Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafka lazienkowa z lustrem - wpuszczana w sciane....

malgos2

Recommended Posts

No wiecie co, to naprawde dziwne, bo w cywilizowanych krajach, gdzie sie buduje z plyt gipsowych takie szafki to jest najtansza rzecz pod sloncem. Maja taki kolnierz, zeby nie wlecialy do srodka. Bedzie trzeba chyba kogos do majsterkowania zagonic... :-?

Ja też myslałam, że szafka pozioma, szeroka na 70cm, z blatem i wyfrezowanym miejscem na syfon umywalki to standard... Skończyło się na kupowaniu szafki kuchennej i wycinaniu otworu frezarką...

Chyba bez majsterkowania sie nie obędzie ;)

No wiecie co, to naprawde dziwne, bo w cywilizowanych krajach, gdzie sie buduje z plyt gipsowych takie szafki to jest najtansza rzecz pod sloncem. Maja taki kolnierz, zeby nie wlecialy do srodka. Bedzie trzeba chyba kogos do majsterkowania zagonic... :-?

My robilismy sami, pod wymiar. Zrobilismy taka, żeby nie ciąć płytek naokoło.

Bez żadnego kolnierza. W sklepach nawet nie próbowałam szukać.

Elementy (boki, tył, drzwiczki i półki) docięte na wymiar (z płyty meblowej, od razu z oklejeniem krawędzi), sami skręciliśmy. Lustro docięte u szklarza na wymiar (krawędzie oszlifowane z maluteńką fazą) przykleiliśmy do drzwiczek na klej montażowy. Dziurkę na uchwyt (mała gałeczka) w lustrze też wywiercił szklarz.

Szafkę oprawili glazurnicy w dziurze w ścianie (otwór w murze ceglanym) - idealnie ustawili żeby powierzchnia lustra była spasowana z powierzchnią płytek.

W zasadzie tylko gałka zdradza, że pod lustrem jest szafka :-)

Tylko z zawiasami mielismy problem, te co dobrałam to tak na styk są (mocowanie zawiasu, żeby się licowała całość, musiało byc dość głęboko w szafce i wiekszośc zawiasów nie wystarczała, drzwiczki zahaczały). Oczywiście da się znależć odpowiednie, tylko uczulam żeby dobrze sprawdzić.

A ja to bym zmajsterkowała taką szafkę z podtynkowej szafki elektrycznej :roll: Tylko plecki trzebaby dorobić i drzwiczki zmienić na lustrzane, ale one są właśnie z kołnierzem i zawiasy mają :roll: I chyba w pełnej rozmiarówce występują :wink:

A ja to bym zmajsterkowała taką szafkę z podtynkowej szafki elektrycznej :roll: Tylko plecki trzebaby dorobić i drzwiczki zmienić na lustrzane, ale one są właśnie z kołnierzem i zawiasy mają :roll: I chyba w pełnej rozmiarówce występują :wink:

No wlasnie jedyna taka szafka jaka znalazlam byla szafka elektryczna :lol: :lol: :lol:

Ty to masz pomysly!

No wlasnie jedyna taka szafka jaka znalazlam byla szafka elektryczna :lol: :lol: :lol:

Ty to masz pomysly!

Jak patrzyłam, jak moją mi montują - to od razu miałam wizję różnorakiego wykorzystania tych szafek :lol: W sumie odpuściłam - może przy następnym remoncie :wink:

Chyba prosciej kupic na ebayu...

Zaraz, ale to miała byc wnękowa, a ta z linku to taka płytka szafka do powieszenia na ścianie chyba? Co do jej dopasowania do konkretnej lazienki (kolor i material zobowiązuje) - nie wypowiadam się :-)

Co do mocowania, to jeśli ścianka w łazience jest na stelażu, to niezaleznie od samej szafki, otwór powinien miec stlelaż na brzegach.

A jesli płyta g-k jest na kleksy do muru, to skrzynke szafki mozna przymocować do muru, a z wierzchu obrobic ładnie.

Można ją wpuścić w ścianę - dlatego ma te szerokie ramki, które będą maskowały miejsce montażu. Przypuszczam, że w ścianie wygląda o niebo lepiej.

No tak, ale płytki naokoło drzwiczek maja dochodzic do lustra?

Czyli ten kołnierz zostanie przykryty płytkami? A drzwiczki i tak będa pogrubione o grubość przymocowanego do nich lustra?

U mnie jest tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/TNXIymnfj17IcqXkXX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/Rhqh9eFuKiEYUNVuTX.jpg

No piekna ta Twoja szafka. Ta, ktora pokazalam z ebayu nie jest jakas wybitna w sensie wzoru, ale chodzilo mi o ten kolnierz, ktory sie wpuszcza w sciane. Ja nie mam zadnego muru, mam cala sciane z plyty. I nie chce plytek, bede miec na scianach tynk, wiec ten kolnierz powinien byc znosny jakis. Pokaze Twoj system mezowi, moze sie zainspiruje.