Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna a tradycyjna ceramiczna

Madzia i Maciek

Recommended Posts

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami co do płyty indukcyjnej? Jakie są jej wady, a jakie zalety, w porównaniu z tradycyjną ceramiczną?

Widziałem taki wynalazek - dwa przednie pola indukcyjne, dwa tylne tradycyjne. Czy jest sens kupowania takiej płyty, czy lepiej całą indukcyjną?

Dziękuję i pozdrawiam

• 2 weeks później...
Jeżeli chodzi o wygodę to na pewno indukcyjna. mam od miesiąca i jest super. Był watek około miesiąc lub dwa temu,pamiętam bo sama brałam udział w wątkach dot,. zakupu sprzętu agd. . Co do szkodliwego oddziaływania to nie wiem, ale podobnie jak z telefonami komórkowymi czy mikrofalą, nie ma dowodów że szkodzą.

Kupowanie płyty w połowie indukcyjnej i w połowie ceramicznej jest bez sensu. Nie wiem kto to wogóle wymyśił:) To oczywiste, że indukcujna jest lepsza, mniej płacisz za prąd, a szybciej gotujesz.

Poza tym, część nieindukcujna po kilku latach będzie nosiła wyraźne ślady zużycia, natomiast indukcyjna będzie w stanie idealnym.

s.

Od kilku miesięcy używamy płyty indukcyjnej Boscha. Nie zamieniłabym jej na nic innego :D . Jej główną zaletą (dla mnie) jest to, że jak coś wykipi, to się nie przypala - wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką :D . Drastycznego skrócenia czasu gotowania, w porównaniu z kuchenką gazową, nie zauważyłam niestety :( .

mam taką : 2 indu i 2 ceramiczne-tata będzie miał rozrusznik serca i nie powinien korzystać z indukcji. Na codzien uzywam oczywiscie pol indukcyjnych - dwa mi wystarczają. Z czterech korzystam tylko od swięta bo wiele potraw robie w piekarniku. warto dodac, ze taka kombinowana jest duzo tansza niz cala indukcyjna-ale to nie było dla nas akurat istotne

mam taką : 2 indu i 2 ceramiczne-tata będzie miał rozrusznik serca i nie powinien korzystać z indukcji. Na codzien uzywam oczywiscie pol indukcyjnych - dwa mi wystarczają. Z czterech korzystam tylko od swięta bo wiele potraw robie w piekarniku. warto dodac, ze taka kombinowana jest duzo tansza niz cala indukcyjna-ale to nie było dla nas akurat istotne

możesz napisać jaką konkretnie masz płytę?

możesz napisać jaką konkretnie masz płytę?

mastercooka:) jest dosc popularna na tym forum, zresztą jak szukałam ti tylko ta wpadła mi w łapy

gaz jest oczywiście tańszy, ale...

1. nie wiadomo do kiedy;

2. jeśli liczyć z kosztami przyłaczenia to wychodzi różnie, czasem mało ciekawie

3. i znów wszystko zalezy od intensywności uzytkowania rozłożonej w dodatku na co najmniej parę lat.

Podsumowanie: to nie tak prosto wyliczyć...

co jest tańsze w eksploatacji: gaz czy indukcja?? :roll:

gaz niby tańszy od prądu, no ale.... :roll: ?

Ma ktoś takie porównanie??

Zdecydowanie gaz :( . Gotujemy tyle samo, co w starym mieszkaniu. Tam kuchenka gazowa i rachunki za gaz na poziomie 10 zł/miesiąc. Tutaj płyta indukcyjna i rachunki za prąd duużo wyższe. Ale gaz ma sporo innych wad. Dla mnie w kuchni najgorszy był ten tłusty osad na szafkach. Teraz tego nie ma.