Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złote Myśli forumowiczów

Geno

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja, gdybym jeszcze raz rozpoczynał budowę, to żonę ( wybacz, jeżeli to przeczytasz - to do żonki) trzymałbym najdalej jak by się dało od jakichkolwiek prac związanych z inwestycją. Niestety nie zrobiłem tego i moja budowa przeciągnęła się przynajmniej o 1,5 roku.

A przy okazji: wiesz, że styropian i wełna nie daje ŻADNEGO efektu

w ocieplaniu budynków ?

Dzięki za reklamę. Tak, to moje, polecam lekturę całości, szczególnie

podanych tam zagranicznych linków: ( to oczywiście tylko dla tych, którzy

potrafią sięgnąć trochę dalej poza programy typu OZC )

http://forum.muratordom.pl/sciana-3-warstwowa-ze-styropianem,t137240.htm

Przepraszam autorkę, wiem że nie ma głupich pytań, ale.....:

Czy myszy jedzą wełne? Bo styropian ponoć tak. A jeśli tak, to która bardziej im "smakuje"? Szklana czy skalna?

:lol: :lol: :lol:

to akurat nie jest głupie pytanie

Właśnie! Nie takie głupie, bo mój kot przeczytał ten temat i teraz mi spać nie daje :wink:

Odnośnie deskowania i papy:

Wynika z tego, że deski nie mogą być na pióro i wpust bo muszą być między nimi szczeliny w celu odprowadznenia wilgoci do szczeliny wentylacyjnej.

Jeśli robisz dolną szczelinę wentylacyjną to wtedy zapewne nie ma to znaczenia ale trzeba się zastanowić jak będzie ona działać w okolicach okien połaciowych, kominów, wykuszy. Dochodzi jeszcze to, że taka szczelina może odprowadzać ciepło z wełny.

Są dwie szkoły.

Jedna twierdzi, że po załączeniu wywiewu nad kuchnią (wentylator w okapie) to kotlet powinien lewitować nad patelnią a w kuchni powinien być dźwięk startującego Junkersa (taki samolot! ).....

Lubię teksty adama :) Tak fajnie pisze, że prawie widzę tego fruwającego kotleta :)

najcieplejsza sciana będzie z bali drewnianych, jeżeli chodzi o mur, to najcieplejszy będzie z pełnej cegły. nie wierz w te mity o izolacji powietrznej w porotonach - ceramika budowlana z perforacją, to wynik oszczędności na glinie producentów, a nie unowoczesnienie produktu tak, by lepiej izolowały.

te współczesne chałupki z plastiku i betonu, mało nie wytrzymają 100 lat. ich jedynym plusem jest to, że są tak naszpikowane chemią i syfem rakotwórczo-radioaktywnym, że świecą w nocy - czyli oszczędzasz na prądzie za światło.

te współczesne chałupki z plastiku i betonu, mało nie wytrzymają 100 lat. ich jedynym plusem jest to, że są tak naszpikowane chemią i syfem rakotwórczo-radioaktywnym, że świecą w nocy - czyli oszczędzasz na prądzie za światło.

A pod tym odnośnik do strony intermetowej reklamującej cegły ceramiczne formowane ręcznie :lol: :lol: :lol: .