie odpowiednich papierków i podpisywanie :)

Z wykonawcami jest niestety tak, że w większości naciągają by robić tak jak umią, albo jak im najwygodniej lub najszybciej. A jak człowiek niezorientowany to wykorzystują.

Witam.

U nas nic narazie konkretnego się nie dzieje. Sama papierkowa robota.

Wszystkie dokumenty u projektanta i on się wszystkim zajmuje od a do z.

Wiec czekamy sobie aż wszystko załatwi i na pozwolenie.

W miedzy czasie szukamy sobie jakiejś ekipy budowlanej.

Bo podobno jak to Grzesiek powiedział, kiedyś że elektryka to już mamy :D :D :D

ps

Wielkie pozdrowienia do Grześka i jego rodziny

Witam.

U nas nic narazie konkretnego się nie dzieje. Sama papierkowa robota.

Wszystkie dokumenty u projektanta i on się wszystkim zajmuje od a do z.

Wiec czekamy sobie aż wszystko załatwi i na pozwolenie.

W miedzy czasie szukamy sobie jakiejś ekipy budowlanej.

Bo podobno jak to Grzesiek powiedział, kiedyś że elektryka to już mamy :D :D :D

ps

Wielkie pozdrowienia do Grześka i jego rodziny

Dzięki za pozdrowionka. :)

elektryka faktycznie polecam - fajny gość. Cenowo pewnie też wyjdzie konkurencyjnie. Robił u mnie także CO i wodę oraz rozprowadzał kanalizację Więc jeśli się dogadacie to macie gościa od wszystkich instalacji :)

U mnie też lekki zastój... z szambem się zabawiałem trochę ale już temat załatwiony. Mam betonowe 2x5m3 - przyjechało z Radomia (200km!). Firma znaleziona na allegro - całkiem fajna. Jeden zbiornik delikatnie przeciekał - telefon i bez zbędnych formalności wysłali 200zeta na zaprawę uszczelniającą. Pomogło.