andrus 31.03.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam, W 1992 r. kupiłem działkę rolniczą z przeznaczeniem pod zabudowę jednorodzinną, na planie której przebiegał rów melioracyjny, którego fizycznie nie było. W 2000 grunty zostały przekwalifikowane na grunty budowlane, a w 2007 nastapił problem z odprowadzeniem wód opadowych z okolicznych działek. W aktualnych mapach goedezyjnych rów już nie istnieje, lecz mimo to wydział ochrony środowiska nakazał odtworzenie otwartego rowu melioracyjnego. Czy nakaz odtworzenia rowu jest zgodny z prawem, jeżeli tak czy gmina nie powinna wykonać na własny koszt rowu zamkniętego przebiegającego wzdłuż mojej działki? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 02.04.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 W 1992 r. kupiłem działkę rolniczą z przeznaczeniem pod zabudowę jednorodzinną, na planie której przebiegał rów melioracyjny, którego fizycznie nie było. Czyli rów powinien tam być, ale został zasypany/zniszczony/zanikł z braku konserwacji* *zaznaczyć prawidłowe W 2000 grunty zostały przekwalifikowane na grunty budowlane, a w 2007 nastapił problem z odprowadzeniem wód opadowych z okolicznych działek. W aktualnych mapach goedezyjnych rów już nie istnieje, lecz mimo to wydział ochrony środowiska nakazał odtworzenie otwartego rowu melioracyjnego. Grunty zostały przekwalifikowane, ale rów nadal zapewne istniał (i nadal istnieje) w ewidencji Zarządu Melioracji, ponieważ nie wystąpiłeś o zdjęcie jego z ewidencji po zakupie, gdy stwierdziłeś że fizycznie go nie ma. Czy nakaz odtworzenia rowu jest zgodny z prawem, jeżeli tak czy gmina nie powinna wykonać na własny koszt rowu zamkniętego przebiegającego wzdłuż mojej działki? Za melioracje szczegółowe odpowiada właściciel działki, czyli w tym wypadku Ty. Jak sam potwierdzasz, brak rowu spowodował problemy ze stanem wód na działkach sąsiednich. Na tej podstawie nakazano Ci przywrócenie sytuacji do stanu zgodnego z ewidencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrus 03.04.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedź. Gdy w 1992 r. kupiłem działkę było to pole uprawne bez wyraźnie zaznaczonego rowu. Miejsce rowu z planu zostało zosypane podczas podnoszenia terenu i dopiero poprzedni rok przywrócił temat rowu. Ciekawą jest mapa do celów projektowych, którą otrzymał nowy sąsiad z wydziału geodezji ubiegając się o pozowlenie na budowę w 2007 roku, na której rowu nie ma.Istnienie rowu jest uzasadnione, lecz czy musi być to rów otwarty? Melioracja służy większej ilości mieszkańców, więc czy gmina nie powinna się zaangażować w przygotowanie rowu zakrytego/podziemnego?Myślimy, że problem rozwiązałyby kanalizacja sanitarna i deszczowa, której jak dotychczas nie mamy, a mieszkamy w trzecim co do wielkości mieście w Polsce. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 04.04.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Dziękuję za odpowiedź. Gdy w 1992 r. kupiłem działkę było to pole uprawne bez wyraźnie zaznaczonego rowu. Miejsce rowu z planu zostało zosypane podczas podnoszenia terenu i dopiero poprzedni rok przywrócił temat rowu. Czyli sam wiesz, że rów był niestety. Ewidencję rowów prowadzi Zarząd Melioracji i na ich mapach jest on na pewno naniesiony. Istnienie rowu jest uzasadnione, lecz czy musi być to rów otwarty? Nie musi - może to być rurociąg. Może nawet nie biec dokładnie w tym samym miejscu, tylko być przesunięty - ważne by spełniał swoją rolę. Wszystko oczywiście po uzyskaniu odpowiednich zezwoleń, czyli trochę papierkologii będzie potrzebne. Szczegóły - w Zarządzie Melioracji. Melioracja służy większej ilości mieszkańców, więc czy gmina nie powinna się zaangażować w przygotowanie rowu zakrytego/podziemnego? I tu czas na gorsze informacje - zgodnie z prawem za melioracje szczegółowe odpowiada właściciel terenu na którym jest rów (w tym za ich utrzymanie i konserwację, a w razie zniszczenia, za ich odtworzenie). Tak więc w opisywanym przypadku raczej gmina nie wyda swoich pieniędzy, skoro będą wiedzieli, że to Ty jesteś do tego zobligowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Łukasz_K ma rację. U mnie przez rów melioracyjny przebiega granica działki. Mam w związku z tym pewne obostrzenie jeśli chodzi o grodzenie i udział cześći zielonej w planie zagospodarowania działki. Ale nie o tym chciałam napisać. Obserwuję "działanie" rowu już od kilku lat. Woda w nim utrzymuje się przez większą cześć roku. Dzięku temu nie chlupie pod nogami ani mnie, ani żadnemu z sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrus 19.04.2008 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dziekuję za udzielone informacje, rów wykopałem, jednak to nie koniec sprawy Miałbym jednak jeszcze jedno pytanie: czy przecisk pod jezdnią może być wykonany gdy z jednej strony przebiega gazociąg? Jakie są uwarunkowania wykonania tego typu prac? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts