Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna z firmy BARTOSZ- w praktyce!!!

Recommended Posts

Prąd powietrza docierając do miejsca rekuperatora gdzie występuje 0 st. C praktycznie nie zawiera już pary wodnej i dlatego się nie szroni.

Zatem co się dzieje z tym H2O. Na schemacie wygląda to tak jak by odprowadzenie kondensatu znajdowało się przy wywiewie zużytego powietrza (co jest dość logiczne), ale wtedy kondensat MUSI przechodzić przez strefę 0 st. C.

Zwracam też honor!!! Bartosz może nie zamarzać!!! MA BYPASS :p :p :p

PS Do "znawców" fizyki dla których woda nie zamarza w ujemnej t. - zadałem wcześniej kilka pytań - rozumiem, że wykraczają poza zakres kompetencji :p :p

Zaczyna byc atmosfera zageszczona przez Ciebie. Jestes irytujacy, chcesz sie dowiedziec podstaw fizyki to poszukaj w necie, tutaj chodzi o konkretny przypadek, reku Bartosza.

Chcesz komus zaimponowac? Popisac sie? Jezeli nie potrafisz zrozumiec skrutow myslowych, to moze nie wlaczaj sie do "rozmowy". Ja z ciekawoscia czytam ten watek,sam zamierzam reku Bartosza zamontowac u siebie. Nie zmienia mojej opini o nim Twoje wywody i czepianie sie wiec nie rozumiem po co to robisz? Najpierw udajesz, ze nie rozumiesz a pozniej probujesz udowodnic ze ktos jest "debilem". Moze zastanow sie nad tym ... :evil:

Pzdr.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ja bym mimo wszystko jeszcze go ubrał. Jesli nie ocieple swojego poddasza, to na pewno dla Bartka zbuduje ciepłą budę. Kanały podobnie - niby te pare cm waty powinno wystarczyć, ale ja je całe zapierzynkuje. Po co głupio tracić ciepło z takim mozołem odzyskane?

Zawsze mozna dodac cos od siebie ... dla lepszej izolacyjnosci :D

W tym przypadku mozna,ale nie trzeba.Kiedys "gadalem" z jakims facetem od nich,powiedzial,ze cos tam sprawdzali i jest to optymalne rozwiazanie-ta ich izolacja, ze nie ma juz sensu dokladac.Zysk niewspolmierny do kosztow.

Ponad te ich izolacje juz niewiele zyskujemy (a wlasciwie tracimy ciepla),to jest chyba jak z zakopaniem rur od GWC czy od PC, ponizej 1,5 m nie ma sensu bo zysk jest zupelnie znikomy a koszty, niepotrzebnie wyzsze.

Moze cos w tym jest,no ale skoro ma zostac troszke welny to lepiej ja wykorzystac na docieplenie ...

Pzdr.

Nie wiem i nie pytam o takie rzeczy ostatnio,bo nie chce uslyszec bajek typu -wlasnie przed chwila dostalismy wyniki etc... :wink:

Kanaly to obowiazkowo musza byc izolowane sam wymiennik mozna acz kolwkiek nie ma takiej potrzeby, kanaly wylotowe tez nalezy izolowac,zeby nie wychladzac pomieszczen przez ktore beda przebiegac -mam glownie na mysli odprowadzenie do wyrzutni.

Pzdr.

• 5 months później...

No cóż Bartosz to w końcu też facet-musi mieć wady :wink: pewnie jak to czesto bywa z czasem użytkowania pojawi się ich więcej

:wink: ,a jak juz będę miała dosyć to go zamienię na jakiegoś młodszego "holendra"

a tak serio ,czy w ogóle istnieją jakieś rekuperatory bez wad?pomijam oczywiście te własnej konstrukcji Adamie :wink:

mam zainstalowany reku bartosza 500 od maja w piwnicy po zimie mialem duzy problem poniewaz strefa wilgoci -mokrego muru siegala 1m. -rysowalem

olowkiem linie po granicy suchego i mokrego muru i otwieralem 3 okna piwniczne zawsze jak nie padal deszcz z nadzieja ze to nie podcieka i wyschnie,rekuperator stal bezuzytecznie - skonczylem robic tynki iposadzki idalej wietrzylem i znowu zaczely sie pojawiac mokre góry od podlogi w tych samych miejscach co poprzednio, przez caly lipiec i sierpien moje gory na scianach ni drgnely bylem zalamany juz patrzylem za osuszaczem albo nagrzewnica olejowa az w koncu miarka sie przebrala zamknalem wszyskie okienka piwniczne i wlaczylem w desperacji reku codziennie oczywiscie walczylem z ojcem ktory go wylaczal rano i otwieral okienka bo niech wysycha taka ladna pogoda a ja zamykalem i wlaczalem , az w koncu przestal ale codziennie mi przypominal ze to przezemnie sciany sa mokre, po pewnym czasie spostrzeglem ze moja gora jest pod kreska o zez przestawilem reku z 60% na90 i dzis jestem szczesliwy -to nie podciekalo juz z miesiac temu wyschlo na wior na teraz jest zaprogramowany wlacz o10-do15godz. chodzi na 30%-za tydzien bede miec gaz 7dni maja na sprawdzenie -zadzwonia i1-2dni zaloza licznik bedę grzac!!!!istalacje mam rozlegla 240m_2 pow. uz. +110piwnicy iten fenomenalny wymiennik wymyslilo 3 ludzi -ktorzy jak tow zyciu zalozyli 3 firmy tj.bartosz \panBrzostowski-ŻUBR teraz mikom \pan Sawicki robil hotel w Bialowiezy\ urzadzenie nie jest meblem napewno[nie jest atrakcyjne ]sasiadowi sie nie podobal chyba bo kupil obrotowy norweski w stalowej skrzyni ;dla mnie wchodzil w rachube tylko przeciw pradowy a bartosza wymiennik jest najwiekszy-nie wiem jak wklejc zdjecie pisze pierwszy raz na forum-

jeszcze jedno , z tych 3 firm toZUBR pana Brzostowskiego ma najlepsze wentylatory firmy ebm sĄ komutowane elektronicznie i zuzywaja bardzo malo pradu sa idealnie wywazone, ale jest problem z ich dostaniem w bartoszu a propo zamarzania moj instalator zamontowal ich ze 20 i jeszcze sie nie spotkal z zamarzaniem i szronieniem -nigdy nie montowal zadnych nagrzewnic za to mowil ze pare razy zalało jak sie rura -flex [te harmonijki ]napelniona woda oberwala[zle zaizolowan na poddaszu] temu nie robi instalacji na flexach tylko na sztywnych stalowych ocynkowanych i daje tlumik[na ebm-ach podobno niepotrzebny] reku ma odejscie do kanalizacji pod spodem. Bede mial jeszcze jeden patent - wywiew z kina domowego bedzie owiewal rure od kotla weglowego-logica cichewicza -miedzy rurami powietrze sie ogrzeje dodatkowo nagrzewajac powietrze zuzyte idace do wymiennika -oczywiscie jak napale bo narazie to zalamka tona wegla sortu orzech 700 zlociszy w Bialymstoku czekam na gaz -jak wkleic zdjecie kto mi pomoze?:}