Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złote Myśli forumowiczów

Geno

Recommended Posts

Cóż trzeba zostawić potomnym trochę arcyciekawych kwiatków a że co tydzień zbiera się kilka to będę tu wrzucać. Na zachętę pierwszy:

wg mnie i tego co mówią o silikatach znajomi którzy budowali z nich (wilgoć, gdzieniegdzie pęknięcia), muszę stwierdzić, że nie ma to jak ceramika.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybudowałem dom z porothermu 44. Jestem zadowolony. Zima ciepły latem chłodny.Nieporównywalna "atmosfera" w tym domu wstosunku do domów termosów opakowanych w styropian. To sie dopiero odczuwa jak sie mieszka.

budując z thermomuru i podobnie, trzeba zainwestować w klimatyzację, żeby pleśnią i grzybem nie zarosnąć. Zwykła wentylacja nie wystarczy

Ceramika poryzowata ma zdolności akumulacji ciepła, więc dobrze trzyma

po czym:

po kilku godzinach grzania zrobiło się 23 stopnie

Takiej ilości powietrza/ b.dobry izolator/ pomiedzy tynkie zewn. a wen. nie ma żaden inny mateiał (PTH - moje) .A glina/ najlepiej szamotka/ jest materiałem najlepiej akumulującym ciepło.

to z jednego, ulubionego tematu

"Co w przypadku ściany 3W z klinkierem na zewnątrza? "

Byłem ostatnio w belgii i ogładałem domy ze ścianami 3w z klinkierem.

Zauważyłem, ze co jakiś odstęp jest pozistawiona szpara pomiedzy cegłami klinkieru.jest to po prostu wentylacja.|Tak więc warstwa klinkieru nie jest dla ocieplenia a jako bardzo trwały tynk.

"ktoś" napisał (sorki-nie naumiałam się wklajkać cytatów :oops: ):

Wczoraj oglądałem szary BK był z niego postawiony garaż. Właściciel mówił mi ,że zaoszczędził kilka złotych , a teraz widzi jaki jest kruchy w porównaniu do białego

jak dla mnie -rewelka :lol:

do tych, co wybudowali i przeżyli

jak się mają Wasze marzenia?

a jak rzeczywistość???

czy coś byście zmienili?

acha... i jak tam Wasze nerwy? wyeksploatowane?

ale numer!!!!

NIKT NIE PRZEŻYŁ!!!!! ...

Ja przeżyłam.Ale budowaliśmy tylko 2 lata. Więcej bym nie przeżyła, bo zaczęła mi się choroba wrzodowa żołądka. Ale jakoś sie cofnęła po przeprowadzce. Ogólnie jest tak: jak żeśmy coś przemyśleli dokładnie to nie chcemy nic zmieniać , a jak nie, to teraz "wyłazi". Np. rozkład łazienki. Jest duża (ok.20 m2), no i teraz trzeba latać na golasa - od prysznica po ręcznik albo jakiś szampon. Nad kuchnią myśleliśmy długo i jest bardzo wygodna. No ale w końcu w kuchni nie lata sie na golasa...

a ja nie mam doświadczenia z porotermem ale mi świta, że można go nie ocieplać. BK naogół jednak się ociepla. Jeżeli tak jest, to zmieniają się wymiary domu.....

jeżeli mam racje, to trzeba nanieść to w projekcie. Ja pogrubiałam ocieplenie i architektka to zaznaczała...

Jeszcze ciepłe... :)

Zapytalem majstra, ktory ma budowac moj domek, czy bedziemy kladli izolacje pozioma (pape) bezposrednio na fundament, a potem na tym murowali sciane fundamentowa z betonowych bloczkow. Odpowiedzial mi, ze nia ma to sensu, poniewaz papa polozona ponizej poziomu gruntu (zakladamy, ze fundament bedzie troszke ponizej poziomu gruntu) pod wplywem wody ulegnie szybkiemu rozkladowi.

Zapytalem majstra, ktory ma budowac moj domek, czy bedziemy kladli izolacje pozioma (pape) bezposrednio na fundament, a potem na tym murowali sciane fundamentowa z betonowych bloczkow. Odpowiedzial mi, ze nia ma to sensu, poniewaz papa polozona ponizej poziomu gruntu (zakladamy, ze fundament bedzie troszke ponizej poziomu gruntu) pod wplywem wody ulegnie szybkiemu rozkladowi.

wlasciwie to samo mozna powiedziec i o tym majstrze ;-) tez by sie rozlozył ;-)

• 2 weeks później...

czas uzupełnić

do kolekcji

Dom paro-przepuszczalny tworzy naturalny mikroklimat który ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie domowników

ceramika i tynk gipsowy od środka są zdrowsze dla mieszkańców niż mury oklejone styropianem

pływający 1000 lat po wodzie styropian zmienia swoje właściwości po naklejeniu go na mury