Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znam Hormana. A to co widziałem.. hmm... Nikt się na nie nie skarżył. Ale ja jestem strachobliwym (przed nowościami) tradycjonalistą..

A co ogólnie myślisz o drzwiach stalowych. Czy jest możliwe żeby one były ciepłe? O ile wyobrażam sobie, że tam gdzie są wypełnienia drzwi to nie jest to problem (pianka, albo styro), to jak to ogarniają tam gdzie profil (np rama), jest w jednym kawałku - czy to jest jeden wielki mostek?

uuuu, zabrzmiało groźnie ;)

Ja niestety muszę zrezygnować z Cala. Przed chwilą rozmawiałem z dostawcą okien i niestety nie mam już możliwości zmiany koloru jednego okna, które zamówiłem w kolorze drzwi wejściowych, które to z kolei miały być (i chyba będą) grafitowe (Hormann ThermoPro) (reszta okien brązowa).

Jak miałbym możliowść zmiany to chyba bym skorzystał, bo drzwi cala bardzo mi się spodobały. W sobotę miałem oglądać Cala, ale chyba sobie daruję :(

Jeśli Cię interesują drzwi bardzo ciepłe to popytaj o serię Arctic (nie ma jeszcze na stronie, bo dopiero wchodzi). Są bardzo dobrze ocieplone i szczelniejsze i oczywiście droższe.

Udanych wyborów.

Ja niestety muszę zrezygnować z Cala. Przed chwilą rozmawiałem z dostawcą okien i niestety nie mam już możliwości zmiany koloru jednego okna, które zamówiłem w kolorze drzwi wejściowych, które to z kolei miały być (i chyba będą) grafitowe (Hormann ThermoPro) (reszta okien brązowa).

Jak miałbym możliowść zmiany to chyba bym skorzystał, bo drzwi cala bardzo mi się spodobały. W sobotę miałem oglądać Cala, ale chyba sobie daruję :(

Jeśli Cię interesują drzwi bardzo ciepłe to popytaj o serię Arctic (nie ma jeszcze na stronie, bo dopiero wchodzi). Są bardzo dobrze ocieplone i szczelniejsze i oczywiście droższe.

Udanych wyborów.

CAL polakieruje drzwi na dowolny kolor RAL więc kolorystyka jest do zwalczenia. Chyba że są inne powody dla których wolisz Hormana.

Pozdrawiam

• 4 months później...
Wczoraj zamówiłem drzwi Cala model Mszczuj. Pomijając aspekt wizualny, mam nadzieję, że to dobry wybór, podjęty po przeczytaniu kilku wątków, artykułów, konsultacji. Macie jakieś dośwadczenie z tymi drzwiami? Na co mam zwrócić uwagę przy odbiorze i montażu. Na marginesie dodam, że drzwi kupione w internetowej promocj voxu (3099 już z wliczonym vatem 8%). Zdecydowałem się, bo wycena Hormana na drzwi TPS 700 wraz z kuciem otworu do promocyjnej szerokości 110cm. to 5800. Drzwi Cala z dodatkowym zamkiem winkhaus hakowym listwowym i montażem to 4200.

• 5 months później...
Hmmmmm, czy warto kupić drzwi tej firmy???!!!! Ja zdecydowanie odradzam. Chyba ,że nie zależy wam na jakości.A reklamacji i tak wam nie uznają bo wszystkie usterki i wady musiały powstać na placu budowy , i nie liczą się opinie dystrybutora, klienta , nawet serwisu autoryzowanego. Tylko z racji braku czasu nie skierowałem sprawy do sądu. Zdecydowanie odradzam. marzena

• 2 months później...

Drzwi firmy CAL mają chyba ze dwie zalety.

1. Naprawdę ładnie wyglądają.

2. Bardzo popularna marka, można je kupić bez problemu wszędzie, również w markecie... i to tyle

Poza tym...

- drogie, a maksymalna taniocha w środku, docieplenie styropianem !!!, dwa banalne zamki ( ten słynny górny zamek ABLOYA to adaptowany zamek bramowy ), jeżeli chcesz normalny wielopunktowy - słona dopłata, Ciekawe że modele " dębowe " przy montażu pięknie pachną sosenką ?

Od niedawna wprowadzili termopróg który od lat jest standardem u lepszej konkurencji.

Drzwi stalowe nie nadają się do nowoczesnego energooszczędnego domu. I nie ma co dorabiać teorii. Jak ktoś był na FENSTERFRONTALE to wie o czym piszę.

Pozdrawiam.

Udanych wyborów.

Rozważ jeszcze raz tego Hormana, w w mojej ocenie drzwi Thermo Pro nie warte są nawet 1/3 swojej ceny

...

dwa banalne zamki ( ten słynny górny zamek ABLOYA to adaptowany zamek bramowy ), jeżeli chcesz normalny wielopunktowy - słona dopłata, Ciekawe że modele " dębowe " przy montażu pięknie pachną sosenką ?

Ten banalny zamek ma atest kl. C. Adoptowane dziecko wg Ciebie musi być gorsze niż "własnomaciczno" rodzone ?

Nawiastem mówiąc, przez zamek listwowy hakowy w dobrych drzwiach PCW innego producenta - do mojego klienta ostatnio się włamali poprzez wyważenie skrzydła.. Nawet zwykła szyba 4mm nie pękła. A wszystko przez regulację która została zaniedbana.

Druga sprawa - kiedy ostatnio wąchałeś te drzwi? Parę miesięcy temu na własne oczy widziałem produkcję w fabryce i zaskoczyli mnie tym, że w "dębie" był w całości dąb (z tego co pamiętam to dość dawno temu , była sosna w okładzinach z dębu ). Osobiście w tych drzwiach wiercę klamki, ościeżnice i żadnej lipy /czy sosny/ w nich nie czuję.

Ps. w markach drzwi które wymieniłeś w innych postach kompletnie nic nie widzę - pierwsze słyszę i z nazwy klasyfiukuję je bardzo wysoko cenowo.