civic9 01.04.2008 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Witam, mieszkanie nabyte przez dwie osoby, równo po 50% w roku 2006 - podlega przy sprzedaży starym przepisom. a gdyby teraz jedna z tych osób podarowała drugiej te 50%. czy to wystarczy, żeby osoba posiadająca teraz od 2008 r. już 100% mieszkania skorzystała z ulgi meldunkowej przy sprzedaży? dla całych 100% czy 50%? zdaje się, że widziałem coś na ten temat, ale nie mogę znaleźć. prosiłbym o namiary na jakieś przepisy/interpretacje w takiej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 01.04.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Nabywane udziały będą traktowane (do celów podatkowych) osobno i różnie: 1.) nabycie 50% w 2006 roku w - jeśli nabyte w drodze darowizny lub spadku - sprzedaż zwolniona z pdof. 2.) nabycie 50% w 2008 roku w drodze darowizny - jeśli spełnione będą warunki do ulgi meldunkowej - sprzedaż zwolniona z pdof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.04.2008 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 dzięki za utwierdzenie mnie w tym, tak to wygląda najbardziej logicznie. a jakby się tak zamienić udziałami w formie wzajemnej darowizny, co? :> (bo to co nabyte w 2006r. to normalny zakup, więc pod żadne zwolnienie nie podchodzi, z wyjątkiem wydatkowania na budowę, a to mi też może nie pasować) pewnie by było potraktowane jako obejście prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 02.04.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Albo podarować całe udziały "osobie trzeciej" (ale z I grupy podatkowej SD i tam już zameldowanej - najlepiej dziecku) i niech ona zbywa odpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts