tomek1950 02.04.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 wtej chwili moto jest dlamnie problemem(niedokonca sprawna lewa noga ),podobno jest jakies urzadzenie ktore mozna zamontowac w moto i bedzie samo przezucalo biegi?? czy ktos cos wie na ten temat?? Kiedyś dawno temu motocykle miały wajchę ręczna na baku. Tyle to i ja wiem ,mam taki w kolekcji Popatrz jak to było zrobione i ... zleć przeróbkę. Pamietaj, by wajcha była z prawej strony baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.04.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Automat owszem, dla żony Niestety, zużycie paliwa 10% wyższe mimo zapewnień motoryzacyjnych "fachoFcUw" rodem z TV.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.04.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 mnie jest obojetne - jeżdżę manual i automat okazyjnie - nie zwracam kompletnie na to uwagi przy prowadzeniu. Są plusy i minusy obu przekładni. Ale opowiem autentyczny przypadek - mam brata przyrodniego w Kanadzie, który zaszcycił mnie swoją osobą w kraju. Dalem mu się przejechać GOLF IV 130 km w tdi - oczywiście manual 6 biegów do przodu - nNIE PORADZIŁ sobie z obsługą byłem w szoku - mówi, że u nich wszystko automat, wszstko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 02.04.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 W niektórych krajach sa prawa jazdy uprawniające do prowadzenia tylko samochodów z automatem. Mając prako na manual mozna prowadzić automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.04.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 teraz jeżdżę manualną ,ale miałam dwa samochody z automatyczna skrzynią ...i tesknię do automatu super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 03.04.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Automat owszem, dla żony Niestety, zużycie paliwa 10% wyższe mimo zapewnień motoryzacyjnych "fachoFcUw" rodem z TV.... grunt to nie generalizowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 03.04.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Automat owszem, dla żony Niestety, zużycie paliwa 10% wyższe mimo zapewnień motoryzacyjnych "fachoFcUw" rodem z TV.... grunt to nie generalizowanie Kiedyś było Telewizyjne Technikum Rolnicze, zawsze przed "Telerankiem". Bardzo przydatne tla tych, którzy "czuli czacze w temacie". Teraz jest TV... super ekspertów produkujących i preparujących zdarzenia mających na celu wzbudzenie zainteresowania owymi programami. Generalnie programy bez sensu i nie mające nic w celu najdrobniejszej edukacji. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 04.04.2008 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mnie jest obojetne - jeżdżę manual i automat okazyjnie - nie zwracam kompletnie na to uwagi przy prowadzeniu. Są plusy i minusy obu przekładni. Ale opowiem autentyczny przypadek - mam brata przyrodniego w Kanadzie, który zaszcycił mnie swoją osobą w kraju. Dalem mu się przejechać GOLF IV 130 km w tdi - oczywiście manual 6 biegów do przodu - nNIE PORADZIŁ sobie z obsługą byłem w szoku - mówi, że u nich wszystko automat, wszstko TZW Amerykanie to przymuly i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 04.04.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 wtej chwili moto jest dlamnie problemem(niedokonca sprawna lewa noga ),podobno jest jakies urzadzenie ktore mozna zamontowac w moto i bedzie samo przezucalo biegi?? czy ktos cos wie na ten temat?? Kiedyś dawno temu motocykle miały wajchę ręczna na baku. Tyle to i ja wiem ,mam taki w kolekcji Popatrz jak to było zrobione i ... zleć przeróbkę. Pamietaj, by wajcha była z prawej strony baku. jakby6m chcial sie cofnac w rozwoju to mam takie moto w kolekcji w garazu myslalem o elektronice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 05.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Amerykanie to przymuly i A ja pamietam jak Polacy za granicą "gubili" się przy korzystaniu z kranów z fotokomórką... Czy to oznacza że Polacy przymuły? Nie znali to nie wiedzieli jak to obsługiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 05.04.2008 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Amerykanie to przymuly i A ja pamietam jak Polacy za granicą "gubili" się przy korzystaniu z kranów z fotokomórką... Czy to oznacza że Polacy przymuły? Nie znali to nie wiedzieli jak to obsługiwać. SORRY! tu Masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.04.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Tylko dlaczego auta bez biegów mają więcej biegów niż auta z biegami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.04.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Nie mają więcej. Mają tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 06.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 jestem za automatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.04.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Nie mają więcej. Mają tyle samo. Jak to nie? W Żuku są trzy. To on jest automat czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piosso 06.04.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Najważniejszy jest stan techniczny ASB. Jeżeli wszystko ok- to super sprawa. Co do liczby przełożeń w ASB- u pierwszego znajomego jest 7 przełożeń do przodu (S-klasa MY07), a u drugiego 8(!!) (Lexus LS460 MY08). Rewelacja!!! Ja śmigam A6 z ASB i też daje radę- w korkach super sprawa. A jak się włączy ułańska fantazja to wystarczy przełączyć na ręczną zmianę biegów i można pośmigać nieco ostrzej. Najważniejsze to odpuścić teorie pseudomechaniorów, którzy twierdzą, że w ASB nie wymienia się oleju!!!! To kompletna bzdura!!!! W przypadku mojego auta co 50tyś km wymiana razem z filtrem metodą dynamiczną (w przypadku statycznej wymienimy zbyt małą ilość płynu). I ostatnia wskazówka- zawsze przed włączeniem pozycji P zaciągamy ręczny!!! To w znacznym stopniu zmniejsza naprężenia w skrzyni podczas włączania R lub D przy ruszaniu!!! Co do elektromechanicznej zmiany biegów w moto. Jestem zapalonym motocyklistą i z przyjemnością ogladam programy z tym związane. Rok temu miałem przyjemność trafić na kolesia (w TV), który ma całkowicie niewładne kończyny dolne. Totalne zero czucia- porusza się na wózku. Jednak jego miłość do moto była tak wielka, że razem z kumplami przerobili gsx-r (!!!) tak, żeby niepełnosprawny mógł nim śmigać. Full wypas- zmiana biegów jak w rowerze górskim- kliknięcie kciuka i palca wskazującego. Przy zatrzymaywaniu opuszczają się dodatkowe podpory.... itd. Nie chodzi, żebyś aż tak przerabiał moto ale wiem, że jest możliwa zmiana stopnia w inny sposób niż nogą. Na marginesie- mimo swojej ułomności koleś zagląda Panu Bogu w okno jak mało który- gumy ciągnie niesamowicie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.04.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 I ostatnia wskazówka- zawsze przed włączeniem pozycji P zaciągamy ręczny!!! To w znacznym stopniu zmniejsza naprężenia w skrzyni podczas włączania R lub D przy ruszaniu!!!Tylko jeśli stoimy na nierównym terenie vel. wzniesieniu. Inaczej lepiej dać się swobodnie ułożyć trybom w skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 07.04.2008 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Jeszcze raz wrócmy do potrzeby blokowania samochodu ręcznym hamulcem.Przeciez i tak przy przełanczaniu przełożen w automacie trzeba wcisnąć hamulec nozny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.04.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 I ostatnia wskazówka- zawsze przed włączeniem pozycji P zaciągamy ręczny!!! To w znacznym stopniu zmniejsza naprężenia w skrzyni podczas włączania R lub D przy ruszaniu!!!Tylko jeśli stoimy na nierównym terenie vel. wzniesieniu. Inaczej lepiej dać się swobodnie ułożyć trybom w skrzyni poczytaj np. tutaj http://www.automat.pl/readarticle.php?article_id=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 07.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Ale przecież tam jest napisane dokładnie to samo co ja napisałem. Przy parkowaniu samochodu nawet na niewielkich wzniesieniach należy przestrzegać następującej kolejności wykonanych czynności. Po zatrzymaniu samochodu pedałem hamulca, zaciągamy hamulec ręczny, przełączamy dźwignię zmiany biegów w pozycję P, wyłączamy silnik. Dotyczy to sytuacji na wzniesieniach, nawet niewielkich. Na płaskim nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts