Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mycie wanny akrylowej

Wciornastek

Recommended Posts

Ja używam płynu firmy oro , ogólnego przeznaczenia do łazienek,

(nadaje się do wszystkich sprzętów nie tylko do wanny akrylowej),

spryskuję, za parę minut (jak chce mi się czekać :oops: ), przecieram gąbką i spłukuję wodą, wanna wygląda jak nowa i dość długo zachowuje połysk, mimo że jest intensywnie użytkowana przez 4 osoby :)

albo z serii W5 płyn do łazienek w takiej żółtej butelce. Cena też ok. 5 zł. A tak przy okazji, tabletki do zmywarki z firmy W5 też są fajne, a kosztują grosze :D

Ja kupuję w PLUSIE tabletki, sól i nabłyszczasz AZOR (produkcja tylko dla PLUSA). Za sól i nabłyszczacz płacę 4,99 (za każde z osobna oczywiscei ;) ), tabletki troszkę więcej, chyba koło 14 złotych. Super :) Dużo lepsze, niż przepłacone 3w1 za prawie 50 złotych. Nie pamiętam jakiej były firmy, ale jakiejś znanej...

Ale o wannach miało być... ;)

Zainetresowałyscie mnie tym W5 z Lidla. Przyznam że nigdy nie kupuje w tej sieci. No bo jakos nie umiem :oops: a jak widac i tam sa ciekawe i dobre produkty.

ja kupuję tam własnie produkty W5 - też są śmierdzące (jak każda chemia) - ale jednak mniej niz bang bang i inne żrące cility - po kórych się dusze w łazience i robi mi się słabo

fajne też sa ściereczki wilgotne do kuchni i płyn do mycia ...wszystkiego - tam kupuję tez gąbki i ściereczki do mycia np. podłóg, rękawice i takie tam akcesoria do sprzątania. Wpadam tam raz na parę m-cy ale wtedy robię trochę większe zakupy - kupuję po kilka sztuk - i mam spokój na dłużej. 8)

Zainetresowałyscie mnie tym W5 z Lidla. Przyznam że nigdy nie kupuje w tej sieci. No bo jakos nie umiem :oops: a jak widac i tam sa ciekawe i dobre produkty.

Ja trafiłam na produkty W5 zupełnie przez przypadek, potem znalazłam to forum Lidla i w końcu nie wydaję majątku na środki czystości :D Polecam jako sprawdzone przeze mnie: płyn do kabin i baterii (żółta butelka z pomarańczową lub zieloną końcówką-1l cena 4,99), którym myję również wannę akrylową z hydromazażem i wszystko pięknie lśni bez większego wysiłku-wystarczy spryskać, przetrzeć, spłukać i po sprawie. Płyn do mycia okien-niebieska butelka, również 1l za ok.5zł, płyn odtłuszczający-stosuję do wszystkiego co zatłuszczone- przede wszystkim do płyty ceramicznej-trzy razy tańszy niż np.płyn Cif -dwa razy większy i lepszy. Tabletki do zmywarki-za pierwszym razem nie wierzyłam, że taki tani produkt może być dobry, a jednak. I jeszcze jedna rzecz: proszek do prania Maxi Trat, jest bez zapachu więc mieszam go pół na pół z Arielem-nie wierzyłam ale doprał białe skarpetki mojego syna, wyglądały jak nowe, piorę w nim już od dłuższego czasu i białe rzeczy nie szarzeją :D To są produkty, które sprawdziłam osobiście i szczerze polecam.

• 13 years później...

Uwaga:

Do pielęgnacji wanien akrylowych, nie stosujemy środków, które w swoim składzie posiadają amoniak, aceton czy alkohol.

Może i środki przez Was wymienione pięknie czyszczą wannę akrylową, ale powolutku mogą ją niszczyć. Proponuję przeczytać skład płynu, jeśli ich nie mają - to OK!

Środki dedykowane, raczej nie najtańsze:

1. SOTIN R86 w sprayu (> 35 zł).

2. STARWAX akryl w sprayu ( >35 zł), nie używałem.

3. ORO mleczko do czyszczenia powierzchni akrylowych, w opisie jest, że mimo że to mleczko nie powoduje ścierania powierzchni. Warto spróbować, ok. 13 zł. Nie używałem, choć byłbym ostrożny w sytuacjach silnych zanieczyszczeń kiedy to trzeba naprawdę mocno trzeć.

Do silnych, uporczywych zabrudzeń:

1. pasta RP86 chyba już nie produkują ale może jest zamiennik, kosztował ok. 50 zł, mimo tego trzeba się nieźle namęczyć żeby taki wżarty brud wyczyścić. Można mocno trzeć szmatką bez obawy o powierzchnię.

2. Gumki do wanien akrylowych (SOTIN, "Gumka łazienkowa") lub innych firm, dla wżartych zabrudzeń chyba najlepsze wyjście.

Edytowane przez Janeo