kaasia111 31.03.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam! Chcę, aby ktoś zinterpretował dla mnie przepis podatkowy o podatku od sprzedaży mieszkania. Wiem, że mogę wysłać zapytanie do urzędu skarbowego, ale wiem też, że to może potrwać do 3 miesięcy a tyle czasu nie mam. Moja sytuacja wygląda następująco:Spisałam już umowę przedwstępną (26.01.08) na zakup " poddasza...z prawomocną decyzją o warunkach zabudowy". Umowa główna będzie zawierała ten sam wpis. Gdy dostanę pozwolenie na remont od urzędu miasta to poddasze ma się już stać mieszkaniem (podobno?). Po remoncie chcę podzielić poddasze na pół i sprzedać je jako dwa odrębne mieszkania. W związku z tym rodzi się pytanie czy? i jaki? podatek do sprzedaży tych mieszkań zapłacę? Chcę to zrobić w miarę możliwości szybko więc nie wchodzi w grę zameldowanie się tam na rok ani odczekanie pięciu lat. Moje pytanie jest takie: czy kupując poddasze a sprzedając mieszkania płacę 19% podatek tak samo jak kupując mieszkanie i sprzedając mieszkanie? Pani z bura nieruchomości powiedziała, że podatku wcale nie zapłacę, ale nie chce mi się w to wierzyć... Natomiast notariusz, że nie słyszał o takiej interpretacji, która zwalniałaby mnie z podatku. Może wiedzą coś Państwo na ten temat? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.PozdrawiamK.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Wydaje mi się, że sprzedaż byłaby opodatkowana. Jak rozumiem nabywasz nieużytkowe poddasze z zamiarem adaptacji na cele mieszkalne. W wyniku Twoich prac "powstanie samodzielne mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawo budowlane" - czyli samodzielny lokal mieszkalny. I potem nastąpi sprzedaż. Teraz klika kwestii wątpliwych: Jaki status ma "poddasze"? Czy jest wyodrębnioną częścią budynku stanowiącą odrębną nieruchomość (ma osobną KW)? Czy jest jakimś prawem majątkowym? Stworzony lokal (to akurat pochodna) będzie w sensie prawnym (nie budowlanym) tym samym. Ustawa o pdof mówi o: Art. 10 ust 1 pkt 8 Źródłami przychodów są: (...) odpłatne zbycie z zastrzeżeniem ust. 2: a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości, b) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, c) prawa wieczystego użytkowania gruntów, d) innych rzeczy – jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane: w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych pod lit.a-c, przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany. Jeśli lokal będzie jednym z powyższych praw (lub będzie stanowił odrębną nieruchomość) jego sprzedaż będzie podlegała opodatkowaniu. Natomiast okres, od którego należałoby liczyć "nabycie" do data nabycia "poddasza do adaptacji". Trochę podobnie jest przy budynkach. Jeśli nabędziesz grunt i wybudujesz na nim budynek, to przy sprzedaży do 5 lat opodatkowaniu podlega wartość grunt+budynek (przy założeniu, że nie korzysta się ze zwolnień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaasia111 02.04.2008 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dziękuję Ci bardzo za opinię, dzwoniłam do US i albo oni nie rozumieją co sie do nich mówi albo ja nie rozumiem co mówią do mnie Co do statusu poddasza to : -jest nieużytkowe z decyzją o zmianie sposobu użytkowania -w tej chwili jest częścią wspólną, ale po podpisaniu umowy notarialnej tej głównej(narazie mam przedwstępna) będzie osobna księga wieczysta. Zastanawia mnie tylko kwestia jedna: pani z biura nieruchomości powiedziała, że jeśli to sprzedam jako np. lokal o podwyższonym standardzie to podatku nie będzie WCALE! tylko przychodzi mi na myśl ze ona może chce zrobić taki myk, że na papierach będą takie same kwoty kupno-sprzedaż i po prostu nie będę mieć dochodu z tego tytułu. Tylko jak US sprawdzi to dopiero będą problemy Ale powoli zaczynam dochodzić do wniosku, że chyba jednak zaczekam i zamelduję się tam i będzie po problemie. Jeśli możesz to wypowiedz się jeszcze na temat tego co napisałam, będę wdzięczna. Pozdrawiam, Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 02.04.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 A mozesz kupic i sprzedac w ramach dzialalnosci gospodarczej? Wtedy masz podatek od dochodu, a nie przychodu, wiec moze gra warta swieczki. A moze zameldujesz sie wczesniej, zanim zacznie sie remont, a mieszkania beda wyodrebnione jako samodzielne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 03.04.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Zastanawia mnie tylko kwestia jedna: pani z biura nieruchomości powiedziała, że jeśli to sprzedam jako np. lokal o podwyższonym standardzie to podatku nie będzie WCALE! tylko przychodzi mi na myśl ze ona może chce zrobić taki myk, że na papierach będą takie same kwoty kupno-sprzedaż i po prostu nie będę mieć dochodu z tego tytułu. Tylko jak US sprawdzi to dopiero będą problemy Nie do końca rozumiem stanowiska pani z biura. Kluczowe w Twojej sytuacji są: - charakter (status) sprzedawanego lokalu (jak napisałaś będzie to lokal stanowiący odrębną nieruchomość z własną KW), - jego wartość rynkowa w momencie sprzedaży. Samo określenie "lokal o podwyższonym standardzie" ma, jak rozumiem, spowodować, że z jednej strony, przedmiotowo nie będzie można go zakwalifikować pod dyspozycję art. 10 ust. 1 pkt 8, z drugiej zaś ma sugerować, że jego wartość w momencie sprzedaży będzie zbliżna do wartości z momentu zakupu. Cokolwiek dziwne i chyba jak piszesz - myk. Jeśli w momencie sprzedaży będzie to lokal stanowiący odrębną nieruchomość (z własną KW) to jego sprzedaż przed upływem 5 lat od momentu nabycia będzie podlegała opodatkowaniu. Opodatkowuje się dochód (czyli należy odjąć od przychodu koszty - a będzie ich niemało). A co do przychodu - teoretycznie cena z umowy o ile znacznie nie odbiega od wartości rynkowej (kwoty mogą by takie same jak sama pisałaś ale zadaniem US jest je zweryfikować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts