piwopijca 15.05.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Prąd powietrza docierając do miejsca rekuperatora gdzie występuje 0 st. C praktycznie nie zawiera już pary wodnej i dlatego się nie szroni. Zatem co się dzieje z tym H2O. Na schemacie wygląda to tak jak by odprowadzenie kondensatu znajdowało się przy wywiewie zużytego powietrza (co jest dość logiczne), ale wtedy kondensat MUSI przechodzić przez strefę 0 st. C. Zwracam też honor!!! Bartosz może nie zamarzać!!! MA BYPASS PS Do "znawców" fizyki dla których woda nie zamarza w ujemnej t. - zadałem wcześniej kilka pytań - rozumiem, że wykraczają poza zakres kompetencji Zaczyna byc atmosfera zageszczona przez Ciebie. Jestes irytujacy, chcesz sie dowiedziec podstaw fizyki to poszukaj w necie, tutaj chodzi o konkretny przypadek, reku Bartosza. Chcesz komus zaimponowac? Popisac sie? Jezeli nie potrafisz zrozumiec skrutow myslowych, to moze nie wlaczaj sie do "rozmowy". Ja z ciekawoscia czytam ten watek,sam zamierzam reku Bartosza zamontowac u siebie. Nie zmienia mojej opini o nim Twoje wywody i czepianie sie wiec nie rozumiem po co to robisz? Najpierw udajesz, ze nie rozumiesz a pozniej probujesz udowodnic ze ktos jest "debilem". Moze zastanow sie nad tym ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.05.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 kawał dyskusji a i tak do końca nie wiadomo jak się ma wentylacja na bartoszu w praktyce ubolewam bo sam chętnie bym się dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.05.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 No właśnie. Polecam wyszukiwarkę - do tej pory właściciele tego sprzętu wypowiadali się pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 16.05.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Oj człowieniu dajże już spokój. Woda zamarza jak ona sama zejdzie z temp do 0, a nie jak powietrze ma zero. To nie to samo. Oczywiście, że TAK!!!! Tylko dlaczzego wcześniej w tym wątku się temu zaprzecza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma2008 26.05.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Równiez jestem zainteresowana opiniami użytkowników na temat Bartosza.Czy można go zamontować na nieogrzewanym poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 26.05.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Mozna, poniewaz jest dosyc dobrze zaizolowany-wg producenta wystarczajaco wiec powinno byc OK Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.05.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja bym mimo wszystko jeszcze go ubrał. Jesli nie ocieple swojego poddasza, to na pewno dla Bartka zbuduje ciepłą budę. Kanały podobnie - niby te pare cm waty powinno wystarczyć, ale ja je całe zapierzynkuje. Po co głupio tracić ciepło z takim mozołem odzyskane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.05.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Zawsze mozna dodac cos od siebie ... dla lepszej izolacyjnosci W tym przypadku mozna,ale nie trzeba.Kiedys "gadalem" z jakims facetem od nich,powiedzial,ze cos tam sprawdzali i jest to optymalne rozwiazanie-ta ich izolacja, ze nie ma juz sensu dokladac.Zysk niewspolmierny do kosztow. Ponad te ich izolacje juz niewiele zyskujemy (a wlasciwie tracimy ciepla),to jest chyba jak z zakopaniem rur od GWC czy od PC, ponizej 1,5 m nie ma sensu bo zysk jest zupelnie znikomy a koszty, niepotrzebnie wyzsze. Moze cos w tym jest,no ale skoro ma zostac troszke welny to lepiej ja wykorzystac na docieplenie ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.05.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Kiedys "gadalem" z jakims facetem od nich,powiedzial,ze cos tam sprawdzali i jest to optymalne rozwiazanie-ta ich izolacja, ze nie ma juz sensu dokladac.Zysk niewspolmierny do kosztow. Pzdr. Kiedyś...były inne koszty MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.05.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Kiedys, nie oznacza wieki temu...To bylo zanim zaczalem sie budowac, koniec zeszlego roku - moze listopad albo pazdziernik,koncowkaKoszty nie byly wcale nizsze Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.05.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 To już 1/2 roku.A kiedy oni "coś tam sprawdzali" ? Ja na pewno docieplę kanały (zgodnie z sugestią Panów od bartosza).Być może docieplę wymiennik. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.05.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Nie wiem i nie pytam o takie rzeczy ostatnio,bo nie chce uslyszec bajek typu -wlasnie przed chwila dostalismy wyniki etc... Kanaly to obowiazkowo musza byc izolowane sam wymiennik mozna acz kolwkiek nie ma takiej potrzeby, kanaly wylotowe tez nalezy izolowac,zeby nie wychladzac pomieszczen przez ktore beda przebiegac -mam glownie na mysli odprowadzenie do wyrzutni. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 to jest mój ulubiony wątek.Jesteście boscy U mnie Bartosz też zamieszka na poddaszu.Obiecuję napisać czy jesteśmy zadowoleni,ale to za jakiś czas,bo póki co surowe mury czekają na więźbe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.11.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 :U mnie Bartosz też zamieszka na poddaszu.Obiecuję napisać czy jesteśmy zadowoleni ważniejsze czy Bartek bedzie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.11.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 to jest akurat oczywista oczywistość ,śmiało można już Bartoszkowi pozazdrościć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 05.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Bartosz......ma wazna wade-cechę.......ciekawi mnie jak podłaczyliście do niego okap kuchenny, bo o ile mi wiadomo producent tego nie zaleca....ale moze sie mylę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Na innym forum (takim specjalistyczno-wentylacyjnym) jechali na nim jak na burej suce!Ciasny i opory spore!Delikatny.Myć się nie da! Okapu nie lubi!I kupę innych rzetelnych i wydumanych zarzutów stawiali.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.11.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No cóż Bartosz to w końcu też facet-musi mieć wady pewnie jak to czesto bywa z czasem użytkowania pojawi się ich więcej ,a jak juz będę miała dosyć to go zamienię na jakiegoś młodszego "holendra" a tak serio ,czy w ogóle istnieją jakieś rekuperatory bez wad?pomijam oczywiście te własnej konstrukcji Adamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybako 05.11.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 mam zainstalowany reku bartosza 500 od maja w piwnicy po zimie mialem duzy problem poniewaz strefa wilgoci -mokrego muru siegala 1m. -rysowalemolowkiem linie po granicy suchego i mokrego muru i otwieralem 3 okna piwniczne zawsze jak nie padal deszcz z nadzieja ze to nie podcieka i wyschnie,rekuperator stal bezuzytecznie - skonczylem robic tynki iposadzki idalej wietrzylem i znowu zaczely sie pojawiac mokre góry od podlogi w tych samych miejscach co poprzednio, przez caly lipiec i sierpien moje gory na scianach ni drgnely bylem zalamany juz patrzylem za osuszaczem albo nagrzewnica olejowa az w koncu miarka sie przebrala zamknalem wszyskie okienka piwniczne i wlaczylem w desperacji reku codziennie oczywiscie walczylem z ojcem ktory go wylaczal rano i otwieral okienka bo niech wysycha taka ladna pogoda a ja zamykalem i wlaczalem , az w koncu przestal ale codziennie mi przypominal ze to przezemnie sciany sa mokre, po pewnym czasie spostrzeglem ze moja gora jest pod kreska o zez przestawilem reku z 60% na90 i dzis jestem szczesliwy -to nie podciekalo juz z miesiac temu wyschlo na wior na teraz jest zaprogramowany wlacz o10-do15godz. chodzi na 30%-za tydzien bede miec gaz 7dni maja na sprawdzenie -zadzwonia i1-2dni zaloza licznik bedę grzac!!!!istalacje mam rozlegla 240m_2 pow. uz. +110piwnicy iten fenomenalny wymiennik wymyslilo 3 ludzi -ktorzy jak tow zyciu zalozyli 3 firmy tj.bartosz \panBrzostowski-ŻUBR teraz mikom \pan Sawicki robil hotel w Bialowiezy\ urzadzenie nie jest meblem napewno[nie jest atrakcyjne ]sasiadowi sie nie podobal chyba bo kupil obrotowy norweski w stalowej skrzyni ;dla mnie wchodzil w rachube tylko przeciw pradowy a bartosza wymiennik jest najwiekszy-nie wiem jak wklejc zdjecie pisze pierwszy raz na forum- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybako 06.11.2008 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 jeszcze jedno , z tych 3 firm toZUBR pana Brzostowskiego ma najlepsze wentylatory firmy ebm sĄ komutowane elektronicznie i zuzywaja bardzo malo pradu sa idealnie wywazone, ale jest problem z ich dostaniem w bartoszu a propo zamarzania moj instalator zamontowal ich ze 20 i jeszcze sie nie spotkal z zamarzaniem i szronieniem -nigdy nie montowal zadnych nagrzewnic za to mowil ze pare razy zalało jak sie rura -flex [te harmonijki ]napelniona woda oberwala[zle zaizolowan na poddaszu] temu nie robi instalacji na flexach tylko na sztywnych stalowych ocynkowanych i daje tlumik[na ebm-ach podobno niepotrzebny] reku ma odejscie do kanalizacji pod spodem. Bede mial jeszcze jeden patent - wywiew z kina domowego bedzie owiewal rure od kotla weglowego-logica cichewicza -miedzy rurami powietrze sie ogrzeje dodatkowo nagrzewajac powietrze zuzyte idace do wymiennika -oczywiscie jak napale bo narazie to zalamka tona wegla sortu orzech 700 zlociszy w Bialymstoku czekam na gaz -jak wkleic zdjecie kto mi pomoze?:} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts