Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy z MK - czy warto?

Recommended Posts

Kominy systemowe Schiedla, Presto czy innej czort wie jakiej jeszcze nazwy to jedno licho bo jest podobno jeden tylko potentat producent wkładów ceramiczno szamotowych w Niemczech, który trzyma całe to towarzystwo za mordę. Różnica tylko w obudowach (pustaki keramzytobetonowe), drzwiczki, sriczki i inne pierdułki. Można to samemu składać, wychodzi taniej ok 1kzł. Kupujesz na wymiar ile chcesz i co chcesz. Trójniki i wyczystki drogie fi 200 ok 400zl/szt. Elementy proste 30zł/szt ( 3szt/m). Wełny do kominków podobno się nie daje bo za duża temperatura spalin. Ocieplenie komina z zewnątrz ale jako całości owszem. Ważne aby wkład był sklejony(dają w zestawie montażowym specjalny kit) pływająco (na specjalnych uchwytach dystansowych) z kompensacją od góry, ponieważ podlega rozszerzalnościom termicznym.

pzdr

Witam serdecznie tak kupowałam u niego kiedys jako klient prywatny ,mamy sklep oraz prowadzimy sprzedaz i montaż komnków i wkładów kominowych i czasem zamawiamy u niego niektóre elementy(szybciej niz w fabryce).Niekupowałam u niego kominów ceramicznych więć nie widziałam tego na żywo więc sie inewypowiadam.Gdzieś wyżej padło cos o schiedlu....pracujemy na nim juz od 4 lat i każdy klient jest zadowolony i niebyło żadnych reklamacji ..siedząc w "branzy"sprawdza się powiedzenie ze to co dobre musi kosztować.A co do sprzedawcy to można liczyc ze podpowie co zamówić(mam nadzieje ze się nic niezmieniło w jego podejściu do klienta :) )Pozdrawiam serdecznie

Wszystko jest ok.,ale problemy zaczynają się póżniej.

Komin systemowy nie jest konstrukcją sztywną.Ostatnio na Podkarpaciu jak powiało to komin się przewrócił i chłopa zabiło (w trakcie budowy).Można jego sztywność poprawić poprzez 4 pręty zbrojone,ale jest to teoria.Póżniej chcemy nasz komin obłożyć klinkierem.Jeżeli są to płytki klinkierowe to problem jest mały-będą tylko z czasem odpadać.Jeżeli chcemy oblożyć cegłą klinkierową to:

albo przed krokwiami dajemy wieniec,zeby było na czym oprzeć klinkier.Jezeli komin jest niski to tak można jeszcze robić,ale jak jest wysoki to stateczność konstrukcji żadna.

Najlepiej od płyty stropowej systemowy obmurować pustakiem K3 lub DZ,a potem przejść na klinkier,ale jest to dodatkowe obciązenie stropu i trzeba popatrzeć co mamy pod płytą stropową-no i dodatkowe koszty

Komin systemowy nie jest bardzo drogi,ale póżnie przychodzą akcesoria.Ponieważ komin miedzy wełną,a pustakiem jest wentylowany trzeba kupić specyficzną chromoniklową wywiewkę za 300zł,lub bawić się w boczne wentylowanie szczytu komina.

Czyli krótko nie ma sensu iść w koszty.Dla przewodu gazowego cegła pełna i rura chromoniklowa w środku-góra w klinkierze,dla kominka cegła pełna i klinkier na górze.Życie jest krótkie,a za 50 lat komin nie będzie już naszym zmartwieniem.

Jeszcze jedno-zawsze przy systemie kominowym jest problem z dowiązaniem się ze ściankami.Nie jest to duży problem,ale istnieje.

oc.dr.hab jabol

Nie będę wspominać o kruchości kominów systemowych i pękających trójnikach (sam to przeżyłem), i kłopotach związanych z wymianą. W przypadku PRESTO (u innych producentów zapewne) gwarancja to"mrzonka".

Jak będę budować drugi dom to nawet za darmo nie wezmę komina systemowego.

Nie będę wspominać o kruchości kominów systemowych i pękających trójnikach (sam to przeżyłem), i kłopotach związanych z wymianą.

Trójniki w systemach nie pękają ot tak sobie, same z siebie.

Większość rurę spalinową pieca lub kominka łączy z trójnikiem w sposób sztywny.

Nie będę wspominać o kruchości kominów systemowych i pękających trójnikach (sam to przeżyłem), i kłopotach związanych z wymianą.

Trójniki w systemach nie pękają ot tak sobie, same z siebie.

Większość rurę spalinową pieca lub kominka łączy z trójnikiem w sposób sztywny.

W którym miejscu napisałem że pękają "ot tak sobie" ? Sam napisałeś że większość w ten sposób łączy i kłopot jest gotowy.

W którym miejscu napisałem że pękają "ot tak sobie" ? Sam napisałeś że większość w ten sposób łączy i kłopot jest gotowy.

Wiem, że nie napisałeś, ale forma Twojej wypowiedzi na to wskazywała.

Nie mówmy jednak, że kominy systemowe są złe tylko dla tego, że ktoś nie potrafi odpowiednio się z nimi obchodzić.

• 1 month później...

Uwaga

Nie kupować systemów firmy Presto Trójnik pękł jako pierwszy następnie popękała cała rura, całe szczęście że stało się to od grzania kozą i przed budową można to było naprawić ( dodatkowe koszt i to nie małe ). Oczywiście firma presto olewa klienta na całej linii.

Pozdrawiam

jacek

Uwaga

Nie kupować systemów firmy Presto Trójnik pękł jako pierwszy następnie popękała cała rura, całe szczęście że stało się to od grzania kozą i przed budową można to było naprawić ( dodatkowe koszt i to nie małe ). Oczywiście firma presto olewa klienta na całej linii.

Pozdrawiam

jacek

Witam a czy połaczenie kozy z kominem było prawidłowe?z reguły jak jest popekany trojnik i to niezależnie od jakiego producenta, to wina lezy po stronie montażu w większości przypadków a smiało moge powiedziec ze jakies 7 na 10 typowym błedem podczas montażu to łaczenie kominka ,kozy z kominem na"sztywno"i na styk wtedy rura np bertrams od temperatury sie rozszeża i rozwala trojnik..gdyby zastosowane było przejscie betrams-rura ceramiczna w wiekszosci przypadków udało by się uniknąć pekania....pozdrawiam

P.S Depi dobrze zrobiłes kupując schiedla...a tak na marginesie to od 15 maja 7% podwyżka na Schiedla

P.S Depi dobrze zrobiłes kupując schiedla...a tak na marginesie to od 15 maja 7% podwyżka na Schiedla

To zrobiłem podwójnie dobrze! :)

Tylko jeden błąd zrobiłem - nie zaznaczyłem, że chce trójnik 45 st. i dostałem 90. Może jeszcze da radę wymienić...