Geno 31.03.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Cóż trzeba zostawić potomnym trochę arcyciekawych kwiatków a że co tydzień zbiera się kilka to będę tu wrzucać. Na zachętę pierwszy: wg mnie i tego co mówią o silikatach znajomi którzy budowali z nich (wilgoć, gdzieniegdzie pęknięcia), muszę stwierdzić, że nie ma to jak ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.03.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Kurde, ucinam i ucinam, a to ciągle za krótkie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.03.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Wybudowałem dom z porothermu 44. Jestem zadowolony. Zima ciepły latem chłodny.Nieporównywalna "atmosfera" w tym domu wstosunku do domów termosów opakowanych w styropian. To sie dopiero odczuwa jak sie mieszka. budując z thermomuru i podobnie, trzeba zainwestować w klimatyzację, żeby pleśnią i grzybem nie zarosnąć. Zwykła wentylacja nie wystarczy Ceramika poryzowata ma zdolności akumulacji ciepła, więc dobrze trzyma po czym: po kilku godzinach grzania zrobiło się 23 stopnie Takiej ilości powietrza/ b.dobry izolator/ pomiedzy tynkie zewn. a wen. nie ma żaden inny mateiał (PTH - moje) .A glina/ najlepiej szamotka/ jest materiałem najlepiej akumulującym ciepło. to z jednego, ulubionego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.03.2008 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 "Co w przypadku ściany 3W z klinkierem na zewnątrza? " Byłem ostatnio w belgii i ogładałem domy ze ścianami 3w z klinkierem. Zauważyłem, ze co jakiś odstęp jest pozistawiona szpara pomiedzy cegłami klinkieru.jest to po prostu wentylacja.|Tak więc warstwa klinkieru nie jest dla ocieplenia a jako bardzo trwały tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 31.03.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 "ktoś" napisał (sorki-nie naumiałam się wklajkać cytatów ): Wczoraj oglądałem szary BK był z niego postawiony garaż. Właściciel mówił mi ,że zaoszczędził kilka złotych , a teraz widzi jaki jest kruchy w porównaniu do białego jak dla mnie -rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 31.03.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Termo Organika i jej inżynierowie wymłsilili kropkowny styropian, ponadto dodali coś do niego tak, że klej lepiej przylega do ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.03.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 ceramika zresztą jest "zdrowsza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 do tych, co wybudowali i przeżyli jak się mają Wasze marzenia? a jak rzeczywistość??? czy coś byście zmienili? acha... i jak tam Wasze nerwy? wyeksploatowane? ale numer!!!! NIKT NIE PRZEŻYŁ!!!!! ...Ja przeżyłam.Ale budowaliśmy tylko 2 lata. Więcej bym nie przeżyła, bo zaczęła mi się choroba wrzodowa żołądka. Ale jakoś sie cofnęła po przeprowadzce. Ogólnie jest tak: jak żeśmy coś przemyśleli dokładnie to nie chcemy nic zmieniać , a jak nie, to teraz "wyłazi". Np. rozkład łazienki. Jest duża (ok.20 m2), no i teraz trzeba latać na golasa - od prysznica po ręcznik albo jakiś szampon. Nad kuchnią myśleliśmy długo i jest bardzo wygodna. No ale w końcu w kuchni nie lata sie na golasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 31.03.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Popłakałam się ze śmiechu. Dziękuję, proszę o więcej i obiecuję, że sama też cos wkleję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 31.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Lepiej grube pocieniasić niż cienkie pogrubasić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 31.03.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a ja nie mam doświadczenia z porotermem ale mi świta, że można go nie ocieplać. BK naogół jednak się ociepla. Jeżeli tak jest, to zmieniają się wymiary domu..... jeżeli mam racje, to trzeba nanieść to w projekcie. Ja pogrubiałam ocieplenie i architektka to zaznaczała... Jeszcze ciepłe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 01.04.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Lepiej grube pocieniasić niż cienkie pogrubasić Prawidłowo powinno być 'Łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.04.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Zapytalem majstra, ktory ma budowac moj domek, czy bedziemy kladli izolacje pozioma (pape) bezposrednio na fundament, a potem na tym murowali sciane fundamentowa z betonowych bloczkow. Odpowiedzial mi, ze nia ma to sensu, poniewaz papa polozona ponizej poziomu gruntu (zakladamy, ze fundament bedzie troszke ponizej poziomu gruntu) pod wplywem wody ulegnie szybkiemu rozkladowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.04.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Zapytalem majstra, ktory ma budowac moj domek, czy bedziemy kladli izolacje pozioma (pape) bezposrednio na fundament, a potem na tym murowali sciane fundamentowa z betonowych bloczkow. Odpowiedzial mi, ze nia ma to sensu, poniewaz papa polozona ponizej poziomu gruntu (zakladamy, ze fundament bedzie troszke ponizej poziomu gruntu) pod wplywem wody ulegnie szybkiemu rozkladowi. wlasciwie to samo mozna powiedziec i o tym majstrze tez by sie rozlozył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.04.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 czas uzupełnić do kolekcji Dom paro-przepuszczalny tworzy naturalny mikroklimat który ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie domowników ceramika i tynk gipsowy od środka są zdrowsze dla mieszkańców niż mury oklejone styropianem pływający 1000 lat po wodzie styropian zmienia swoje właściwości po naklejeniu go na mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 czy taką blachę kupię niewiem, w paskach i jeden pasek na dachu a drugi na desce czolowej się przybiją czy wygina blachę i jako jeden kawałek przybija ? może ktoś przybliżyć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 15.04.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 dzieki ,że przytoczyłeś mój text, czuję się dowartościowany i sławny już niedługoi strach będzie się o cos zapytać ... ale spox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 dzieki ,że przytoczyłeś mój text, czuję się dowartościowany i sławny już niedługoi strach będzie się o cos zapytać ... ale spox to już zlotą myslą nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.04.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ktoś ma w podpisie taką sentencję: "Budowa domu jest trudniejsza niż przybicie galaretki do ściany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ktoś ma w podpisie taką sentencję: "Budowa domu jest trudniejsza niż przybiciue galaretki do ściany" TO jest naprawdę złota myśl!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts