Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspektor nadzoru inwestorskiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Podobno posada inspektora nadzoru nie jest obowiązkowa. Jednak, z tego co wiem, niektórzy zatrudniają.

Warto? A jeżeli tak to za ile? Ile płacicie? Za całość czy za wizytę?

...pewnie, że warto!...przecież będzie dbał o Twoje interesy...a za dodatkową opłatą utnie parę złociszy wykonawcom :lol:

A najlepiej to mieć swojego dobrego kierownika i nie brać inspektora.

Tego nie rozumiem, jak można kierować budową nie mając wpływu na ekipy budowlane, dostawy materiałów, na stan bezpieczeństwa na budowie, itp.? Przecież za to wszystko odpowiada kierownik budowy.

Ty wybierasz ekipy, materiał i kierownika. Zapewniam cię że tak to funkcjonuje w zdecydowanej większości przypadków. Kwestia tylko aby kierownik był dobry i dobrze opłacony. Bo jak rozumiem mówimy o budowie domu jednorodzinnego a nie bloku mieszkalnego.

No i twój kierownik nie musi się ograniczać w swoim działaniu do funkcji przypisanych kierownikowi - to jest kwestia waszej cywilnej umowy.

Przepraszam Cię bardzo, a kto odpowiada za budowę?

Czy np. kierownik budowy (znajomy inwestora) może umową cywilną zrezygnowac z niektórych odpowiedzialności, które kierownikowi budowy przypisuje Prawo Budowlane?

Przepraszam Cię bardzo, a kto odpowiada za budowę?

Czy np. kierownik budowy (znajomy inwestora) może umową cywilną zrezygnowac z niektórych odpowiedzialności, które kierownikowi budowy przypisuje Prawo Budowlane?

Jak to zrezygnować z niektórych odpowidzialności? Albo sie jest kierownikiem budowy albo nie. Jeżeli jest kierownikiem odpowiada ze wszystko na budowie jak rezygnuje musisz mieć innego.

A ja miałem inspektora.

Wiecie dlaczego?

Bo kierownik był pipa.

Jak murarz głośniej zaklął to on czerwony na licu i spłoszony. Po fundamentach, widziałem co sie dzieje i zdecydowałem się.

I nie pożałowałem.

Inspektor był tani, a jak przyjeżdżał to "majstrowie" rzucali młotkami z nerwów. Nawet raz walili komin, z bólem, ale stoi tak jak ma byc - do dzisiaj - 5 lat

Pisałem że nie musicie się zawężać do funkcji kierownika.

Co do stawek, to nie znam aktualnych - mam kierownika po starych cenach. Zresztą zapłaciłem tyle ile zaproponował - bez targowania.

Ceny mogą zależeć od regionu, dlatego aby ktoś ci pomógł musisz się otworzyć i powiedzieć gdzie budujesz.

Ja się umawiałem za całość, ale są tu tacy co płacą za wizytę.

Moim zdaniem lepiej popytać się o dobrego kierownika który ma "szacunek" wśród wykonawców i będzie ściśle pilnował wykonawców i projektu.

Nie wiem po co mnożyć papierologię? Z inspektorem jest jak z kierownikiem jak Ci się trafi jakaś dupa co tylko się umie podpisać to i tak kicha!

Moim zdaniem lepiej popytać się o dobrego kierownika który ma "szacunek" wśród wykonawców i będzie ściśle pilnował wykonawców i projektu.

Nie wiem po co mnożyć papierologię? Z inspektorem jest jak z kierownikiem jak Ci się trafi jakaś pupa co tylko się umie podpisać to i tak kicha!

Trzeba brać takiego co nie boi się wdrapać na górę, nie boi się przywieźć niwelator, nie boi się zmierzyć czegoś choćby metrówką i nie łyka wszystkiego co powie wykonawca a na końcu sprawdzi rozliczenie.

Jest tak że kierownik i inspektor to jakby dwie strony barykady. Kierownik budowy odpowiada za prowadzenie jej zgodnie z odpowienimi wymogami.

Inspektor to ktoś kto dba o Twój interes, on Ciebie reprezentuje w kwestiach technicznych, co do jakości robót i techniczno-ekonomicznych. Wszelkie spory z wykonawcami on wyjasnia. On jest twoim doradcą. Taki prywatny murator.

Warto go mieć ale nie tak jak kierownika budowy tylko na papierze.

Inspektor musi byc na budowie często. W trakcie prac i przy ich zakończeniu.

Dobry inspektor to około. 2000-3000 zł na budowę.

Te nakłady naprawdę się zwracają