Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złote Myśli forumowiczów

Geno

Recommended Posts

Chociaż i tak nie jestem behawiorystą od stworzonek małych i dużych :wink: i w tym temacie specjalnie nie mam nic do powiedzenia. :lol:

a ja się zawstydziłem - bo nie wiem co to behawiorystka - ale już idę sprawdzić :D

Bardzo lubię ludzi którzy operują językiem na codzień - który ja muszę po cichu sprawdzać w słowniku.

Dlatego pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Behawiorysta - to określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog. Tak się przynajmniej oni sami określają. (To tak a propo tej aluzji do Janowa :wink: .)

U ludzi też się wprawdzie stosuje terapię psychologiczną - behawioralną ( w fobiach, autyzmie, zaburzeniach zachowania) i nawet zasady są nieco podobne.

Behawiorysta - to określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog. Tak się przynajmniej oni sami określają. (To tak a propo tej aluzji do Janowa :wink: .)

U ludzi też się wprawdzie stosuje terapię psychologiczną behawioralną ( w fobiach, autyzmie, zaburzeniach zachowania) i nawet zasady są nieco podobne.

Zlituj się, błagam.!!!!!!!!!!!!!

Się tak źle poczułem intelektualnie, że głowa mała!!!!!!!!

Terapia psychologiczno behawioralna - o kurcze, taka przejść - to musi być frajda, jak nikt nawet tego nie powtórzy. -:)

zasady w terpii behawioralnej są takie same dla wszytkich, gatunek ma znaczenie tylko w doborze wzmocnien :) prawa rządzace zachowaniami tak ludzi jak i zwierząt są uniwersalne :)

i to że wszyscy jesteśmy na forum to tez skutek swoistego treningu behawioralnego :)

bobiczek! 8) jest nas tu więcej behawiorystów :)

zasady w terpii behawioralnej są takie same dla wszytkich, gatunek ma znaczenie tylko w doborze wzmocnien :) prawa rządzace zachowaniami tak ludzi jak i zwierząt są uniwersalne :)

Tak twierdzą akurat behawioryści. Psycholog np. poznawczy czy humanistyczny w ogóle nie uznaje czegoś takiego. Co prowadzi mnie do kolejnej uwagi - behawiorysta ma wiele znaczeń. Akurat tego : "określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog" mówiąc szczerze nie znałem.

Czy ja dopuszczam? A co ja mam niby do powiedzenia? Ja znam "behawioryzm" jako prąd w psychologii stworzony przez niejakiego Skinnera. Specjalistę od behawioralnej modyfikacji zachowania zwierząt nazywałem dotąd po prostu treserem lub trenerem. No ale jeśli to behawiorysta...

dlatego ja bym absolutnie nie zawężała definicji bahawiorysty do tego kto modyfikuje zachowania zwierząt. Nie każdy zwolennik tej teorii psychologicznej jest treserem ale już skuteczny treser na pewno zna prace Skinnera, tak to działa według mnie. Depi, myślisz w ta samą stonę co ja ! :)

a już na pewno nie utożamiałabym behawiorysty z zoopsychologiem , tu się z el-ką nie zgadzam :) "zoopsychologia" to tylko jedna z wielu dziedzin w której działać może behawiorysta.

Behawiorysta może modyfikować zachowania jednostek, uczyć je róznych rzeczy ( np psa aportować , a dzieci bawić się z inymi dziećmi) wykorzystując uniwersalne prawa rządzące zachowaniem, stosując odpowiednie metody i dobierając skuteczne wzmocnienia.

Prawa uczenia się są faktem.

nie zapomninajmy że jak w każdej dziedzinie są ortodoksi i umiarkowani zwolennicy :)