Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ukryc rynny dachowe

Gość mirekk

Recommended Posts

Gość mirekk
witam strasznie nie podobaja mi sie rynny dachowe czy one beda miedziane czy pcv czy jakies inne od jakiegos czasu nurtuje mnie ten problem czy moze ktos zna sposob na ukrycie tych dla mnie nieszczesnych rynien dodam jeszcze ze dach jest kopertowy o nachyleniu okolo 33 stopnie i pokryty bedzie dachowka ceramiczna

Jestem może mniej wrażliwy na tym punkcie, ale będę zabudowywał rynny. Tak mam nawet w projekcie (Murator D22) - dach kopertowy, o kącie 30 stopni - mówi Ci to coś :wink: . Polega to na tym, że krawędziaki, na których będzie montowana podbitka (pozioma) są dłuższe i wystają pod rynną, poza obrys dachu i rynny. Do nich jest przymocowana pionowa "osłona" wykonana dokładnie tak jak podbitka. Widoczne są tylko rury spustowe. Wady takiego rozwiązania to np konieczność zabezpieczenia przed działaniem czynników atmosferycznych - jeżeli będzie to wykonane z drewna - i przed wnikaniem wody między rynną i taką "osłoną", która mogłaby zawilgocić podbitkę od góry. Inne ryzyko to osunięcie śniegu, chociaż podobno przy nachyleniu połaci 30 stopni i dachówce cementowej (taką mam) raczej mało prawdopodobne.

Mam nadzieję, że mój wywód jest do zrozumienia.

Gość mirekk

dzieki za twoja radre , ale juz znalazlem firme ktora cos takiego produkuje oslona ryny calosc oslony wykonana jest z miedzi rozwiazane sa sprawy sniegu przecieku wody i montazu podbitki maja niezly wybor obrobek blacharskich z miedzi wiatrownice kosze itp

dzieki za twoja podpowiedz pozdrawiam