Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek czy Eko-groszek

Recommended Posts

Mnie podoba się ogrzewanie mieszkania kominkiem,ale mąż jest przeciwny uważa,że Eko-groszek jest dużo lepszy

Jeśli w obecności świadków, którzy będą Twoimi rodzicami, obiecasz mężowi, że będziesz osobiście kilka ton drewna kominkowego rocznie rozładowywać i układać w drewutni, a następnie nosić do salonu i dokładać do kominka, a rodzice i mąż Ci uwierzą, że dotrzymasz słowa, to może mąż zmieni zdanie. Spróbuj.

monikaitomek

sadzę że mylisz kotłownię z salonem!

kominek nawet najlepszy i najdoskonalszy nie zastąpi układu CO. może przejmować jego funkcje, może go wspomagać ale nie być jego alternatywą.

mąż ma racje, słuchaj go.

pozdrawiam

No chyba że będzie to kominek z płaszczem wodnym 8)

No chyba że będzie to kominek z płaszczem wodnym

choćby nawet był z wodotryskiem i bulgulatorem to i tak nie zmienia faktu że może być tylko dodatkowym źródłem ciepła a nie jedynym i podstawowym.

pozdrawiam

A jakby był z kożuszkiem parowym...........to kto wie?? :)

Tak na poważnie, można pokusić się o ogrzewanie tylko kominkiem z DGP ale tylko przy odpowiednim centralnym jego usytuowaniu w domu. W tym konkretnym przypadku pomimo bardzo urokliwej bryły domu rozkład pomieszczeń (pozostawiający wg mnie wiele do życzenia) dyskwalifikuje kominek jako jedyne źródło. Tak więc chcąc niechcąc pozostaje jedynie piec na węgiel a z wygodnych prąd bo gazu rozumiem nie ma.

pzdr

monikaitomek

sadzę że mylisz kotłownię z salonem!

kominek nawet najlepszy i najdoskonalszy nie zastąpi układu CO. może przejmować jego funkcje, może go wspomagać ale nie być jego alternatywą.

mąż ma racje, słuchaj go.

pozdrawiam

no właśnie, mąż ma zawsze rację (zawsze to powtarzam mojej lepszej połowie) :D

pozdrawiam

TINEK

Pozwolę sobie na kilka zdań w tej sprawie. Postaram się merytorycznie, lecz jeśli nie będę miał racji proszę mnie poprawić.

Jeśli przepisy się nie zmieniły, to kominek nie może być podstawowym sposobem ogrzewania domu. Z tego wynika, że może tylko uzupełniać inny (podstawowy) system. Zatem stosowny urząd nie dopuści do eksploatacji domu tylko z kominkiem. Nie wnikając w to kto ma rację ty czy mąż, jedno jest pewne, z urzędem nie wygrasz.....

Pozdrawiam, życzę eko-ciepełka i wspaniałej atmosfery przy kominku.

Urząd akurat nie ma nic do tego bo zawsze mozesz sobie włączyć w gniazdka trzy grzejniki elektryczne na krzyż i strugać wariata że jest to twoje podstawowe ogrzewanie. Kto może Ci co zarzucić ??. Kominek jest wtedy de facto podstawowym źródłem ogrzewania a grzejniki elektryczne uzupełnieniem.

pzdr

Tak to prawda kominek zgodnie z literą prawa może być tylko dodatkowym źródłem i w projekcie musi być inny bazowy system ogrzewania.

W tym przypadku przepis choć nadgorliwy ma racje i prowadzi nowych inwestorów w dobrym kierunku

Kominek jest świetny ale jako kwiatek do kożuszka parowego, wodnego czy jak tam wolicie.

Żeby ogrzać normalnych wymiarów dom kominkiem z płaszczem czy rozprowadzaniem trzeba zatrudnić osobę która stale będzie się zajmowała dokładaniem drewna bo potrzeba go wtedy dużo. Nie mylić takiego palenia z napaleniem w salonie wieczorem do lampki wina. Tego się po prostu nie chce.

Piece CO są bardziej bez obsługowe nie mówiąc o automatyce która jest nieoceniona jak dłużej nie ma nas w domu.

Kominek też dobrze jak ma dużą wydajność i rozprowadzenie ciepła bo jak akurat jesteśmy w domu i mamy czas to możemy zaoszczędzić paląc najtańszym materiałem jakim jest drewno w kominku i miło do tego spędzić przy nim czas.

Dlatego jestem jak najbardziej za podwójnym systemem ogrzewania zwłaszcza, że stosując kominek z płaszczem łatwo je połączyć w jedną całość.

Wszystko się zgadza, każdy ma rację. Może warto wrócić do pieców kaflowych albo kominko-pieców. Dawniej jakoś ludzie żyli bez eko-groszków i nie narzekali, że trzeba w piecu napalić. Ale jak napalił to ciepło trzymało. A teraz izolują kominki wełnami, płytami a zero szamotu, kafli i akumulacji. Wiadomo zabawka dla rekreacji, widać taka moda i takie czasy.

pzdr

W moim domu rodzinnym też był piec ale paliło się w nim węglem i jedno zasypanie na długo starczało, poza tym to było nieduże mieszkanie i żyło się wtedy inaczej-woniej.

Nie powinno się wychładzać budynku a czasem może się zdarzyć nieobecność i jak nie ma Babci czy Dziadka co napalą to niemiły jest powrót.

Ja zrobię automatyczny piec na groszek a w miarę możliwości będę dogrzewał kominkiem to chyba rozsądne rozwiązanie i nie ma co się cofać do dawnych czasów.

No może zwolnić by trochę można :)

Ja jeśli już stawiałbym piec w kotłowni to na pewno nie na eko groszek tylko wielopaliwowy; węgiel, miał, drewno, pelety i czort wie na co jeszcze (no może tylko nie na opony jak nieodrzałowanej pamięci Włodek Inwestor). Nie warto uzależniać się od jednego rodzaju paliwa bo co u nas jest z początku tanie to zaraz niedługo staje się drogie.

Moja koncepcja na ogrzewanie jest taka, że jak już morduję się paląc w kominko-piecu to zbyt dużym szczęściem byłoby jeszcze palić w kotłowni. Drugim alternatywnym źródłem musi być więc ogrzewanie wygodne kompletnie bezobsługowe. Gazu nie mam, więc pozostaje na placu boju tylko energia elektr. II taryfa, jako ogrzewanie uzupełniające. Co będzie ogrzewaniem podstawowym a co uzupełniającym samo życie zweryfikuje.

pzdr