Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę odprowadzić wodę z dachu do rowu melioracyjnego w drugim końcu

działki - łagodny spadek działki. Po obwodzie budynku na głębokości około

70cm chciałbym ułożyć rurę kanalizacyjną PCV 16cm, do której spływałaby woda

z rynien. Problem dotyczy tego co będzie działo się w zimie, co ze strefą

przemarzania i co stanie się tej rurze. W mojej okolicy strefa przemarzania

jest zdaje się 80-90cm. Rurę wokół budynku mogę posadowić głębiej to nie

problem, ale co będzie z odcinkiem biegnącym do końca działki, rów

melioracyjny nie jest głęboki i w pewnym momencie rura będzie dosyć płytko

biegła, może nawet tylko 50cm, poza tym jak ona powinna dołączać do rowu,

czy moze być na dnie tego rowu, w połowie jego głębokości czy raczej jak

najwyżej ?

https://forum.murator.pl/topic/99160-odprowadzenie-deszcz%C3%B3wki-r%C3%B3w-melioracyjny-przemarzanie/

Na pewno nie na dnie, bo końcówka rury zamarźnie, jak woda będzie stała w rowie.

Są jakieś kable grzejne, wtedy można by puścić płytko. Pytanie do tych co to stosowali, czy taki kabel nie nadtopi rury?

Wpust do rowu na pewno nie powinien być na dnie rowu.

A jaki to rów? Powiatowy??? Jesli tak to pozwolenia nie dostaniesz. Gminny? I tak musisz iść po zgodę do gminy.

Jak nie to zaraz dobry sąsiad doniesie że wpuszczasz "gówna" do rowu nawet jeśli będzie to tylko deszczówka i to ty będziesz udowadniał że nie jest to "kanalizacja".

Gówno sie stanie. Mam tak jak Ty od lat.

Wiesz co zrobiłem?

Tam gdzie wyłaziły rury przy gruncienawaliłem na nie z góry starej wełny w folii, styropiany w worach na śmieci, obsypałem. 5 rok bez problemu. Oszczędzaj na później. Słowo.

Przecież ta deszczówka leci tylko jesienią. A po roztopach zimowych, jak jest plus, to ten plus jest wszędzie, w rurce też. 50 do ziemi zwykłe kanalizy, do drenaży albo w dół działki - i tyle, nie kombinuj za mocno, bo przed Tobą wyzwań pienięznych o wiele więcej :D

Wpust do rowu na pewno nie powinien być na dnie rowu. A jaki to rów? Powiatowy??? Jesli tak to pozwolenia nie dostaniesz. Gminny? I tak musisz iść po zgodę do gminy. Jak nie to zaraz dobry sąsiad doniesie że wpuszczasz "gówna" do rowu nawet jeśli będzie to tylko deszczówka i to ty będziesz udowadniał że nie jest to "kanalizacja".

Rów będzie mój, prywatny, wykonany przez koparkę na mojej działce przy płocie, za płotem wysoki nasyp w górę około 1m, dalej droga