Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Charlie, doceniam że jesteś szczery :) lepsze to niż ładne uśmiechanie się na forum a za plecami "beka" (ostatnio dowiedziałem się, że beka to szyderczy śmiech gimnazjalistwów:)

Zdobienia obustronne to kwestia technologii i nakładu pracy. Jedne drzwi są podzielone konstrukcyjnymi poprzeczkami - wówczas środek wygląda podobnie do zewnątrz. Inne mają imitacje takich podziałów. Każda technologia ma swoje zalety.

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Odświeżę temat, zastanawiam się nad zakupem drzwi Cal. Otwór drzwiowy jest wysoki - 1 m szer na 1,30 m wys. Drzwi tej wysokości są bardzo drogie, wolę więc zrobić nadstawkę czy naświetle nad drzwiami standardowej wysokości, i właśnie Cal ma taką opcję. Drzwi mają być nowoczesne, zaproponowano nam model Longinus: http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewn_trzne_longinus_marki_cal_bezpieczne_i_ciep_e.html ale niepokoi mnie, że mają zawiasy wystające na zewnątrz - czy to normalne w drzwiach antywłamaniowych?

... niepokoi mnie, że mają zawiasy wystające na zewnątrz - czy to normalne w drzwiach antywłamaniowych?

A w tym Wrocławiu nie będziecie chcieli drzwi otwieranych do wewnątrz? Wtedy zawiasy będą w środku..

CAL jest z Suwałk,a w tej części Polski niemal wszyscy otwierają drzwi na zewnątrz. I w tym przypadku nie ma takich obaw, bo od strony zawiasów mają tzw. "wręg francuski" - to dobre antywyważeniowe rozwiązanie które skopiowało wiele firm (swoją drogą jedstem ciekaw, kto w Polsce je tak na prawde pierwszy zastosował, bo nazwa sugeruje pomysłodawców..

Ps. Poszukaj na forum Robespierre - nie wiem w jakiej firmie pracuje, ale wydaje mi sie ze mają Cala a jego wiedza / pasja w drzwiach jest duuża :)

Pixie - pod Wrocławiem masz bardzo dobrego producenta drewnianych okien i drzwi, firmę PINUS.

Oni się mieszczą z produkcją na byłym posowieckim lotnisku wojskowym - miejscowość Skalbimierz czy jakoś tak :) . To jest firma z bardzo wysoką jakością - exportują swoje wyroby też do USA.

Niech Ci pokażą wzory drzwi jakie exportują do USA - tam jest zarąbisty design.

Wystawiali się też na Budmie w tym roku.

Pozdrawiam

Dzięki, uspokoiłam się co do bezpieczeństwa, ale pomysł otwierania do wewnątrz mi się spodobał i mam nowy zgryz - jak będzie wyglądać ta nieszczęsna nadstawka nad drzwiami, które będą zamontowane za otworem?? Chyba głupio, tak wysunięta do przodu jakby... nie umiem sobie tego wyobrazić.

• 2 months później...

Witam, to moj "pierwszy raz" na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc.

Mam kilka uwag odnsnie drzwi CAL-a oraz firmy CAL.

Kupilem drzwi tej firmy kierujac sie glownie eststyka (nowoczesne wzornictwo) jak rowniez wykonaniem (ogladjac drzwi roznych producentow w salonie wydaly mi sie masywne i dobrze wykonane). Otwor drzwiowy bardzo duzy 250cm x 230cm, wiecej niz mozliwosci techologiczne tego producenta, przez co musialem zadowolic sie mniejsza szerkoscia i dobudowac nastawke. Drzwi z naswietlami jedno gorne i dwa boczne plus pogrobiaki. Calosc zamontowalem okolo rok temu. Drzwi sa debowe, umiejscowione daleko od kaloryfera (okolo 2,5 metra) strona polnocna z duzym daszkiem nad caloscia.

Zebrane doswiadczenia:

-po montazu okazalo sie ze brakuje listewek wykanczajacych polaczenia pomiedzy pogrubiakami i naswietlami . Na moje zypytanie o doslanie brakujach elementow, odpowiedzieli ze moge sobie zamowic dodatkowo za 100 zl (calos kosztowalo mnie okolo 13000 zl).

-kontakt z firma zabawny i zarazem zenujacy, to nie jest firmy ktora jesli chodzi o obsluge klient osiagnela poziom europejski. Dzwonac i proszac o kontakt z osoba odpowiedzilana za reklamacje, mozna uzyskac odpowiedz "Zbyszka nie ma, jest na jakies tam naradzie, Zbyszek oddzwoni", co i tak sie nie dzieje. Podejscie do klienta ktory dokonal juz zakupu jest wysoce niezadawalace.

Ale to wszystko to tylko male znaczyce detale, najwiekszy problem to regulacja tych drzwi. W zaleznosci od tempertaure i wilgotnosci wszysko pracje i drzwi mozna zamknac tylko "z klucza" lub uzywajc duzej sily. Zaraz po montazu drzwi zamykaly sie pieknie, cichutki i miekko, ale to juz historia, nie umiem ponownie ich tak wyregulowac.

Ma ktos podobne doswiadczenia i problemy z regulacja ?

pozdrawiam,

• 2 weeks później...
Ja również stoję przed wyborem drzwi i skłaniam się za Calem. Model Mszczuj, antracytowy z 1,5m antabą - wymiar drzwi standardowy 90cm - wyceniono mi je na ok 4600, w zbliżonej cenie stolarz oferuje mi zrobienie identycznych drzwi meranti (tylko że meranti to powinno być z Indonezji czy gdzieś tam, a polskie meranti to najzwyklejsza sosna lub raczej mahoń) nie wiem czy zdecydować się na drzwi z CALA, czy zlecić je stolarzowi?

:) to jakiś joke :)

Nie rozumiem.

Posiłkując się dr google wyczytałam że:

Meranti – drewno z drzew liściastych z rodzaju Shorea, pochodzących głównie z Malezji i Indonezji. Gęstość drewna meranti zależy silnie od gatunku i osiąga wartości od 300 kg/m3 do 1050 kg/m3. Stosowane jest głównie w budownictwie jako drewno budowlane, do stolarki okiennej i drzwiowej oraz w meblarstwie.

Meranti jest często mylone z mahoniami, zwłaszcza odmiana Red Meranti. Jest to zupełnie inny rodzaj drewna, chociaż zbliżony jest do mahoni parametrami i właściwościami. Meranti ma wiele odmian w zależności od pochodzenia i właściwości. Najpopularniejsza jest odmiana White o najmniejszej gęstości. Odmiany Dark, Red i najtwardsza Majau – są to gatunki typu Hard Wood – drewna najbardziej cenionego.

Proszę wyjaśnijcie mi czy ja czegoś nie wiem? Bo to że się na drewnach nie znam to jedno, ale co ma znaczyć ten "joke" to już sama nie wiem. A jako że przyznaję się do niewiedzy to odpowiedzcie mi czy lepsze drzwi od stolarza czy z Cala? I dlaczego?

keluarga - zobacz co popisałaś.

Sama wyczytałaś w "wujku google", że meranti to drewno z Azji. A w swoim poście piszesz o polskim meranti jako sośnie czy wręcz mahoniu :)

Mahoń to drewno z Afryki i do tego baaardzo drogie - gatunek liściasty

Meranti to drewno z Azji w przystępnej cenie - gatunek liściasty.

Sosna, Świerk to drewno z Europy też występujące w Polsce w mocno przystępnej cenie - gatunki iglaste.

Dąb to drewno z Europy też występujące w Polsce w wysokiej cenie - gatunek liściasty.

Drewno do stolarki otoworowej w Polsce musi mieć odpowiednią gęstość - minimum 450 kg/m3. Nadaje się do tego Sosna, Dąb, Red Meranti, Modrzew i kilka innych gatunków. Merbau nie nadaje się ale tylko z tego powodu, że ma wysoką gęstość 950 - 1200 kg/m3 i dostępne maszyny nie są w stanie wyprofilować tak twardego drewna pod ramiak np. okna. Ta gęstość jest traktowana jako Super Hard Wood :) Znam tylko jedną firmę w Europie, która produkuje stolarkę otworową z gatunku Merbau - znajduje się w Belgii. Jest to najdroższy producent okien i drzwi drewnianych w Europie.

To co kupują Klienci w Polsce to wyroby przede wszystkim z Sosny i Red Meranti bo mają przystępną cenę.

Wybór to gust Klienta.Mnie osobiście podoba się faktura drewna Red Meranti a Sosny nie. Ma to znaczenie przy lakierach tzw.lazurujących czyli nadających kolor jaki sobie Klient wybiera a jednocześnie pokazujących wzór drewna w oknie czy drzwiach. Inna metoda lakierowania drewna to 100% krycia czyli nie widać faktury drewna a tylko lakier, np. biały - bardzo modny w tej chwili na drzwi wewnętrzne.

Co jeszcze chciałabyś wiedzieć o drewnie ?

Co do wyboru - drzwi CAL czy z innej firmy to jeśli ta inna firma ma tzw. renomę to nie ma problem z jakością a co do ceny to nie wiem .

Natomiast rozmiarówka drzwi czy okien w drewnie praktycznie nie ma znaczenia. Aczkolwiek nie podejrzewam żeby CAL w dobrej cenie miał drzwi w rozmiarach ponadstandardowych bo ma tzw.produkcję seryjną. Natomiast mniejsze firmy posiadają większą elastyczność w działaniu podejmują się produkcji każdej konstrukcji i w każdym rozmiarze - cały czas mówimy o drewnie. W plastiku jest całkiem inaczej.

Pozdrawiam

P.S mam nadzieję, że jako tako uporządkowałem to co zassałaś z google.

Ważna sprawa - pojęcia DRZEWO używamy wtedy, gdy ono jeszcze rośnie w ziemii.

- pojęcia DREWNO używamy wtedy gdy zostanie ścięte czyli nie rośnie w ziemii.

Edytowane przez Charlie

Dziękuję Ci Charlie za wyczerpującą odpowiedź. Zdecydowaliśmy się na zakup drzwi z Cala, właśnie dlatego, że stolarz wmawiał nam ze zrobi drzwi z meranti, które okazuje się być sosną, i po drugie rozmawialiśmy z użytkownikiem drzwi litych drewnianych (może to jedna opinia na 100, ale nas przekonała), okazało się, że zrobili drzwi dębowe lite u lokalnego stolarza i w zimę nie mogą ich otworzyć - wychodzą drzwiami przez kotłownię, a w lato otwierają się praktycznie same (nie wiem czym to spowodowane - i nawet już chyba nie chcę wiedzieć) tak czy owak kupimy drzwi z Cala i będziemy mieć przynajmniej roczną gwarancję, a martwić będziemy się w razie czego później. Pozdrawiam i dziękuję.

• 5 months później...
Nie polecam. Wydałem prawie 6 tys. na drzwi CAL 267 + naświetla. Po około 2 latach pojawiła się woda między szybami. Drzwi zamontowane przez autoryzowanych montażystów, zgodnie ze sztuką. Drzwi pod daszkiem od strony północnej. Wiatrołap nie ogrzewany. Po gwarancji nie ma szans na tanią naprawę. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam, czy ktoś z Forumowiczów może mi poradzić, czy problem z klamką Axa w drzwiach Cal z zamkiem listwowym jest sprawą powszechną, czy tylko ja mam pecha? Przy montażu klamka się uszkodziła (tzn. montażyści ją uszkodzili - pękła jakaś śrubka w środku), więc musiałam czekać na nową. Nowa była po zamontowaniu ok, ale szczęście nie trwało długo - już jest "luźna", mimo, że drzwi nie są w zasadzie używane (były może z 5 razy) - dom jest wykańczany i używane są drzwi od kotłowni (a propos z ponad 3-krotnie tańszymi drzwiami firmy Wikęd, w których klamka luźna nie jest).

Czy mam się spodziewać, że klamka będzie wymagała wymiany co miesiąc, bo na to się zanosi? Dzwi z serii Arktycznej.

Dziękuję

Następną klamkę kup sobie klamkę z Hoppe ;) Może być jednak ciężko znaleźć taki rozstaw ( 92/8 ) przy odpowiedniej grubości drzwi - ponad 90mm.

A tak poważnie - mi też nie specjalnie leży klamka Axa, ale póki co tłumaczę sobie że robię przy jej montażu jakiś błąd..

Edytowane przez finlandia

Ja tez nie polecam, mam cal sosnowe; jedne pękniecie śrubki pod zapadką języczka spowodowało konieczność demontażu wszystkich uszczelek, przesunięcia zawiasów i zniszczenia brzegu drzwi w miejscu spodziewanego języczka aby je w ogóle otworzyć. po czym okazało się ,że pasują do nich najprostsze wkładki do dużych drzwi- nie różnią się one niczym innym od zwykłych drzwi blokowych. Drzwi są piękne ale w momencie zepsucia problemem jest ich otwarcie nawet przez tzw speców. Myślę ,że w chwili obecnej można znaleźć bardziej solidne drzwi zewnętrzne. o drzwiach wew nie wypowiadam bo nie mam. W następnym domu będą inne drzwi.

Mówisz o czymś zupelnie innym. Tobie awarii uległ zamek tradycyjny (podklamkowy). Wkładka nie ma z tym nic wspolnego i moze byc zarówno za 20 zl jak i za 200zł (zależy co zamówisz), podobnie jak sam zamek.

Inezka pisze o zamku listwowym (nie spotkalem sie jeszcze z awaria) - i problemie z klamką.

Jak naprawić taki zamek, klamka biega sobie i brzęczy od 7 lat, drzwi kupione z lokalem, przyjeżdżał serwis i nic nie mogą zrobić-to jedyny zamek a ja się kurczę na myśl, gdyby tak się zatrzasnęły albo zepsuły :sick:

Mówisz o czymś zupelnie innym. Tobie awarii uległ zamek tradycyjny (podklamkowy). Wkładka nie ma z tym nic wspolnego i moze byc zarówno za 20 zl jak i za 200zł (zależy co zamówisz), podobnie jak sam zamek.

Inezka pisze o zamku listwowym (nie spotkalem sie jeszcze z awaria) - i problemie z klamką.

Jak naprawić taki zamek, klamka biega sobie i brzęczy od 7 lat, drzwi kupione z lokalem, przyjeżdżał serwis i nic nie mogą zrobić-to jedyny zamek a ja się kurczę na myśl, gdyby tak się zatrzasnęły albo zepsuły :sick:

Jakbyś mogła wrzucić jakieś zdjęcie - coś takiego typu:by można było bliżej zobaczyć klamkę i zamek - trzeba określić co się wyrobiło - mogło jedno i/lub drugie.

DSC05921.JPG - klamka w drzwiach chińskich

DSC06595.JPG - popularna na rynku klamka w większości drzwi "rożnych" = średnia cena rynkowa

DSC03454.JPG - klamka na drzwiach nowych, ale chodzi io to by pokazac kawalek zamka.

Edytowane przez finlandia
Uzupełnienei o zdjęcia