majkii 31.03.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 WitamEkipa wypelnila fundament pospolka jakies 3 tygodnie temu. Plan byl taki ze teraz na tym robimy chudziak i potem zaczynamy mury. Ze wzgledu na ostatnie deszcze w fundamencie nazbieralo sie sporo wody i wypelnienie ma konsystencje galarety. Budowlancy dlatego chca zaczac budowac mury a wylewki zrobia dopiero jak to wyschnie.Stad moje pytanie- czy to jest dobry pomysl? Czy nie jest lepiej aby cala podloga wspierala sie na scianach fundamentowych ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podłoga absolutnie nie może opierać się na ścianach fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 31.03.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 u mnie wylewki będą robione teraz - a mam już dom w stanie surowym różnie się buduje, zależy jak komu wygodniej, szkoda czasu wg mnie, niech zaczną ciągnąć mury a wylewki zawsze można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 31.03.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podłoga absolutnie nie może opierać się na ścianach fundamentowych. A możesz wytłumaczyć czemu? Pytam, bo sie nie znam, ale widziałem kilka razy takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.03.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam Ekipa wypelnila fundament pospolka jakies 3 tygodnie temu. Plan byl taki ze teraz na tym robimy chudziak i potem zaczynamy mury. Ze wzgledu na ostatnie deszcze w fundamencie nazbieralo sie sporo wody i wypelnienie ma konsystencje galarety. z pospółki galarety nie zrobisz, to nie była pospółka Budowlancy dlatego chca zaczac budowac mury a wylewki zrobia dopiero jak to wyschnie. mają rację Stad moje pytanie- czy to jest dobry pomysl? Czy nie jest lepiej aby cala podloga wspierala sie na scianach fundamentowych ? pozdr. to się wtedy nazywa płyta żelbetowa => inny beton + zbrojenie + dużo pieniążków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 31.03.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podłoga absolutnie nie może opierać się na ścianach fundamentowych. Właśnie jak to jest? Jeden z wykonawców z jakim rozmawiałem na temat mojej budowy mówił, że oni robią tak: Ściane fundamentową robią niższą o 6cm czyli wysokość cegły stawianej "bokiem", dookoła murują opaską z tej cegły i "w środek" wylewają pierwszą warstwę z betonu B20 zbrojoną drutem fi 8, zbrojenie z oczkiem 20x20cm. Tym samym podłoga opiera się na ścianie fundamentowej, tyle, że taka podłoga jest zbrojona prawie jak strop. Gość uzasadnia to tym, że nawet najlepiej ubita podsypka zawsze troche osiądzie, a tak będzie się trzymać na fundamencie. Finalnie ten wykonawca nie będzie u mnie wykonywał robót, ale akurat z innych powodów, tym sposobem wylewania "chudziaka" jednak mnie zainteresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 31.03.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 może chodzi mu o płytę fundamentową ... a nie o wylanie chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.03.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Darek G dokładasz kasy, zamiast egzekwować poprawność wykonaniajak stać Cię, nie ma przeciwskazań, tyle że:wtedy wykonawca odpuszcza sobie jakiekolwiek zagęszczaniegrubość 6cm to trochę za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.03.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podłoga absolutnie nie może opierać się na ścianach fundamentowych. Właśnie jak to jest? Jeden z wykonawców z jakim rozmawiałem na temat mojej budowy mówił, że oni robią tak: Ściane fundamentową robią niższą o 6cm czyli wysokość cegły stawianej "bokiem", dookoła murują opaską z tej cegły i "w środek" wylewają pierwszą warstwę z betonu B20 zbrojoną drutem fi 8, zbrojenie z oczkiem 20x20cm. Tym samym podłoga opiera się na ścianie fundamentowej, tyle, że taka podłoga jest zbrojona prawie jak strop. Gość uzasadnia to tym, że nawet najlepiej ubita podsypka zawsze troche osiądzie, a tak będzie się trzymać na fundamencie. Finalnie ten wykonawca nie będzie u mnie wykonywał robót, ale akurat z innych powodów, tym sposobem wylewania "chudziaka" jednak mnie zainteresował Można zrobić coś w rodzaju płyty i wtedy rzeczywiście ma się zabezpieczenia - tylko po co wtedy w ogóle zasypywać. Lepiej byłoby wykonac normalny strop i pod nim zostawić pustkę. Jak się dobrze wykona podbudowę to osiadania będę niewielkie. W grudniu robiłem podbudowę po żuraw , jakieś chyba 180t, osiadło 3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 31.03.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 a co z ryzykiem za taka podloga osiadzie i peknie?u mnie salon na parterze ma 60m2co zrobic zeby spac spokojnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.03.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 wyegzekwować poprawność wykonania robótmelisa, apap noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 31.03.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Darek G dokładasz kasy, zamiast egzekwować poprawność wykonania jak stać Cię, nie ma przeciwskazań Między innymi dlatego ten gość nie będzie moim wykonawcą, generalnie zapowiadał się dość fachowo, ale ma tendencje do sporego przesadzania we wszystkim i robieniu na wyrost 3 razy lepiej (i drożej) niż jest w projekcie. Buduje dla siebie więc wiadomo chcę dobrze..... ale nie bunkier. Czyli konkluzja jak dobrze rozumie to: jeśli pierwsza warstwa betonu ma być wylana na fundament to wtedy zbrojone i mocny beton, w innym przypadku między fundament na DOBRZE utwardzoną pospółkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.03.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 konkluzja jest taka, że w pierwszym przypadku powinieneś mieć zaprojektowaną płytę, a zagęszczenia i tak nie unikniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Jest jeszcze jeden aspekt oparcia płyty na ścianie. Jeżeli założymy wykonanie porządnie zazbrojonej płyty - stropu nad gruntem - to należałoby zastnowić się nad obciązeniem na fundament. Dochodzi nam płyta , warswy posadzki i obciąznie użytkowe -obciązenie których nikt nie doliczał do wymiarowania ławy. Łatwiej, taniej jednak wykonać solidna podbudowę i chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkii 02.04.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No i ruszyly mury Problem z tym zasypem polega na tym ze pod fundamentem znajduje sie dosc gruba warstwa gliny i woda nie odplywa. Po wejsciu na to z wibratorem /skoczkiem/ na powierzchnie zaczela wyplywac woda i wyplukiwac ta gline i spore ilosci piasku- dlatego teren zrobil sie grzaski. Rozwiazanie jest takie- zdjelismy 15-20 cm tego zasypu i zasypalismy ta warstwe zwirem i zostawimy to tak do wyschniecia- w miedzyczasie ruszamy z reszta budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.04.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Podłoga nie opiera sie na ścianach.Jeżeli zrobiła sie galareta to to na pewno nie jest pospółka. Weź łopate i sprawdź ile jej jest. Jeżeli na gline wejdziesz wibratorem to zrobisz zupe (zniszczysz struktórę gruntu), wiele zalezy od stanu i rodzaju tej gliny. Możesz się nie doczekać na jej wysuszenie albo będzie osiadać bardzo długo (nawet latami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 bobvilla przeczytaj ostatni post majkii majkii - niezbyt fortunne rozwiązanie, problemu raczej się nie pozbędziesz, trzeba było wybrać całą glinę, bo była ona i ta zruszona, to co zrobiłeś odizoluje dolne warstwy, problem pozostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.04.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Barbossa, rzeczywiście.Barbossa ma racje powinnaś to usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 02.04.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No to zonk.. gość zrobił mi płytę na sciankach. Co mi grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No to zonk.. gość zrobił mi płytę na sciankach. Co mi grozi?ławy dostały dodatkowe obciązenie jesli były przyjete z zapasem - pewno "rozejdzie sie po kosciach" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts