bobiczek 21.04.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Chociaż i tak nie jestem behawiorystą od stworzonek małych i dużych i w tym temacie specjalnie nie mam nic do powiedzenia. a ja się zawstydziłem - bo nie wiem co to behawiorystka - ale już idę sprawdzić Bardzo lubię ludzi którzy operują językiem na codzień - który ja muszę po cichu sprawdzać w słowniku. Dlatego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 behawiorystka znaczenie: kobieta zajmująca się behawiorystyką, czyli nauką o sposobach i motywach zachowania no to teraz dopiero jestem zaintrygowany - skoro to Twój zawód, kurcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 ach, źle czytam, przecież pisze wyrażnie że nie jesteś tą behabehaSorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 21.04.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Behawiorysta - to określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog. Tak się przynajmniej oni sami określają. (To tak a propo tej aluzji do Janowa .) U ludzi też się wprawdzie stosuje terapię psychologiczną - behawioralną ( w fobiach, autyzmie, zaburzeniach zachowania) i nawet zasady są nieco podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Behawiorysta - to określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog. Tak się przynajmniej oni sami określają. (To tak a propo tej aluzji do Janowa .) U ludzi też się wprawdzie stosuje terapię psychologiczną behawioralną ( w fobiach, autyzmie, zaburzeniach zachowania) i nawet zasady są nieco podobne. Zlituj się, błagam.!!!!!!!!!!!!! Się tak źle poczułem intelektualnie, że głowa mała!!!!!!!! Terapia psychologiczno behawioralna - o kurcze, taka przejść - to musi być frajda, jak nikt nawet tego nie powtórzy. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 21.04.2008 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A to właśnie najmniej "intelektualna" z terapii. Warunkowanie po prostu - czyli bodziec - reakcja, marchewka i (niekoniecznie kij), raczej brak marchewki. Taki trening behawioralny przechodzisz przez całe życie - a najwięcej we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 21.04.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 zasady w terpii behawioralnej są takie same dla wszytkich, gatunek ma znaczenie tylko w doborze wzmocnien prawa rządzace zachowaniami tak ludzi jak i zwierząt są uniwersalne i to że wszyscy jesteśmy na forum to tez skutek swoistego treningu behawioralnego bobiczek! jest nas tu więcej behawiorystów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 zasady w terpii behawioralnej są takie same dla wszytkich, gatunek ma znaczenie tylko w doborze wzmocnien prawa rządzace zachowaniami tak ludzi jak i zwierząt są uniwersalne Tak twierdzą akurat behawioryści. Psycholog np. poznawczy czy humanistyczny w ogóle nie uznaje czegoś takiego. Co prowadzi mnie do kolejnej uwagi - behawiorysta ma wiele znaczeń. Akurat tego : "określenie na specjalistę od modyfikacji behawioralnej zachowań zwierząt - czyli taki psycholog "weterynaryjny", zoopsycholog" mówiąc szczerze nie znałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.04.2008 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A dopuszczasz taką nomenklaturę psychologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.04.2008 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 takie nazewnictwo - dopuszczalne czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Czy ja dopuszczam? A co ja mam niby do powiedzenia? Ja znam "behawioryzm" jako prąd w psychologii stworzony przez niejakiego Skinnera. Specjalistę od behawioralnej modyfikacji zachowania zwierząt nazywałem dotąd po prostu treserem lub trenerem. No ale jeśli to behawiorysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 22.04.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 dlatego ja bym absolutnie nie zawężała definicji bahawiorysty do tego kto modyfikuje zachowania zwierząt. Nie każdy zwolennik tej teorii psychologicznej jest treserem ale już skuteczny treser na pewno zna prace Skinnera, tak to działa według mnie. Depi, myślisz w ta samą stonę co ja ! a już na pewno nie utożamiałabym behawiorysty z zoopsychologiem , tu się z el-ką nie zgadzam "zoopsychologia" to tylko jedna z wielu dziedzin w której działać może behawiorysta. Behawiorysta może modyfikować zachowania jednostek, uczyć je róznych rzeczy ( np psa aportować , a dzieci bawić się z inymi dziećmi) wykorzystując uniwersalne prawa rządzące zachowaniem, stosując odpowiednie metody i dobierając skuteczne wzmocnienia. Prawa uczenia się są faktem. nie zapomninajmy że jak w każdej dziedzinie są ortodoksi i umiarkowani zwolennicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ...umiarkowani sceptycy i zagorzali przeciwnicy. Siur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.04.2008 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A przeciętny forumowicz (vide ja) i tak w tej dyskusji zagubil się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 22.04.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 OK zostawmy juz te Behawiorystyke czy jak to tam sie pisze i idzmy dalej bo jezeli kazdy cytat bedziemy tak studiowac to watek utknie w martwym punkcie i bedzie poprostu smutny i nudny. porady o gumkach i samochodach miazdza....smialam sie chyba caly wieczor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.04.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 niezły b.. zrobili(ły)ście siostrzyczki/braciszkowie, a miały być zlote myśli te powyżej raczej nimi nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.04.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Offtopiczność wpisana jest w samą ideę forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 zamieściłam zdjęcia mojej więźby nie po to, żeby sie chwalić, ale właśnie po to, żeby pokazać jak fajnie to zrobili ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Brzoza, wyrwne z kontekstu się nie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts