Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD SEKWOJĄ pracownia ARCHON

Recommended Posts

Gość Gosc_gość

I tak jak obiecywałem podaję sposoby liczenia kubatury przez pracownie MG Projekt i Archon

Na moje pytanie zadane na ogólny adres mailowy tych pracowni:

"Wg jakiej normy (jak) jest liczona kubatura domu wg projektu xxxx ??"

a to udzielone odpowiedzi cytuję:

Pracownia MG Projekt - Dom Maja II

"Kubatura - to powierzchnia całkowita pomnożona przez wysokość 2,8 m + 20m3 ( pow.całkowita to powierzchnia zabudowy + pow. poddasza powyżej 1,8 m razem ze ścianami zawierającymi się w tej wysokości )" - rzeczowa i jasna odpowiedź napisana przez samego autora projektu. Odpowiedź w ciagu 2 dni.

Pracownia Archon - Dom pod Sewkoją

"Kubatura jest to objętość domu, a więc liczona jest po zewnętrznym obrysie ścian oraz dachu." - bardzo lakoniczna odpowiedź,która nic nie mówi, odpowiedź napisana przez asystentkę projektanta. Odpowiedź w ciągu 4 dni.

Pracownia MG Projekt - Dom Maja II

"Kubatura - to powierzchnia całkowita pomnożona przez wysokość 2,8 m + 20m3 ( pow.całkowita to powierzchnia zabudowy + pow. poddasza powyżej 1,8 m razem ze ścianami zawierającymi się w tej wysokości )"

Pracownia Archon - Dom pod Sewkoją

"Kubatura jest to objętość domu, a więc liczona jest po zewnętrznym obrysie ścian oraz dachu."

Czyli już wiadomo skąd różnica - w Mai 2 pominięta jest kubatura poddasza dla wysokości poniżej 1,8m (albo jako kto woli - w Sekwoi dodana). Poza tym Archon z tego co napsiałeś liczy także kubaturę nam poddaszem użytkowym, pomimo, że nie będzie przecież ogrzewana.

Pytanie jak liczą to inne pracownie? Dla nas/klinetów dobra byłaby unifikacja systemu pomiaru, bo wraz z rosnącymi cenami ogrzewania aspekt kubatury będzie coraz ważniejszy.

Pzdr

Witam dla zainteresowanych wycena dachu dla Dom pod Sekwoją

Szczegóły mogę przesłać na email:

Zgodnie z umową podsyłam ofertę na wybrane przez Pana materiały.

Policzyłem wszystko od momentu kiedy powstanie więźby.

W ofercie znajdzie Pan folię wysokoparoprzepuszczalną Tyvek Solid (produkt DuPonta).Jest to moim zdaniem jedna z najlepszych folii o odpowiednim stosunku jakości do ceny.

Zamieściłem również łaty i kontrłaty, ale jeśli będzie Pan kupował to razem z więźbą w tartaku, to najprawdopodobniej kupi Pan to taniej niż u mnie. Muszą one być impregnowane, proste i w odcinkach od 3 do 5 mb. Policzyłem je, by miał Pan podane ilości jakie trzeba kupić. Do tego policzyłem wszystkie niezbędne akcesoria których rozmawialiśmy oraz rynny Marleya Brązowego oraz okna dachowe klasy GGL i GGU(łazienkowe) wraz z kołnierzami i wyłazem. Są również policzone 2 ławy kominiarskie.

Zamieszczam również wycenę na robociznę. Liczona jest ona dla ekipy Pana Janusza Kępy vel Diabła z którą działam na Forum od dawna i nie mam żadnych problemów i inwestorzy są bardzo zadowoleni. Montaż dachu odbywa się wtedy bezproblemowo dla Pana.

Jeżeli znajdzie Pan tańszych dekarzy to istnieje możliwość zakupu materiałów na 7 % Vatu bez mojej robocizny.

Przy porównywaniu ofert proszę zwracać uwagę na ceny jednostkowe ,ilości oraz co jest policzone, a nie na kwotę globalną.

Braas Celtycka Czerwona i Ruup Sirius 13 miedziana

Dachówka Brass 13 044,65 Ruup 19 046,24

Dodatki 24 001,61

Robocizna 19 372,35

Braas total 56 418,61

Ruup total 62 420,20

Kosztorys Archonu 59 484 zł

Można trochę mniej np tańsze okna, rynny, tańsze drzewo

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

odświeżam temat, bo do początku budowy coraz bliżej :).

Mam pytanie o ile orientacyjnie musze skorygowac koszty budowy podane przez Archon:

- stan surowy zamkniety 215tys,

- calkowity koszt budowy z wykonczeniem 442tys.

Jak sadzicie o ile aktualnie budowa bedzie drozsza? Taka informacja bedzie dla mnie cenna, bo przede mna rozmowy z wykonawcami ;).

Pzdr,

Renata

Witam,

odświeżam temat, bo do początku budowy coraz bliżej :).

Mam pytanie o ile orientacyjnie musze skorygowac koszty budowy podane przez Archon:

- stan surowy zamkniety 215tys,

- calkowity koszt budowy z wykonczeniem 442tys.

Jak sadzicie o ile aktualnie budowa bedzie drozsza? Taka informacja bedzie dla mnie cenna, bo przede mna rozmowy z wykonawcami ;).

Pzdr,

Renata

Staram się trzymać kosztorys w ryzach

Stan surowy zamknięty powinien zamknąć się w 220 – 230 tys.

Tynki, instalacje, ocieplenie to tez kolejne 100 tys.

Wykończenie, tu już może być mało albo bardzo dużo. Około 1 tys. za m2 pow. użt.

Tak przedłużyliśmy garaż o 1,5 m. W ten sposób mamy osobno kotłownię i spiżarnię pod schodami

Zmiana ta nie jest kłopotliwa ale należy poprosić Archon o zgodę na zmiany – tez bez kłopotu

Pozdrawiam

• 10 months później...

Śliczny, przestronny dom. Garaż na dwa stanowiska, trzy sypialnie na piętrze (każda z własną garderobą), w tym jedna z własną łazienką. Do tego dodatkowa wspólna łazienka. Na parterze toaleta, gabinet i oczywiście salon+jadalnia+kuchnia.

Co sądzicie o tym projekcie?

Link do strony tego projektu

• 4 weeks później...

Witam wszystkich. Niestety ze wszystkich projektow jakie oglądaliśmy a przeglądnelismy ich miliony, dom Pod Sekwoją jest dla nas idelalny. Piszę niestety gdyż oczywiście jest to jajdronszy projekt ze wszystkich ktore bralismy pod uwagę.

Więc moje pytanie brzmi:

1. Czy isteniej coś takiego jak proporcjonalne zmniejszenie projektu domu? Wiem oczywiście ze nie dosłownie ze względu na stałe wielkości drzwi okienklatek schodowych it) ale coś w tym stylu?

Chodzi o to ze nie zalzy nam az tak bardzo na ogromnych powieżchanich jakie oferuje ten projekt, Chodzi nam jedynie o idelany układ pomieszczeń.

2. Co jest najbardziej kosztownę w tym projekcie. Dlaczego jego koszty budowy tak róznią się od innych domów (czy chodzi tylko o powierzchnię?)

3. Czy macie jakies inne sposoby na obnieżenie kosztów budowy tego projektu, i nie chodzi mi tu o stosowanie tanich materiałów. Mam namysli o zmianach w projekcie które by znacznie wpłynęły na koszty ale nie zmianiały by układu pomieszczeń,

4. Nawiązująć do poprzedniegp pytania. czy rezygnacja z Lukarn w dachu znacznie obniży koszt budowy? (w prawdze wtedy zmniejszy sie powiezchnia uzytkowa pokojów ale to dopuszczamy)

Dziękusze wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Marcin