Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian na dysperbit?

Recommended Posts

witam

mam ściany fund. piwnicy wys. 2,30m pociągnięte 2 razy dysperbitem, teraz trzeba je ocieplić styropianem 8cm eps100, kołkując górną część, tę wystającą ponad poziom gruntu, czy na dysperbit można normalnie kleić styropian na zwykły klej do styropianu np kreisel 210?

Ja styropian do dysperbitu kleiłem STYRBITEM2000, super wydajność, świetna przyczepność :D

witam

mam ściany fund. piwnicy wys. 2,30m pociągnięte 2 razy dysperbitem, teraz trzeba je ocieplić styropianem 8cm eps100, kołkując górną część, tę wystającą ponad poziom gruntu, czy na dysperbit można normalnie kleić styropian na zwykły klej do styropianu np kreisel 210?

ja nie kołkowałem i sie trzyma - przecież połowa i tak jest przysypana piachem

Klej na bazie cementu nie zwiąże z bitumem.

Racja! Jednak dotyczy to bitumów na bazie rozpuszczalników organicznych. Dysperbit i podobne środki są dyspersją wodną, która dobrze wiąże z klejami na bazie cementu.

(sprawdzone doświadczalnie na własnej budowie :) )

Klej na bazie cementu nie zwiąże z bitumem.

Racja! Jednak dotyczy to bitumów na bazie rozpuszczalników organicznych. Dysperbit i podobne środki są dyspersją wodną, która dobrze wiąże z klejami na bazie cementu.

(sprawdzone doświadczalnie na własnej budowie :) )

Dysperbit może być na bazie wody lub rozpuszczalnika. Nam kiedyś przez pomyłkę przywieziono ten rozpuszczalnikowy - na szczęście po otworzeniu, zapach bardzo szybko pozwolił tą różnice wychwycić.

Jeśli chodzi o kołkowanie - jest konieczne. Zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo, że jeśli nie teraz, to po jakimś czasie, może nie tyle odpadnie, ale napewno nie będzie trwale związany ze ścianą fundamentową. Koszt niewielki, a dziury nie mają znaczenia - chyba, że dom jest podpiwniczony.

no i zrobione:

-na scianę fund. piwnicy dysperbit 2x

- na to styropian na klej kreisel 210 (do styropianu)

- siatka zatopiona w kleju

- druga warstwa kleju w miejscu gdzie ścian będzie ponad gruntem i troszkę jeszcze niżej, tak samo zakołkowana góra

- 2x dysperbit na to na wysokość obsypywania z zewnątrz

i jest ok, styro na kleju do dysperbitu bardzo dobrze sie trzyma

Zamiast kombinować ze styropianem, proponuję zastosować styrodur. Jest droższy od styropianu eps 200 (ja taki miałem w projekcie) o 100 zł, a oszczędzamy dużo pracy i przede wszystkim mamy materiał nie nasiąkliwy.

Na ścianę fundamentową nakłada się dwa razy dysperbit, potem przykleja się płyty ocieplenia Izolbetem S i zasypuje ziemią. Na styrodur dajemy tylko np. tynk ozdobny powyżej poziomu gruntu.

Szybko i wbrew pozorom porównywalnie cenowo, jeżeli nie taniej

Pozdrawiam