kubukapte 31.03.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 witammam ściany fund. piwnicy wys. 2,30m pociągnięte 2 razy dysperbitem, teraz trzeba je ocieplić styropianem 8cm eps100, kołkując górną część, tę wystającą ponad poziom gruntu, czy na dysperbit można normalnie kleić styropian na zwykły klej do styropianu np kreisel 210? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 31.03.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 witam mam ściany fund. piwnicy wys. 2,30m pociągnięte 2 razy dysperbitem, teraz trzeba je ocieplić styropianem 8cm eps100, kołkując górną część, tę wystającą ponad poziom gruntu, czy na dysperbit można normalnie kleić styropian na zwykły klej do styropianu np kreisel 210? Ja styropian do dysperbitu kleiłem STYRBITEM2000, super wydajność, świetna przyczepność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 31.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 witam mam ściany fund. piwnicy wys. 2,30m pociągnięte 2 razy dysperbitem, teraz trzeba je ocieplić styropianem 8cm eps100, kołkując górną część, tę wystającą ponad poziom gruntu, czy na dysperbit można normalnie kleić styropian na zwykły klej do styropianu np kreisel 210? ja nie kołkowałem i sie trzyma - przecież połowa i tak jest przysypana piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubukapte 31.03.2008 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 niby tak, ale na paczce kołków nie zbiednieję, a narazie nawet nie wiem co będzie na tej części elewacji, więc te pół metra wysokości ponad gruntem profilaktycznie zakołkuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.03.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Pamiętaj tylko że kołkowanie to dziurawienie zarówno styropianu jak i muru. Musiałbyś ten mur, w który wbijasz kołek w miejscu przedziurwanienia dodatkowo zaizolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.03.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 jeśli się zakołkuje tylko mur powyżej gruntu a nie pod tym poziomem to "dziurawienie" izolacji przeciwwilgociowej nie jet tragedią chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.03.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 jeśli się zakołkuje tylko mur powyżej gruntu a nie pod tym poziomem to "dziurawienie" izolacji przeciwwilgociowej nie jet tragedią chyba Zgadza się - niedoczytałem w poście. Mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 01.04.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Lepstyr 210 Kreisla będzie dobrze trzymał na dysperbicie, jednak pas nad powierzchnią gruntu przyklejałbym na Styrlep 220, bez kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 01.04.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Powinieneś kleić bitumem. Np. Dichtenplast Ceresita lub czyms podobnym. Na pewno nie mozesz użyć lepiszcza na bazie cementu. Wiem że Ceresit wypuscil ostatnio klej poliuretanowy do styropianu (jak pianka) (CT 83 - albo jakos tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubukapte 01.04.2008 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 hmm, dwie przeciwstawne opinie i komu wierzyć może ktoś jeszcze by sie wypowiedział? dlaczego nie można użyć kleju na bazie cementowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 02.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Klej na bazie cementu nie zwiąże z bitumem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 02.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Klej na bazie cementu nie zwiąże z bitumem. Racja! Jednak dotyczy to bitumów na bazie rozpuszczalników organicznych. Dysperbit i podobne środki są dyspersją wodną, która dobrze wiąże z klejami na bazie cementu. (sprawdzone doświadczalnie na własnej budowie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 02.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Klej na bazie cementu nie zwiąże z bitumem. Racja! Jednak dotyczy to bitumów na bazie rozpuszczalników organicznych. Dysperbit i podobne środki są dyspersją wodną, która dobrze wiąże z klejami na bazie cementu. (sprawdzone doświadczalnie na własnej budowie ) Dysperbit może być na bazie wody lub rozpuszczalnika. Nam kiedyś przez pomyłkę przywieziono ten rozpuszczalnikowy - na szczęście po otworzeniu, zapach bardzo szybko pozwolił tą różnice wychwycić. Jeśli chodzi o kołkowanie - jest konieczne. Zachodzi bardzo duże prawdopodobieństwo, że jeśli nie teraz, to po jakimś czasie, może nie tyle odpadnie, ale napewno nie będzie trwale związany ze ścianą fundamentową. Koszt niewielki, a dziury nie mają znaczenia - chyba, że dom jest podpiwniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Osobiście i własnoręcznie kleiłem styropian do dysperbitu najzwyklejszym, najtańszym klejem do styropianu, jaki znalazłem w hipermarkecie. Po kilku miesiącach z pewnego obszaru musiałem usunąć styropian - gehenna. Odchodzi wszystko tylko nie klej od dysperbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fillette 08.04.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 U nie był przyklejany normalnym klejem do dysperbitu, niedługo będzie rok jak tak sobie jest i nie widze najmniejszych problemów. A murarze mnie staszyli, że się nie będzie trzymać, i żeby lepiej nie smarować dysperbitem na zewnątrz, ale się nie dałam przekonać i chyba słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 13.04.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 A ja robię tak: - dysperbit na ścianę fund. od zewnątrz, - na to styropian przyklejany Izolbetem S, - na to folia kubełkowa, - od wewnątrz na ściane fund. Siplast Primer. Dysperbit i Izolbet S nie zawierają rozpuszczalnika, więc mogą wchodzić w kontakt ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubukapte 19.04.2008 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 no i zrobione:-na scianę fund. piwnicy dysperbit 2x- na to styropian na klej kreisel 210 (do styropianu)- siatka zatopiona w kleju- druga warstwa kleju w miejscu gdzie ścian będzie ponad gruntem i troszkę jeszcze niżej, tak samo zakołkowana góra- 2x dysperbit na to na wysokość obsypywania z zewnątrzi jest ok, styro na kleju do dysperbitu bardzo dobrze sie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 19.04.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Zamiast kombinować ze styropianem, proponuję zastosować styrodur. Jest droższy od styropianu eps 200 (ja taki miałem w projekcie) o 100 zł, a oszczędzamy dużo pracy i przede wszystkim mamy materiał nie nasiąkliwy. Na ścianę fundamentową nakłada się dwa razy dysperbit, potem przykleja się płyty ocieplenia Izolbetem S i zasypuje ziemią. Na styrodur dajemy tylko np. tynk ozdobny powyżej poziomu gruntu.Szybko i wbrew pozorom porównywalnie cenowo, jeżeli nie taniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts