Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złote Myśli forumowiczów

Geno

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może dlatego Go nie ma, poprawia luki w poczuciu humoru :roll:

:D

(żeby się nie obraził, to tak a szutka)

pozwolę sobie i ja na pewne odstępstwo od forumowych złotych stwierdzeń i zacytuję, coś z dokumentów, które do mnie ostatnio trafiły:

Jak wynika z zeznań Pana ... nie jest możliwe wyliczenie wartości wyciętych drzew oraz krzewów albowiem podczasa ogledzin miejsca zdarzenia dokonano jedynie pomiaru ich obwodu, nie ustalono natomiast ich średnicy, niezbędnej do obliczenia wartości drzew na podstawie odpowiednich tabel.

"moim zdaniem kompletny odlaot"

Gość M@riusz_Radom
Ale zawsze da się określić jaka była wartość średnicy pnia, wystarczy wykreślić maksymalny okrąg a resztę wspaniałomyślnie darować temu co wyciął ( jak sądzę bez pozwolenia ) ;) Dla mnie ten text to bomba ;)

Gość M@riusz_Radom
Nie zawsze się da. Pozatym tu chodzi o prawo, tu nie moze byc "wspanialomyslnie darujemy" albo "w przyblizeniu...". Ten tekst nie jest smieszny dla kogos, kto postara sie ruszyc glowa i zrozumiec o co chodzi :)

Żeby Cię nie dołować to powiem tylko tyle , że można komuś przyłożyć karę za nielegalne wycięcie drzewa nawet jeśli jest ścięte, pień wyciągnięty i wywieziony w nieznane miejsce .. Na drugi raz rusz głową lepiej, bo w świetle tego co napisałeś, wystarczy ściąć drzewo, wykarczować pień i śmiać się w głos z urzędników i pozwoleń na wycięcie drzewa, tylko żebyś się potem nie załamał wysokością kary ;)

Gość M@riusz_Radom

Nieprawda,

Mam przed sobą pozwolenie na wycinkę drzewa i składowe to :

Polska nazwa gatunkowa drzewa

Obwód pnia mierzony na wysokości 130 cm

Stawka za 1cm obwodu pnia

Współczynnik różnicujący stawki w zależności od obwodu pnia

i ostatnia : Opłata za usunięcie drzewa

w moim przypadku wyliczyli prawie 18 000 PLN za topolę ;)

W świetle tego co napisałeś, za wycinkę jodły płacilibyśmy grosze, bo jej pień nie ma metra obwodu :) A płaci się bardzo dużo. Zresztą nieistotne, nie tego dotyczy wątek.

Niedawno czytałem o rolniku, który żeby dostać dopłaty z UE wyciął drzewa z łąki. Były to dęby, wyciął kilkadziesiąt sztuk, urząd nałożył na niego karę +/- 1 500 000 zł. Gość groził, że się powiesi jeżeli nie anulują mu tej kary :) Jak ktoś zna dalszy ciąg, to niech poda, bo ciekaw jestem czy sie ugieli pod jego szantażem...

Gość M@riusz_Radom

Współczynnik to nic innego jak widełki "od ... do" od 10 cm do 30 cm - współczynnik X od 31 do 60 cm - współczynnik Y itd itd.

A swoją drogą opłaty za wycinkę drzewa są horrendalnie wysokie .. U nas facet wyciął w centrum miasta jesion - kara 900 000 PLN ...

Barbossa ma rację. Taki tekst musiał pisac ktoś na "odlocie", lub za "korupcję" :roll:

Sprawa dotyczyła, tak sądzę, nielegalnej wycinki - a tu zawsze płaci sie z obwód - na co tez zwrócił uwage Barbossa.

Średnica potrzebna jest do okreslenia wieku drzewa, a to potrzbne jest do określenia, czy dane drzewo mozna wyciąć z pozwoleniem, czy bez pozwolenia.

I taka ciekawostka:

A swoją drogą opłaty za wycinkę drzewa są horrendalnie wysokie .. U nas facet wyciął w centrum miasta jesion - kara 900 000 PLN ...

To ile musiał mieć lat ten jesion? I jaki obwód pnia?

Jesli kara za wyciecie wynosi 225,- za 1cm obwodu, a drzewo 100 letnie osiaga średnice 60cm.

Ps. Za jodłę kara może wynieść od 750,- do 3.000,- za 1cm obwodu pnia.

Gość M@riusz_Radom

Odpowiadam : Pan na tym terenie budował jakąś halę targową. Także opłata x 10 bo to już nie była osoba fizyczna tylko jednoosobowa działalność gospodarcza :)

Odnalazłem dokumenty i muszę napisać sprostowanie : Kara pierwotnie miała wynosić 630 000 PLN za jesion, ale jak widać zmniejszono ją do 24 000 PLN. Ciekawe jaki wpływ na to miał fakt, że facet zasiadał w radzie miasta a potem był wiceprezydentem. Pewnie stare znajomości procentują bo jakoś nie jestem przekonany do argumentacji zawartej w artykule.