Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD SEKWOJĄ pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam,

Po bardzo długich wahaniach odnośnie projektu, zdecydowałam się na Dom pod Sekwoją Archonu (rozważałam jeszcze Virgo II, Dom w nagietkach, Maję 2, Melodię) - zdecydował głównie fakt, że idelanie pasuje mi rozplanowanie dołu (z pomieszczeniem gospodarczym, pokojem gościnnym, kuchnią od wejscia) oraz góry (dodatkowa łazienka na górze dla nas) i wejścia (przez to musiałam odrzucić Dom w nagietkach, który był mniejszy i przez to bardziej mi pasował). http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3ffac3a368ace

Mam prośbę o krytyczne uwagi jeśli chodzi o ten dom - być może ma jakieś dyskwalifikujące wady, które przeoczyłam? Wolę zapytać o to przed zakupem (na forum nie ma za dużo opinii o tym projekcie :( ) :wink: .

Ze zmian rozważam jedynie:

- dodanie 1-3 okien połaciowych,

- być może zamiana bocznej lukarny nad wykuszem na okno połaciowe,

- poszerzenie bramy garażowej,

- zamiast spiżarki (3) szafa wnękowa,

- zamiast drzwi balkonowych w pokoju gościnnym okno.

http://img125.imageshack.us/img125/604/1li4.jpg http://img63.imageshack.us/img63/5366/2ok8.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/7884/3nd9.gif

http://img63.imageshack.us/img63/1011/4le9.gif

Co sądzicie o kosztorysie Archonu? (stan surowy zamknięty z instalacjami 422tys) Czy jest szansa zmieścić się w mniejszej kwocie? Czy dach będzie bardzo drogi (to, że drogi to wiem, pytanie czy nie bardzo :( )Zamierzam budować dom z Silki 24cm + 15/20cm wełny, w niektórych miejscach dodatkowo na zewnątrz cegła klienkierowa (tak jak na projekcie + część z balkonem od ogrodu), dachówka ceramiczna Creatona, bez piwnic. Czy dom będzie bardzo kosztowny w ogrzaniu (gaz ziemny)?

Dzięki za opinie!

Pozdrawiam,

Renata

od razu przyznaje ze trafilem na twoj post przypadkowo, chociaz kiedys rowniez interesowalem sie domkami z archonu i niewiele brakowalo a bylbym wybral jeden z nich ;-)) ....

moja chatka dopiero w powijakach, ale majac na wzgledzie przekroj obecnych cen materialow i robocizny oraz doswiadczenia kilkunastu znajomych to zaryzykuje teorie ze 400 tys to moze co prawda moze wystarczyc ale chyba raczej korzystajac z tanszych materialow (czyli bez silki, welny, dobrych systemowych kominow, ceramicznej dachowki, klinkierow oraz rekuperatorow, parkietow, wymyslnych schodow i zaawansowanych instalacji, dogich plytek, szklanych kabin itp ;-)))) ....

ale nie zniechecaj sie !!!! .... probuj ;-))

pozd.

Jacek

Wraz z mężem po przejrzeniu wielu projektów wybraliśmy dom pod sekwoją :) Nie zakupiliśmy jeszcze projektu, bo tak jak ty zastanawiamy się przed podjęciem ostatecznej decyzji. Bardzo podoba nam się:

- na górze sypialnia z łazienką (tak chcieliśmy)

- osobne pomieszczenie - pralnia

- podcień od strony ogrodu

- duży, słoneczny salon

i w ogóle wszystko.

Zastanawiamy się tylko:

- czy dom nie jest za duży 220m2+garaż

- gdzie zrobić saunę ?

- nie wiem jak wysoka jest ściana kolankowa i czy ewentualnie ją podwyższyć

- jak się mają koszty realizacji podane przez Archon do rzeczywistości.

No i oczywiście najlepiej byłoby zobaczyć już wybudowaną sekwoję.

pozdrawiam Ola :)

Wielkość domu to w moim przypadku jedyna rzecz która mi w nim do końca nie odpowiada. Moze nawet nie wielkość, a kubatura - 1135m3. Martwię się, czy dom ten nie będzie drogi w ogrzaniu? :(

My na pewno nie będziemy podnosili ściany kolankowej - powierzchnie na górze są dla nas wystarczające. Teraz też mamy skosy i je po prostu lubimy :wink: .

Największą zagadką są niestety koszty realizacji. Moze wypowie się ktoś kto jest na etapie budowy domu pod sekwoją, lub bliźniaczych - domu w nagietkach lub domu w nagietkach 2?

Pzdr,

Renata

• 2 weeks później...

Witam,

Również BARDZO podoba mi się ten projekt. Ma chyba dla mnie jeszcze ciekawsze i bardziej funkcjoanlne wnętrze niż Maja 2 czy Dom w Orlikach 2.

Ciekawi mnie koszt budowy do stanu surowego zamknietego. Jeśli bym budował, to z Silki 24cm + wełna, a lukarny jako ścina 3 warstwowa z klienkierem.

Pzdr,

TS

• 2 months później...

Witam.

Mnie też zainteresował ten projekt.

Co do rozmieszczenia, funkcjonalności i wyglądu pomieszczeń to sprawę oddam w ręce architekta.

Bardziej na początku interesują mnie sprawy techniczne.

1. Dach- w konstrukcji występuję pojecie ruszt metalowy - co to jest i dlaczego tak drogo ? :roll:

2. Strop nad parterem- Płyta żelbetowa 12cm, folia polietylenowa, styropian dzwiekochłąnny 3cm, zbrojona siatka z prętów fi 3mm co 10 cm, wylewka cementowa 4cm. - czy w tej chwili tak się to robi czy może są jakieś inne rozwiązania no i jak z kosztami?

Interesowalem sie tym domem przez jakisc czas ale niestety go nie wybralem poniewaz:

1. Koszty budowy beda ogromne, o kosztorysie jaki podaje archon mozna zapomniec (buduje inny do i wiem jak to wychodzi) no ale Tencik jak chcesz jeszcze welne, creatona itp. czyli materiały z górnej póllki to szykuj worek pieniedzy :wink:

2. Ogromane kubatura, duzo m2 pociaga za soba ogromen koszta ogrzewania nie wspominajac juz o wykonczeniowce.

Podusmowujac dom jest bardzo fajny ale niestety dla zamożnych ludzi wiec aby sie za niego brac proponuje byc dobrze przygotowanym finansowo.

Witam.

Mnie też zainteresował ten projekt.

Co do rozmieszczenia, funkcjonalności i wyglądu pomieszczeń to sprawę oddam w ręce architekta.

Bardziej na początku interesują mnie sprawy techniczne.

1. Dach- w konstrukcji występuję pojecie ruszt metalowy - co to jest i dlaczego tak drogo ? :roll:

2. Strop nad parterem- Płyta żelbetowa 12cm, folia polietylenowa, styropian dzwiekochłąnny 3cm, zbrojona siatka z prętów fi 3mm co 10 cm, wylewka cementowa 4cm. - czy w tej chwili tak się to robi czy może są jakieś inne rozwiązania no i jak z kosztami?

Ruszt metalowy to mocowanie karton gipsu :oops: :oops:

Strop zelbetowy to dobre i w miarę tanie rozwiązanie

• 4 weeks później...

Witam

Ja bym tą kubaturą tak się nie przejmował.

Według mnie kubatura którą trzeba ogrzać to powierzchnia całkowita (około 300 m ) razy wysokość pomieszczeń (średnio okoł 2,7 m) co daje nam około 810 m3, no i mniejsze wydatki na ogrzanie garażu (tam nie musi być 21 C ).

Mam rację czy tylko się pocieszam ? :-?

Pozdrawiam

Cóż to tylko pocieszenia.

Co zaś do kosztorysu. Stan surowy zamknięty sporo niedoszacowany - o jakieś moim zdaniem 50 tys.

Instalacje wycenione na 61 tys. Ciężko będzie ale się powinnaś zmieścić.

Wykończeniówka - sporo nie doszacowana. Jeżeli Ci się maży nowa zabudowa kuchni, to musisz o niej zapomnieć - w tych niecałych 200 tys. ledwo co się zmiescisz z podstawowymi elementami domu - płytki, gładzie, malowanie, schody itp. Na takie lepsze wykończenie takiej powierzchni potrzebujesz jeszcze ze 100 tys. :(

Domek jest ładny, reprezentacyjny, ale na pewno tylko dla dość zamożnych osób. Koszt utrzymania będzie spory - sama kubatura 1135 m3 mówi sama za siebie - musisz to ogrzać.

Koszt budowy według stawek i cen na Pomorzu, grubo ponad 500 tys netto. W innych regionach może być całkowicie inny - nawet droższy :(

Główny wpływ na to ma powierzchnia, kształt dachu i jego pokrycie i ocieplenie ( największe koszty)

• 2 months później...
Gość Gosc_gość

Witam

Ja co prawda nie jestem zainteresowany tym projektem, bardziej odpowiada mi projekt Maja II z pracowni MG Projekt

- lepiej wykorzystana mniejsza kubatura (843,8m3) mimo większej powierzchni użytkowej (208,13m2),

ale jakby ktoś chciał zdjęcia z zewnątrz - to wiem gdzie taki Dom pod sekwoją stoi w Poznaniu i mam kilka fotek elewacji zewnętrznej.

Zainteresowanym prześlę fotki na maila - piszcie na PRV lub na maila.

Witam

Ja co prawda nie jestem zainteresowany tym projektem, bardziej odpowiada mi projekt Maja II z pracowni MG Projekt

- lepiej wykorzystana mniejsza kubatura (843,8m3) mimo większej powierzchni użytkowej (208,13m2),

ale jakby ktoś chciał zdjęcia z zewnątrz - to wiem gdzie taki Dom pod sekwoją stoi w Poznaniu i mam kilka fotek elewacji zewnętrznej.

Maja 2 to fajny projekt i w miarę nowy

Niestety za szeroki na moją działkę

Jezeli mozna to proszę o fotki Sekwoji

Pozdrawiam

Gość Gosc_gość

Nie ma sprawy 8)

Dom pod sekwoją to fajny domek, nieźle się prezentuje i już z daleka rzuca się w oczy.

Jak dla mnie za dużo pomieszczeń na poddaszu (mi starczą 3 sypialnie), trochę inaczej bym tam zagospodarował przestrzeń. Chociaż jak ktoś potrzebuje 4-5 sypialni na górze to ten dom spełni jego oczekiwania funkcjonalne, bo każda sypialnia (4) ma swoją garderobę i jest dodatkowa łazienka dla rodziców. Pokój nr 12 można zostawić na strych, suszarnię lub pokój rekreacyjny.

Zwróćcie uwagę na ilość słupów podtrzymujących dach - trochę ich sporo, na szczęście są ładnie wkomponowane w ścianki działowe.

Witam

Witam, będę wdzięczna za fotki [email protected] :D .

Ja również rozważałam Maję II i również dziwiła mnie różnica w kubaturach. Konsultowałam to ze znajomym architektem i on jednoznacznie stwierdzil, ze roznica w Kubaturach wynika z innego sposobu liczenia. Jeśli policzy sie tym samym systemem, to kubatura bedzie nieml identyczna w obu projektach. I byłoby to dla mnie logiczne, bo po podlodze Maja 2 jest chyba nawet minimalnie wieksza.

Pzdr!

Gość Gosc_gość

Ja również rozważałam Maję II i również dziwiła mnie różnica w kubaturach. Konsultowałam to ze znajomym architektem i on jednoznacznie stwierdzil, ze roznica w Kubaturach wynika z innego sposobu liczenia. Jeśli policzy sie tym samym systemem, to kubatura bedzie nieml identyczna w obu projektach. I byłoby to dla mnie logiczne, bo po podlodze Maja 2 jest chyba nawet minimalnie wieksza.

Pzdr!

Nie wnikam jak liczona jest kubatura w obu projektach, ale te wymiary mówią same za siebie:

Dom pod Sekwoją - Maja II

powierzchnia zabudowy: 184,9m2 - 183,9m2 różnica 1m2

wysokość do kalenicy: 9,19m - 7,82m - duża różnica 1,37m

Kubatura: 1135m3 - 843,8m3

( z ciekawości jutro przedzwonię do obu pracowni i się dowiem wg. jakiej normy liczona jest kubatura)

powierzchnia użytkowa: 193,8m2 - 208,13m2

powierzchnia całkowita: 312,4m2 - 294,20m2

Mimo nawet być może innego sposobu liczenia kubatury, od razu widać, że Sekwoja ma tę kubaturę zdecydowanie większą, nawet jak się weźmie pod uwagę inny sposób liczenia tej kubatury.

Nie wnikam jak liczona jest kubatura w obu projektach, ale te wymiary mówią same za siebie:

Dom pod Sekwoją - Maja II

powierzchnia zabudowy: 184,9m2 - 183,9m2 różnica 1m2

wysokość do kalenicy: 9,19m - 7,82m - duża różnica 1,37m

Kubatura: 1135m3 - 843,8m3

( z ciekawości jutro przedzwonię do obu pracowni i się dowiem wg. jakiej normy liczona jest kubatura)

powierzchnia użytkowa: 193,8m2 - 208,13m2

powierzchnia całkowita: 312,4m2 - 294,20m2

Mimo nawet być może innego sposobu liczenia kubatury, od razu widać, że Sekwoja ma tę kubaturę zdecydowanie większą, nawet jak się weźmie pod uwagę inny sposób liczenia tej kubatury.

W takim razie porownaj sobie Maję 2 i Dom w Orlikach 2 Archonu (http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m43e747a1b9623)- jeśli chodzi o bryłę bardzo podobne do siebie. Oto ich wymiary:

Dom w Orlikach 2:

Powierzchnia uzytkowa: 178m2,

Powierzchnia zabudowy: 160,3m2

wysokosc: 7,93m

Maja 2:

Powierzchnia uzytkowa: 208m2,

Powierzchnia zabudowy: 183m2

wysokosc: 7,82m

I co się okazuje po porównaniu kubatury? Maja 2 ma podane 843,8m3, a mniejszy Dom w Orlikach Archonu 970m3. Podobnie nie uwierze w to, ze Dom pod Sekwoja ma prawie o 30% :o większa kubaturę od Mai 2 (30% to naprawde duuużo i roznica w budynkach musialaby byc ogromna i widoczna, a tak nie jest).

Przyznasz, że coś tu nie gra? :wink: Zwracało na to juz zreszta uwage kilka osob na forum. W jakiś sposob wprowadza to w blad.

Pzdr! :)

Gość Gosc_gość

Może i masz racje, ale tak czy siak warto sie dowiedzieć wg. jakich norm liczą kubaturę w Archonie i w MG Projekt, dlatego jutro nie omieszkam do nich przedzwonić i się dowiemy 8)

Tak czy siak oba domy są super i tego nie da się zaprzeczyć :wink: