Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C149 DOM W ZACISZU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba mi się udało ;)

Pewnie, że się udało- śliczny domek:) Teraz proszę podaj koszty stanu jak na zdjęciu:) Zmienialiście kąt nachylenia dachu czy zostało wszystko tak jak jest w projekcie?

Ps macie bardzo ładną działeczkę, możesz podać tak z ciekawości wymiary? (może uda mi się wyobrazić domek na mojej:P)

Czekamy na jakieś fotki z wnętrza...

jak ja bym już chciała być na takim etapie! Twoje zdjęcia chyba mnie utwierdziły w tym projekcie, zastanawiam się jeszcze między "mój dom". Zacisze ma lepszy środek a "moj dom" ma fajniejszy tarasik i 2 pom gosp obok siebie... Ale ta duża kuchnia z jadalnią częściowo oddzielona od salonu chyba mnie zauroczyła :lol:

Zapomniałam czegoś napisać- przeglądając fora budowlane natknęłam się na domek gdzie jest dość spory taras. Aby uniknąć ponoszenia zbyt wysokich kosztów za beton na wylanie, proponuję zrobić zbrojenie i użyć bloczki (tak jak na fundamenty). Podobno wychodzi dużo taniej i przy okazji beton nie będzie pękał....bo przy dość grubej warstwie może się to zdarzyć.

Bagusia zerknij jeszcze na fotoalbum u grzeska_la. tez ma duzo zdjec i to napewno cie jeszcze bardziej utwierdzi w tym projekcie.

Oglądałam już chyba ten album ze 20 razy :lol: Domek naprawdę świetny!! Przyznam szczerze, że przejrzałam setki projektów i w każdym było coś nie tak! Ten jest dopracowany jak dla mnie idealnie- no może z malutkim wyjatkiem małego tarasu, ale już mam inne rozwiązanie. Poza tym taras jest używany tylko przez kilka miesięcy, najważniejszy jest środek. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i w MPZP nie będzie żadnych "przeciw" to z pewnością będę budować ten domek :D Jeszcze tylko się muszę dowiedzieć co z kosztorysem za stan surowy zamknięty. Jeśli wszystko zmieści się w moim budżecie to dołączę do grona szczęśliwców, którzy budują ten wspaniały domek :wink:

Chyba mi się udało ;)

Pewnie, że się udało- śliczny domek:) Teraz proszę podaj koszty stanu jak na zdjęciu:) Zmienialiście kąt nachylenia dachu czy zostało wszystko tak jak jest w projekcie?

Ps macie bardzo ładną działeczkę, możesz podać tak z ciekawości wymiary? (może uda mi się wyobrazić domek na mojej:P)

Czekamy na jakieś fotki z wnętrza...

jak ja bym już chciała być na takim etapie! Twoje zdjęcia chyba mnie utwierdziły w tym projekcie, zastanawiam się jeszcze między "mój dom". Zacisze ma lepszy środek a "moj dom" ma fajniejszy tarasik i 2 pom gosp obok siebie... Ale ta duża kuchnia z jadalnią częściowo oddzielona od salonu chyba mnie zauroczyła :lol:

Jeśli o nas chodzi to zmian praktycznie nie wprowadzaliśmy. Zmieniliśmy tylko okna w salonie na jedno duże. Mamy też zamiar powiększyć trochę dużą łazienkę na koszt sypialni z wyjściem na werandę. Wszystko poza tym zostało tak jak w projekcie. Domek jest naprawdę fajny. I chociaż nie mamy jeszcze ścianek działowych to i tak już widzę każde pomieszczenie. Najbardziej oczywiście podoba mi się kuchnia (te 3 okna są naprawdę fajne). Aha no i zamierzamy sporo powiększyć ten taras z tyłu domu(bez zadaszenia będzie oczywiście)..

Jeśli chodzi o koszt dotychczasowych osiągnięć to wyszło by około 200 tys zł.

Natomiast jeśli chodzi o naszą działkę to ma 40arów i wymiary 120mx40m :wink: Duża. Będzie co robić po zakończeniu budowy :wink:

x-tra widzę, że dodałaś więcej fotek do galerii- domek prezentuje się świetnie!! GRATULUJE:o) Życzę powodzenia w dalszych zmaganiach i czekam z niecierpliwością na jakieś fotki z wnętrza :)

Ps ostatnie pytanko z serii kosztów- budujecie systemem gospodarczym (robicie jak najwięcej sami) czy wynajmujecie fachowców?

bagusia .. jak do tej pory wszystko zrobiliśmy sami. Tylko zatrudniliśmy jednego murarza z prawdziwego zdarzenia. Tak dla pewności, żeby czegoś nie schrzanić :wink: Rodzina to siła :D Budujemy z oszczędności, więc trochę musimy się skrobać. No i na razie koniec z robotą.

Jeśli chodzi o zdjęcia to nie da rady, ponieważ nie mam teraz fizycznej możliwości ich zrobić.. :cry: Może gdzieś koło listopada :) Pozdrówki

Oglądałam już chyba ten album ze 20 razy :lol: :

:oops: troche mam zaległości w aktualizacji albumu...

domek jak dla naszej rodzinki jest ekstra - tylko ta wykończeniówka mnie trochę wykańcza, najgorsze są te pierdołki - detale, które zajmują mnóstwo czasu, którego nie ma. Zostało parę płytek jeszcze położyć, panele no i drzwi wewn. czekają do wstawienia. Kolory w pomieszczeniach już są.

Jak pisałem wcześniej, trochę zmian wprowadziliśmy, ale istoty projektu nie zmieniają. Zresztą widzę, że chyba nie ma identycznej c149'ątki.

Najbardziej oczywiście podoba mi się kuchnia (te 3 okna są naprawdę fajne).

Potwierdzam, mało brakło a zlikwidowalibyśmy jedno okno - to od drzwi, ale dobrze, że tego nie zrobiliśmy. Kuchnia staje się przez to strategicznym miejscem, no i można będzie kawę na taras podawać przez okno :)

X-tra - super macie cegłę na kominie i słupkach! O takiej marzyłem i nie zdążyłem znaleźć przed murowaniem kominów.

grzesiek_LA z niecierpliwością czekamy na zdjęcia w takim razie. Domek Wam wyszedł bardzo ładny. I jak się ogląda te zdjęcia to chciało by się być już na takim etapie. Nie mogę się już doczekać chwili kiedy się do niego wprowadzimy, ale potrwa to jeszcze...,potrwa. :wink:

Najbardziej oczywiście podoba mi się kuchnia (te 3 okna są naprawdę fajne).

Potwierdzam, mało brakło a zlikwidowalibyśmy jedno okno - to od drzwi, ale dobrze, że tego nie zrobiliśmy. Kuchnia staje się przez to strategicznym miejscem, no i można będzie kawę na taras podawać przez okno :)

Dobrze, że tego nie zrobiliście, bo to właśnie dzięki tym 3 oknom ta kuchnia jest taka nietypowa i ma w sobie tyle uroku :D

X-tra - super macie cegłę na kominie i słupkach! O takiej marzyłem i nie zdążyłem znaleźć przed murowaniem kominów.

Dzięki :D w sumie wyszło przez przypadek, bo znajomy miał do sprzedania po niższej cenie klinkier(nie wiedzieliśmy jaki). Wiadomo jak okazja to warto skorzystać.. No ale jak go zobaczyliśmy, to już wiedzieliśmy, że o coś takiego właśnie nam chodziło. Ładnie się prezentuje z czarną blaszką :wink:

Coś mi się obiło o oczy, że ktoś ma zaktualizować album :lol: hehe Grzesiek z miłą chęcią pooglądam sobie kolejną dawkę fotek- także wszyscy z niecierpliwością czekamy :p

:oops: :oops:

Z aktualizacją gorsza sprawa bo wpierw muszę zrobić zdjęcia :) przez tą wykończeniówkę to jakoś zdjęć mi się odechciało robić. Ale dałem sobie tydzień luzu od budowy więc może i chęci wrócą. Za chwilę wrzucę kilka fotek które mam zrobione. Niedługo będzie gotowa kuchnia - więc wtedy pewnie będą ciekawsze fotki.

Na razie wrzuciłem te zdjęcia z kuchni które miałem - z układania płytek. W tym momencie jest pomalowane i są już meble, choć brakuje jednego blatu i jednego frontu. Nie jestem przyzwyczajony do mebli, bo cały czas to była budowa, a teraz powoli przeradza się w dom. Po wstawieniu mebli widać jak kuchnia jest duża. Jest naprawdę wygodna. Prawdę mówiąc to miałem na kuchnię trochę inny pomysł: chciałem zrobić taki "półwysep", czy ladę, by w ten sposób jeszcze powiększyć miejsce na stół. Wygrał oczywiście pomysł żony... choć myślę że z moim rozwiązaniem też było by dobrze.[

Na razie wrzuciłem te zdjęcia z kuchni które miałem - z układania płytek. W tym momencie jest pomalowane i są już meble, choć brakuje jednego blatu i jednego frontu. Nie jestem przyzwyczajony do mebli, bo cały czas to była budowa, a teraz powoli przeradza się w dom. Po wstawieniu mebli widać jak kuchnia jest duża. Jest naprawdę wygodna. Prawdę mówiąc to miałem na kuchnię trochę inny pomysł: chciałem zrobić taki "półwysep", czy ladę, by w ten sposób jeszcze powiększyć miejsce na stół. Wygrał oczywiście pomysł żony... choć myślę że z moim rozwiązaniem też było by dobrze.[

No to koniecznie dawaj grzesiek fotki :wink: Czekamy..czekamy :D

Po wstawieniu mebli widać jak kuchnia jest duża. Jest naprawdę wygodna.

To prawda, jak się patrzy na puste ściany to wygląda na małą, ale jak już są mebelki to jest super. Ja mam w głowie projekt zrobienia "ala wyspy", meble tak samo jak macie Wy, ale w tym momencie gdzie się kończą wasze pociągła bym je dalej ale w głąb kuchni (mniej więcej do połowu szerokości), postawić ze 2 barowe krzesła i za tym stół. Zawsze marzył mi się "ala barek". Oczywiście wtedy byłoby bez mebli na ściance pomiędzy wejściami (do salonu i kuchni) żeby było przejście.

Chociaż Wasze koncepcja też jest dość ciekawa.....

Myślałam o zlikwidowaniu okna kuchennego (od wejście) i powiększeniu tych 2 od frontu ale jak już są mebelki to na prawdę te 3 mniejsze okienka dość łąadnie wyglądają... i mam problemik.... Kolejnym problemem jest zdecydowanie się na projekt (mam 2 do Wyboru Renia i Zacisze), jakoś nie potrafię podjąć decyzji:/

Po wstawieniu mebli widać jak kuchnia jest duża. Jest naprawdę wygodna.

To prawda, jak się patrzy na puste ściany to wygląda na małą, ale jak już są mebelki to jest super. Ja mam w głowie projekt zrobienia "ala wyspy", meble tak samo jak macie Wy, ale w tym momencie gdzie się kończą wasze pociągła bym je dalej ale w głąb kuchni (mniej więcej do połowu szerokości), postawić ze 2 barowe krzesła i za tym stół. Zawsze marzył mi się "ala barek". Oczywiście wtedy byłoby bez mebli na ściance pomiędzy wejściami (do salonu i kuchni) żeby było przejście.

Chociaż Wasze koncepcja też jest dość ciekawa.....

Myślałam o zlikwidowaniu okna kuchennego (od wejście) i powiększeniu tych 2 od frontu ale jak już są mebelki to na prawdę te 3 mniejsze okienka dość łąadnie wyglądają... i mam problemik.... Kolejnym problemem jest zdecydowanie się na projekt (mam 2 do Wyboru Renia i Zacisze), jakoś nie potrafię podjąć decyzji:/

Nie wiem jak można zastanawiać się nad zaciszem ... :D

a co to za Renia? - daj link

Nie wiem jak można zastanawiać się nad zaciszem ... :D

a co to za Renia? - daj link

To jest link do reni http://www.extradom.pl/StronaProjektu.aspx?projektID=4594 Oczywiście projekty by był lekko poprawiony- powiększenie kuchni, już nawet wiem jak :D

Przyznam szczerze że mam cięzki orzech do zgryzienia. Renia jest troszkę tańsza w budowie (tak mi się wydaje wg kosztorysu). Zacisze za to jest bardzo ładne- fajnie usytuowana kuchnia z jadalnią.... ale z drugiej strony te drzwi na taras. Zawsze marzyły mi się 2-u skrzydłowe- to jest jedyna Wada. Renia za to ma ładnie wygospodarowane wyjście na taras, sypialnie też duże.

Co o tym myślisz??