Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drzwi narawdę ładne, tylko o ile mnie wzrok nie myli to spartolili Ci montaż, nie można takich drzwi stawiać na styropianie !!

Arku - w ostrej ocenie takich zdjęć zalecam większą powściągliwość. Nie wiesz czy to nie jest 2cm płat styroduru za którym jest solidne podparcie (np. wylewka wchodząca pod część progu). A może to Klient samodzielnie - wbrew zaleceniom montażysty usunął podpory. Nie wiem tego i dlatego wolę się nie wypowiadać by nie rzucić złego światła nie tylko na konkurencyjną wobec mnie firmę ale i całą branżę - następne zdjęcie z podobną sytuacją może być z Twoich dokonań - będzie Ci wtedy miło? Nie bronię też złego wykonania, ale po prostu w przypadku tego zdjęcia trudno o jednoznaczną ocenę.

Ps. Nie przyznaję się do "popełnienia" wyżej omawianych drzwi - nie znam tego przypadku :)

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arku - w ostrej ocenie takich zdjęć zalecam większą powściągliwość. Nie wiesz czy to nie jest 2cm płat styroduru za którym jest solidne podparcie (np. wylewka wchodząca pod część progu). A może to Klient samodzielnie - wbrew zaleceniom montażysty usunął podpory. Nie wiem tego i dlatego wolę się nie wypowiadać by nie rzucić złego światła nie tylko na konkurencyjną wobec mnie firmę ale i całą branżę - następne zdjęcie z podobną sytuacją może być z Twoich dokonań - będzie Ci wtedy miło? Nie bronię też złego wykonania, ale po prostu w przypadku tego zdjęcia trudno o jednoznaczną ocenę.

Ps. Nie przyznaję się do "popełnienia" wyżej omawianych drzwi - nie znam tego przypadku :)

dzięki za radę, na pewno skorzystam. Dopowiem tylko, że w Calu są systemowe podwaliny służące do podparcia progu drzwi, kosztują niewiele a dzięki nim wiele można zyskać. Cal ma te rozwiąznia w swojej standardowej ofercie. Moim skromnym zdaniem każdy sprzedawca który sprzedaję drzwi za grube kilka tyś zł, powinien je uwzględnić

• 1 month później...

A mi właśnie zepsuły się drzwi- nie odskakuje zapadka od klamki i nie mogę ich otworzyć- siedzę w domu w środku!Drzwi CAL 252 sosna i dupa i nie wiem jak wyjść -zamki działają a klamka nie otwiera i co ? Jak ma wyglądać naprawa tego -przeciecięcie ościeżnicy czy wyrwanie drzwi i zamka i zniszczenie 3500zł bo tyleż kosztowały!

CHolera co mam zrobić! Jest sobota!

RATUNKU!!!! Napiszcie co zrobić , drzwi kupowałam ok 5 lat temu kogo wołać!!!

Dzwoń do sklepu w ktrórym kupiłaś/eś drzwi.

Prawdopodobnie ułamała się zapadka zamka i blokuje wyjście.

Opcja na naprawę: - z zewnątrz kluczem imbusowym/ampulowym nr 5 trzeba drzwi przesunąć maksymalnie w stronę zawiasów. Wówczas pojawi się na tyle szczelina by próbować czymś płaskim przepchnąć tą zapadkę tak, by otworzć drzwi. Tak w skrócie, bo więcej i tak się powiedzieć nie da. Trzeba z tym powalczyć na miejscu.

W miejscu do regulacji, które prawdopodobnie masz zasłonięte ociepleniem.

Zawias ma trzy śruby regulacyjne, dwie od czoła, jedna od stron ściany, która odpowiada za przesuwanie drzwi w prawo-lewo.

No więc tak mam 3 zawiasy- po zdjęciu zaślepek ukazały się zawiasy ze śrubą imbusowa - kręcenie nimi nie dało efektu przesunięcia drzwi do nich- może mm lub dwa. Musze wezwać tych od montażu bo kicha ; dalej nie można wetknąć nic w szparę miedzy zamkiem a ościeżnicą- ledwo nóż ale to musi chyba być coś zagiętego bo nie można wyczuć tego pizdryczka od klamki.

Dalej wychodzę przez garaż. Spróbuje wstawić fotki

no właśnie , zadzwoniłam do głównej firmy- pan od montażu mówił to samo ale dodał,że także warto od wew od dołu przy pomocy cienkich obcążków wyjąć pionową uszczelkę- ponoć się wysuwa i wtedy się zwiększy szpara między drzwiami a ościeżnicą,

Musze wezwać tych od montażu jednak to zbyt trudne dla kobietki i masz rację to byłoby za proste aby amator otwierania drzwi czyli Ja je otworzę

• 4 months później...

Ja dorzucę swoje trzy grosze. Sąsiad ma takie drzwi i bardzo mi się podobają. Już miałem zamówić, ale coś mnie tknęło i przeczytałem sobie gwarancję. W gwarancji napisane, że podlegają drzwi zamontowane zgodnie z instrukcją. A w instrukcji zonk - minimalna odległość drzwi od źródła ciepła to 150cm, a generalnie to zalecają wiatrołap nie ogrzewany. Ponieważ jak większość budujących mam mały wiatrołap, nie nie jestem w stanie spełnić tego warunku. Chyba że na etapie budowy CO umieścił bym grzejnik w szafce na buty, bo wiatrołap ma 1,6x2m. Napisałem do producenta w tej sprawie, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Więc ku przestrodze - jeżeli masz ogrzewany wiatrołap - a pewnie masz, to daruj sobie te drzwi, chyba że jesteś szczęśliwcem, który spełnia warunki. Bo w razie jak ci się trafi bubel z wadą, to na 99% producent się na ciebie wypnie. Aby być obiektywnym - nie twierdzę że produkt jest zły, bo u sąsiada drzwi się dobrze trzymają, ale takie podejście producenta dyskwalifikuje wyrób - w razie problemów wymiga się nawet przed sądem. Co dziwniejsze, inni producenci drzwi w porównywalnych cenach nie mają takich klauzul - więc zanim kupicie - zastanówcie się dobrze.

Ku przestrodze :)

Edytowane przez psulek

.... Bo w razie jak ci się trafi bubel z wadą, to na 99% producent się na ciebie wypnie...

Mówisz tak, jakbyś miał 100 szt ich drzwi i w 99% przypadków właśnie tak się producent zachował..

Sądzisz że lepsza będzie firma, której mentalnie nie stać na napisanie jakiejkolwiek instrukcji montażu, warunków gwarancji?

Na 99% jestem pewien, że w razie reklamacji będzie odwrotnie niż wróżysz.

Potraktowałbym ich instrukcję jako określenie optymalnych warunków, w jakich mogłyby funkcjonować drzwi.

Ps. Swoją drogą - firma tak przyjaźnie nastawiona do Klienta jak CAL mogłaby mieć też bardziej przyjazne warunki gwarancji, bo jak widać niektórych odstraszają:)

JCo dziwniejsze, inni producenci drzwi w porównywalnych cenach nie mają takich klauzul - więc zanim kupicie - zastanówcie się dobrze.

Żeby nie płoszyć klientów. CAL robi jedne z najlepszych drzwi jakie znam, sądzisz że gorszym produktom grzejnik niestraszny? A jeśli trzeba uzasadnić odrzucenie roszczeń gwarancyjnych to coś się znajdzie i bez takiego zapisu.

Nie twierdzę że robią kiepskie drzwi, bo u sąsiada takie drzwi trzymają się dobrze. Twierdzę jednak, że gwarancja tej firmy jest tak skonstruowana, żeby często jej nie było - chyba że ktoś jest dociekliwy i się doczyta. Ja nie wiem jak będzie, wiem że napisałem do producenta maila (prawie dwa tygodnie temu) z pytaniem czy warunki montażu odnośnie ogrzewania są jako "muszą" czy to tylko zalecenia. Nie dostałem odpowiedzi, co stanowi dla mnie milczące potwierdzenie przypuszczeń. Nie miałem 100 drzwi, ale sądzę że jak mi się trafi jedna sztuka wadliwa, to będę miał z powodu grzejnika w wiatrołapie problem. Drzwi zamontowane niezgodnie z instrukcją = towar użytkowany w niewłaściwy sposób = brak gwarancji jak i odpowiedzialności z tytułu niezgodności towaru z umową. Producentów nie załączających instrukcji montażu w ogóle nie biorę pod uwagę - łaski nie robią, to ich obowiązek. To nie jest chińszczyzna po 600 PLN tylko towar kosztujący 6-10 razy więcej. Za podobne pieniądze można kupić porównywalny produkt innego producenta, który takich obostrzeń nie ma. Dlatego polecam sobie poczytać gwarancję a w szczególności warunki wskazane w osobnych dokumentach przed wydaniem 4-5k PLN. Mogę co prawda w razie kłopotów zdemontować grzejnik przed przyjazdem serwisu, ale chyba nie o to chodzi, prawda? Jesteśmy poważnymi ludźmi. Nikt się w ciuciubabkę z producentem bawił nie będzie. Inna sprawa - ciekawe co będzie w przypadku grzewany podłogówką? Wkują się w wylewkę? Edytowane przez psulek

PSUŁEK - wyślij jeszcze jednego maila bo z tego pierwszego to nic nie wynika. Na tak postawione pytanie nic mądrego nawet Salomon nie odpowie konkretnie.

Ale najpierw zrób rysunek/szkic jako rzut z góry i zwymiaruj go. Odległość grzejnika od drzwi, rozmiar grzejnika, szerokość + długość pomieszczenia oraz wszystkie drzwi jakie dochodzą do pomieszczenia z drzwiami zewnętrznymi.

Zeskanuj graf i jako załacznik wyśli do CAL-a z zapytaniem czy ta sytuacja na rysunku spełnia wymogi gwarancji.

Pozdrawiam

A ja znam producentów, którzy w swoich instrukcjach o tym wymogu nie mówią.. bo zapomnieli. Za to na pewno sobie przypominą, jak coś się dzieje ze skrzydłem (ps. to tylko moje czarne przypuszczenia).

A ja znam producentów, którzy w swoich instrukcjach o tym wymogu nie mówią.. bo zapomnieli. Za to na pewno sobie przypominą, jak coś się dzieje ze skrzydłem (ps. to tylko moje czarne przypuszczenia).

Ci najczęściej piszą "zalecane". Normalni piszą "wymagane". Przy sporach gwarancyjnych zawsze się okazuje że jest wymagane.

To już ich problem - w przypadku końca ew. sprawy na wokandzie. W przypadku takiego zapisu w gwarancji jak u CAL jesteś na z góry straconej pozycji. Nie ma o co bić piany. Wyślę skan do CAL'a i zobaczymy co odpowiedzą. Zadaszenie mam i to z dużym zapasem bo drzwi są w podcieniu.

Psułek - o co Ci chodzi ?

Producent produkuje drzwi a nie Ty !

To on określa parametry używania swojego produktu w kontekście gwarancji i nie tylko.

Samochodu nowego nigdy nie kupowałeś ? Spróbuj tylko serwisu gwarancyjnego nie zrobić to tracisz gwarancję. I co - w.g Ciebie jesteś na straconej pozycji ?!:)

Pitolisz Waść jakbyś nie ogarniał.