Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafka lazienkowa z lustrem - wpuszczana w sciane....

malgos2

Recommended Posts

No piekna ta Twoja szafka. Ta, ktora pokazalam z ebayu nie jest jakas wybitna w sensie wzoru, ale chodzilo mi o ten kolnierz, ktory sie wpuszcza w sciane. Ja nie mam zadnego muru, mam cala sciane z plyty. I nie chce plytek, bede miec na scianach tynk, wiec ten kolnierz powinien byc znosny jakis. Pokaze Twoj system mezowi, moze sie zainspiruje.

To może lepiej zrobic tak, żeby żaden kołnierz nie był widoczny?

Jesli dam radę dziś, to zrobie zdjęcia "od środka".

Możesz oprawić w otworze skrzynkę szafki, a brzegi normalnie obrobić tynkiem. Dzrwiczki z wierzchu zamaskuja scianki boczne.

U mnie jest tak zrobione, że skrzynka jest jakby głębiej, tak że całe drzwiczki ją nakrywaja od przydu.

Ewentualnie jesli drzwiczki miałyby się chowac w skrzynce w taki sposób, że przednie krawędzie ścianek skrzynki byłyby widoczne od przodu (tworząc taką ramkę), to tez mozna naokoło obrobic tynkiem. Tylko dla bezpieczeństwa dac naokoło szafki spoine z akrylu. Akryl z tuby - jest elastyczny jak silikon, ale daje się malować farbą (w przeciwieństwie do silikonu). Po pomalowaniu będzie wyglądac jakby tynk dochodził do samej płyty idealnie.

Zreszta jak chcesz mieć "ramkę" naokoło takieho lustra, to możesz ja zrobić z listewek pobejcowanych na dowolny kolor czy jakiegokolwiek materiału (choćby kawałków blachy dstalowej czy pasków lustra przyklejonych jak ramka naokoło).

To może lepiej zrobic tak, żeby żaden kołnierz nie był widoczny? Jesli dam radę dziś, to zrobie zdjęcia "od środka".

Możesz oprawić w otworze skrzynkę szafki, a brzegi normalnie obrobić tynkiem. Dzrwiczki z wierzchu zamaskuja scianki boczne.

U mnie jest tak zrobione, że skrzynka jest jakby głębiej, tak że całe drzwiczki ją nakrywaja od przydu.

Ewentualnie jesli drzwiczki miałyby się chowac w skrzynce w taki sposób, że przednie krawędzie ścianek skrzynki byłyby widoczne od przodu (tworząc taką ramkę), to tez mozna naokoło obrobic tynkiem. Tylko dla bezpieczeństwa dac naokoło szafki spoine z akrylu. Akryl z tuby - jest elastyczny jak silikon, ale daje się malować farbą (w przeciwieństwie do silikonu). Po pomalowaniu będzie wyglądac jakby tynk dochodził do samej płyty idealnie.

Zreszta jak chcesz mieć "ramkę" naokoło takieho lustra, to możesz ja zrobić z listewek pobejcowanych na dowolny kolor czy jakiegokolwiek materiału (choćby kawałków blachy dstalowej czy pasków lustra przyklejonych jak ramka naokoło).

Nie zalezy mi na ramce, raczej chodzilo mi o praktyczna strone tego kolnierza, co by szafka nie wpadla do srodka. Drzwiczki moglyby tez byc przesuwane... Dzieki za wyczerpujacy opis!

Nie zalezy mi na ramce, raczej chodzilo mi o praktyczna strone tego kolnierza, co by szafka nie wpadla do srodka.

Mocuje się ścianki szafki do ścianek otworów - obleciec pianką (żadna siła nie ruszy :-), albo przykleic klejem montażowym, wkręcić od środka wkręt i zamaskować... To mąż na pewno będzie wiedział jak w zależności od materiałów.

Nie zalezy mi na ramce, raczej chodzilo mi o praktyczna strone tego kolnierza, co by szafka nie wpadla do srodka.

Mocuje się ścianki szafki do ścianek otworów - obleciec pianką (żadna siła nie ruszy :-), albo przykleic klejem montażowym, wkręcić od środka wkręt i zamaskować... To mąż na pewno będzie wiedział jak w zależności od materiałów.

Fajnie, dzieki. 8)

• 6 years później...
no chyba nie ma szafek specjalnie do wpuszczania w ścianę...

jest taki nowy producent który robi nietypowe rozwiązania do łazienek, typ szafki wpuszczane w ściane z dwustronnym lustrem, płaskie słupki i ładne szafki podumywalkowe. strona jeszcze w budowie, ale można odezwać się na maila [email protected],