Mis Uszatek1719499023 30.03.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Mam takie stanowisko do obsadzenia: dużo słońca (od 10 rano do prawie zachodu), gleba ciężka, trzymająca wilgoć, ale latem twardnieje na skorupę. Czy udadzą się cisy? Jakieś odmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.03.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Mam sporo cisów, ale działka zadrzewiona.Mam nadzieję, że w gliniastej ziemi mpowinny sobie dać radę.Z żywopłotowych odmiam najczęściej polecana jest nasza rodzima odmiana Wojtek. Mą tę zaletę, że prawie nie wymaga cięcia.Cisy kupowane w sklepach nie są tanie, bo rosną powoli, a handlową wielkość osiągają poi 6 latach uprawy i za te 6 lat urawy trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 31.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Cisy będa także rosły na stanowisku słonecznym. Odmiany o złocistożółtych igłach (np. "Fairview', 'Elegantisima', 'Summergold' itp) powinny wręcz rosnąć w miejscach słonecznych, gdyż wtedy ładnie się wybarwiają. Cis pośredni 'Wojtek' jest odmianą waskokolumnową, wolnorosnacą. Uważam, że na żywopłoty bardziej nadają się odmniany o szerszym pokroju i silnym wzroście. Możliwość cięcia i dowolnego formowania stanowi chyba zaletę cisów . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 31.03.2008 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Dziękuję za rady. A skąd przypuszczenie, że to miałby być żywopłot? Chciałbym po prostu krzaki o ładnej, w miarę naturalnej formie. I jak zwykle - żeby szybko rósł, ale za bardzo nie urósł... Miejsce jest w lecie "patelnią" a kolei zimą jest nieosłonięte. Chciałbm dać coś zimozielonego, ale na tuje, jałowce, irgi i ogniki nie mogę już patrzeć, bo są w każdym ogródku i na każdym skwerze w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 31.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Dziękuję za rady. A skąd przypuszczenie, że to miałby być żywopłot? Chciałbym po prostu krzaki o ładnej, w miarę naturalnej formie. I jak zwykle - żeby szybko rósł, ale za bardzo nie urósł... Miejsce jest w lecie "patelnią" a kolei zimą jest nieosłonięte. Chciałbm dać coś zimozielonego, ale na tuje, jałowce, irgi i ogniki nie mogę już patrzeć, bo są w każdym ogródku i na każdym skwerze w mieście. Pełne nasłonecznienie to nie problem ale ta gleba to może je udusić Myślę że Pinus nie doczytał o Twojej ciężkiej glebie - z pewnością by odradził bo przecież zna się na rośłinach. Cis nie znosi ciężkiej glinistej gleby - to roslina pochodząca ze zbiorowisk lesnych gdzie podłoże jest radzej przepuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 31.03.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Odpowiadałem na post zygmor z którym niezupełnie się zgadzałem . Nie udzielałem żadnych rad Mis Uszatek, gdyż nie znam występujacych u niego warunków siedliskowych ani jego gustów i potrzeb. Unikam zdalnego doradzania komukolwiek, co posadzić („aby było ładnie" ). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts