Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cisy w słońcu?

Recommended Posts

Mam sporo cisów, ale działka zadrzewiona.

Mam nadzieję, że w gliniastej ziemi mpowinny sobie dać radę.Z żywopłotowych odmiam najczęściej polecana jest nasza rodzima odmiana Wojtek. Mą tę zaletę, że prawie nie wymaga cięcia.

Cisy kupowane w sklepach nie są tanie, bo rosną powoli, a handlową wielkość osiągają poi 6 latach uprawy i za te 6 lat urawy trzeba zapłacić.

Cisy będa także rosły na stanowisku słonecznym. Odmiany o złocistożółtych igłach (np. "Fairview', 'Elegantisima', 'Summergold' itp) powinny wręcz rosnąć w miejscach słonecznych, gdyż wtedy ładnie się wybarwiają.

Cis pośredni 'Wojtek' jest odmianą waskokolumnową, wolnorosnacą. Uważam, że na żywopłoty bardziej nadają się odmniany o szerszym pokroju i silnym wzroście.

Możliwość cięcia i dowolnego formowania stanowi chyba zaletę cisów :) .

..

Dziękuję za rady.

A skąd przypuszczenie, że to miałby być żywopłot? Chciałbym po prostu krzaki o ładnej, w miarę naturalnej formie. I jak zwykle - żeby szybko rósł, ale za bardzo nie urósł...

Miejsce jest w lecie "patelnią" a kolei zimą jest nieosłonięte. Chciałbm dać coś zimozielonego, ale na tuje, jałowce, irgi i ogniki nie mogę już patrzeć, bo są w każdym ogródku i na każdym skwerze w mieście.

Dziękuję za rady.

A skąd przypuszczenie, że to miałby być żywopłot? Chciałbym po prostu krzaki o ładnej, w miarę naturalnej formie. I jak zwykle - żeby szybko rósł, ale za bardzo nie urósł...

Miejsce jest w lecie "patelnią" a kolei zimą jest nieosłonięte. Chciałbm dać coś zimozielonego, ale na tuje, jałowce, irgi i ogniki nie mogę już patrzeć, bo są w każdym ogródku i na każdym skwerze w mieście.

Pełne nasłonecznienie to nie problem

ale ta gleba to może je udusić

Myślę że Pinus nie doczytał o Twojej ciężkiej glebie - z pewnością by odradził bo przecież zna się na rośłinach.

Cis nie znosi ciężkiej glinistej gleby - to roslina pochodząca ze zbiorowisk lesnych gdzie podłoże jest radzej przepuszczalne.