sSiwy12 09.07.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Zasady doboru mocy jednostkowej są bardzo proste. jeżeli dom jest dość słabo izolowany stosujemy system centralnego ogrzewania . w tego typu systemach płaci się za ciepło wytworzone , więc przewymiarowanie kotłowni powoduje zwiększenie kosztów. w domach dobrze izolowanych nie da się zastosować centralnego ogrzewania. A systemy niecentralnego ogrzewania tym są tańsze w eksploatacji im są lepiej sterowalne . dlatego zawsze daje się 100W/m2 a w łazience 150W/m2 Tak więc wszystko robija się o to czy będziesz izolował dom. Dobrze zaizolowany dom moc obliczeniowa 100W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ... rozdzielacze musisz dać i tak, niezależnie czy grzejniki czy podłogówka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.07.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Zasady doboru mocy jednostkowej są bardzo proste. jeżeli dom jest dość słabo izolowany stosujemy system centralnego ogrzewania . w tego typu systemach płaci się za ciepło wytworzone , więc przewymiarowanie kotłowni powoduje zwiększenie kosztów. w domach dobrze izolowanych nie da się zastosować centralnego ogrzewania. A systemy niecentralnego ogrzewania tym są tańsze w eksploatacji im są lepiej sterowalne . dlatego zawsze daje się 100W/m2 a w łazience 150W/m2 Tak więc wszystko robija się o to czy będziesz izolował dom. Dobrze zaizolowany dom moc obliczeniowa 100W/m2 To tylko pozorny paradoks. Przy ogrzewaniu elektrycznym grzejnikami o małej pojemności cieplnej (konwektory), taki dobór ogrzewania sprawdzi się znakomicie. Oczywiście pod warunkim zastosowania w każdym pomieszczeniu precyzyjnego termostatu. Nie ma wtedy większego znaczenia, że łączna moc ogrzewania zainstalowana dla domu o powierzchni np. 100 m2 będzie ponad 10kW, podczas gdy zapotrzebowanie na moc do ogrzewania wyniesie np. tylko 4 kW. Poprzez znacznie większą moc uzyskuje się możliwość szybkiego reagowania na zmiany temperatury, resztę załatwia termostat. Wszystkie grzejniki pełną mocą będą grzały właściwie tylko w jednej sytuacji - wtedy, gdy w wychłodzonym domu (np. po powrocie z ferii zimowych), chcemy szybko podnieść temperaturę w całym domu. Po 2 - 3 godzinach zadziałają termostaty i wszystko wróci do normy. W domu o mocy ogrzewania ściśle dopasowanej do zapotrzebowania na ciepło dochodzenie w takiej sytuacji do "normalnej" temperatury może potrwać nawet kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 i akumulator (ściany tradycyjne) też potrzebują troszkę czasu. Czasem Budowlańcy wiedzą więcej i widzą troszkę szerzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.07.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Pierwszy post autora: Szukam projektu wiaty do składowania drewna. Czy ktoś z Was robił to samodzielnie? Zdjęcia mile widziane drugi post autora (w tym samym wątku): Właśnie mam z tym problem, bo wymarzyła mi się wiata na samochód / drewno przy bocznej ścianie domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Moja żona se najpierw wszystko obejrzała, stwierdziła, że tyle centymetrów jej pasuje i szlus! Potem z murarzami nie dyskutowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 11.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Moja żona se najpierw wszystko obejrzała, stwierdziła, że tyle centymetrów jej pasuje i szlus! Potem z murarzami nie dyskutowała. a podobno wielkość się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 taaaa kobieta wie dokładnie ile cm jej pasi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 taaaa kobieta wie dokładnie ile cm jej pasi .... styropianu do ocieplenia ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 hehe no pewnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 11.07.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ... rozdzielacze musisz dać i tak, niezależnie czy grzejniki czy podłogówka ... To mój tekst... tak myślę i myślę i nie wiem co w nim jest złotego... człowiek się pytał o podstawy.... no ale może nie dostrzegam jakiegoś drugiego dna Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mam grzejniki a nie mam rozdzielaczy ... i grzeje cud ? dlaczego niby "muszą" byc te rozdzielacze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 11.07.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mam grzejniki a nie mam rozdzielaczy ... i grzeje cud ? dlaczego niby "muszą" byc te rozdzielacze ? no dobra niech ci będzie myślałem o rozdzielaczowej instalacji grzejnikowej versus podłogowa, teraz widze drugie dno Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 pozdrówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 11.07.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 taaaa kobieta wie dokładnie ile cm jej pasi .... styropianu do ocieplenia ścian... No i już wiadomo skąd ta histeria: - ja mam 10 cm - a ja 15! - a ja nie jestem głupi i mam 20!! - no to ja 25!!! wszystko przez te baby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 11.07.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 to dlatego, że od lat wmawiamy im, że odległość od wskazującego do kciuka to 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.07.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 hmmm.... a czy dwa razy 15cm to jest 30cm? Czy nie tak do końca? Moja Pani Inwestorka zażyczyła sobie 2x 15cm! ...oczywiście chodzi o wełnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.07.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Zbudowaliśmy dom z Ytonga. Ściana jednowarstwowa grubości 40 cm. Zalety: - duża pojemność cieplna (proces przekazywania ciepła z jednej strony ściany na drugą jest czterokrotnie dłuższy niż w tradycyjnych materiałach izolacyjnych, zimą jest więc ciepło, a latem chłodno), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.07.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dobre efekty przy gazobetonowaniu daje pędzlowanie wodą powierzchni stycznych z zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.07.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Można wcześniej zaimpregnować każdą cegłę z osobna. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts