Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

el-ka

powiem Ci jak bylo i jest u mnie

Czujki i alarm powiadamiają.

Mam fajnie bo jak budowałem - blisko miałem, no 5 minut i byłem.

No i próbowali. Ale samo uderzenie w szybę wzbudzało czujki, wyły, zaraz byłem ja, chyba nawet w tychg kapturach mijajełem ich po drodze, ale przekazali sobie że nie warto, nie ma sensu i mam - tfu,tfu odpukać - spokój. Oczywiście rozpowiadałem tym co budowali i wszystkim naokoło że nie ma szans - może przekazywali, sami sprawdzili i mam spokój.

Mówimy oczywiście o powiadomieniu telefonicznym. Ja nie miałem lini.

Zrobiłem na najtańszy abonament (10zł) komórka w centralce - i dzwoni. Warto. Masz widzieć. Na sąsiadów licz w 50%

Alarm rzeczywiście odstrasza, szczególnie w zabudowanym terenie, no i jest powiadomienie na telefon. Zwsze to coś.

Wiadomo, jak ktoś chce bardzo ukraść, to ukradnie. Ale specjaliści chodzą na zamówienie, więc warto też mieć oczy i uszy otwarte.

U nas oprócz alarmu dobrze sprawdzily się pozytywne relacje sąsiedzkie - także z tzw. elementem. Nic nam nie zginęło z placu budowy - czasem trzeba było posatwić piwo, pozwolić zabrać złom itp.

A ja inaczej.

Pokazywałem wszystkim i naokoło że u mnie nie warto.

Bo jest tu i tak i tak i jeszcze to.

Wiedzieli, rozpowiadali chyba i już

najlepiej włamywać się do kogoś, kto ma rekuperator - wyglada to tak - idziemy do czerpni, taśmą klejącą przytwierdzamy wężyk połączony z butlą z czymś usypiającym, odkręcamy kurek i po 10-20 min wchodzimy do środka. Jakkolwiek:)

sad ripper

Aha - a ja w Manerkach widziałem dobrze zabezpieczone ściany ... :-)

5 m żelbetu i 20 cm drzwiczki .... tylko okien mało i jakieś takie wąskie ...

Nie dajmy się zwariować ...

Podobne zabezpieczenia widziałem w Gierłoży w siedzibie Hitlera w Wilczym Szańcu.Ściany i strop 7 m żelbetu 2 metry przerwy powietrznej i jeszcze 5 m żelbetonu.To był bunkier samego Adolfa.Jeszcze chyba trzy były tego rozmiaru.

Gierłoż a Mamerki to pare kilometrów różnicy :)

Natomiast najlepszym zabezpieczeniem jest UBEZPIECZENIE mienia od kradziezy i domu od wlamania. Alarm ani powiadomienie nie pomoga.

Dobra wydaje sie tez byc porzadna strzelba, ale trzeba miec jeszcze refleks no i byc w domu w czasie "akcji" :lol:

Natomiast najlepszym zabezpieczeniem jest UBEZPIECZENIE mienia od kradziezy i domu od wlamania. Alarm ani powiadomienie nie pomoga.

To tez nie zawsze, ubezpieczenie i spełnenie wszystkich wymogow ubezpieczyciela - są tysiące przypadków ludzi, ktorzy płacili latami, a okazało sie ze brakowało im 1 zamka, kraty w oknie czy czegokolwiek..

Na dodatek z regóły pomimo iz weszli przez dach - to brak np. wlasciwego zamka w drzwiach (ktorego zlodzieje nawet nie ogladali) dyskwalifikuje Twoje roszczenia ....

tak naprawde najlepiej zabezpiecza brak mienia ;)

Może w jakis sposób się reklamuje ale nie jest to moim celem w tym poście.

Każdy alarm nawet najmniejszy i najtańszy działa na pewną grupę łobuzerii i gówniarzy.

Przedewszystkim odstrasza dzwiekiem a niekiedy sam fakt wiszącej syreny zniechęca ich.

W momęcie ubezpieczenia domu zostaje on uwzgledniony i jest dodatkowa zniżka (z biegiem czasu zwrot kosztów)

Większość włamań przy systemach alarmowych to tzw wyrwy czyli łapanka tego co sie trafi max 10 minut i w nogi - niema szansy nawet najlepsza grupa interwencyjna chyba ze śpia w krzakach obok.

Nieukrywajmy także ale teraz w domach nietrzymamy całego dobytku a niewyobrazam sobie gościa targającego np Gdańskie meble, albo komplet z ikei.

Tak jak wyżej pisano, najskuteczniejsze to np alarm z powiadomieniem i dobra sąsiadka (by Radio M...) jak hałas zagluszy jej głos ojca dyrektora.

i jeszcze dodatkowo.

Czasem nie wiecie kto u Was pracuje.

Dobry jest pokaz.

Jak działa, mocno i z pełna świadomością opowiadać + pokaz że nie ma szans.

Ja zawsze pokazywałem.

I jeszcze jedna uwaga.

Kumpel który robił u mnie - stwierdził że 90% jego klientów to ludzie którzy najpierw przeszli a dopiero potem zakładali.

Ja byłem w tych 10% które robiły wcześniej, ale to tylko dlatego że przeszłem to w moim lokalu związanym z działalnością.

Okradli mnie bardzo mocno i dopiero wtedy jak te 90% załozyłem.

Od tego czasu (parę ładnych lat) miałe 8 prób włamania - żadna nieskuteczna.

Powieliłem standard w domu i na razie spokój.

Ja jakby co, niezwiązany z branżą - polecam

U mnie było tak. Śpię sobie na górze w sypialni, w "dobrze zabezpieczonym" (czyli wcale) domu, a tu nagle ktoś targa za drzwi. Ja na dół do drzwi, a tu nie ma zamka :o .Na szczęście jak nas usłyszeli to uciekli, no i przede wszystkim nie weszli do domu. Teraz (trzy tygodnie po) mam rolety z podłączonyma alarmem (kontaktrony) drzwi antywłamaniowe do domu i między domem a garażem - zamykam oczywiście na wszystkie zamki co noc, zaspawałem furtkę (przez nią weszli na działkę), spuszczone psy całą dobę (niestety tylko groźnie wyglądają), w domu alarm (jak pisałem kontaktrony) + czujki ruchu i monitoring (plakietka na bramie :wink: ) bo jeszcze nie podłączony. Tak więc "wizyta" w nocy kosztowała mnie ok. 30 k zeta i abonament 85 zł/mies. Tak więc jak ktoś mieszka na końcu ślepej, wąskiej ulicy, z "dobrym" ogrodzeniem to niech na etapie budowy założy "jakieś" zabezpieczenia nawet gdy się czuje bezpieczny. Pozdrawiam i życzę żeby Wam nic takiego się nie przytrafiło, bo to naprawdę paskude uczucie. :evil:

Tak tylko lepiej być za te np. 3 tyś pln na alarm w tych 10% i miec przynajmniej jakieś poczucie bezpieczeństwa niż w 90% i potem pluć sobie w brode i szarpać sie z ubezpieczalniami.

Kolejną kwestią oprócz alarmu jest agencja ochrony, monitorująca obiekt. Czy napewno dojeżdża w czasie wg umowy znam firmy dającej 5-7 minut dojazdu ale nieoszukując się jest to mało prawdopodobne to tzw :D "chłyt matetindody" :D pod klijenta ale to ich problem bo wystawiają swoje ubezpieczenie lecz tu też należy zwrócić uwagę na treść w jakim zakresie odpowiadają.

Dobry prawnik i nawet złocisza niedostaniemy z ich OC.

A tak na marginesie to niedajmy się też zwariować. Jestem za zabezpieczeniem domu, alarm, dobre drzwi itd, ale bez bezsensownego tworzenia więzienia.

Czy Wy jesteście ze swoich zadowoleni???

. Czy napewno dojeżdża w czasie wg umowy znam firmy dającej 5-7 minut dojazdu ale nieoszukując się jest to mało prawdopodobne to tzw :D "chłyt matetindody" :D

ja mam w umowie 15 min, a są po 2-3, więc nie zawsze chłyt :wink:

Znacie takie niepisane prawo natury?

Maksymalna wartość dóbr jaką może skumulowac dany osobnik ograniczona jest możliwością... ich upilnowania :D

Prawo dotyczy wszystkiego co żywe - zarówno mrówki jak i człowieka.

. Czy napewno dojeżdża w czasie wg umowy znam firmy dającej 5-7 minut dojazdu ale nieoszukując się jest to mało prawdopodobne to tzw :D "chłyt matetindody" :D

Tylko pozazdrościć - co to za firma to może będę polecał.

Tylko pozazdrościć - co to za firma to może będę polecał.

SOLID - (nie jestem przedstawicielem tylko zadowolonym klientem), a chłopy takie że nieraz posr@ć się ze strachu można jak widzisz takiego na bramie, bo nie zdążyłes odwołać interwencji :lol: :lol:

I gratuluje ale polecać nie będę :evil:

Raczej w moim temacie mam z nimi spięcia, znajomi kozystają z ich usług ale to mieszane opinie zarówno dobre jak i złe ale u kazdego wiążące umowy :evil:

Raczej staram sie nie oceniać nikogo po jednostkowych opiniach