Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu się gada

Recommended Posts

a załóżmy że nie robiłabym przedścianek, to wtedy najpierw montuje się płyty gipsowe na suficie a potem tynkuje ścianki kolankowe? bo nie zajarzyłam trochę :roll:

No i kolejne pytania, (Madzia sorki że w Twoim dzienniku, ale masz więcej gości więc większa szansa na odpowiedź) ile was wyniosły poszczególne instalacje? (elektryczna, co woda i kanalizacja? z wyszczególnieniem na robociznę i ew. materiały?)

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a załóżmy że nie robiłabym przedścianek, to wtedy najpierw montuje się płyty gipsowe na suficie a potem tynkuje ścianki kolankowe? bo nie zajarzyłam trochę :roll:

No i kolejne pytania, (Madzia sorki że w Twoim dzienniku, ale masz więcej gości więc większa szansa na odpowiedź) ile was wyniosły poszczególne instalacje? (elektryczna, co woda i kanalizacja? z wyszczególnieniem na robociznę i ew. materiały?)

Hej Marta :lol:

Najpierw zawsze robi się mokre roboty, więc najpierw tynki potem ocieplanie sufitu i płyty...

A że my nie mamy tynków na poddaszu to najpierw robili ocieplenie dachu, a potem płyty na ścianach

Pozdróweczki, kasia

W tym momencie ścianek kolankowych nie tynkujesz, bo zamiast tynku będzie przyklejona płyta gipsowa na ściance kolankowej połączona z tą płytą ze skosu (oczywiście skos ten możesz teeż nazwać sufitem jak chcesz).

Z moich obserwacji wynika jeszcze to, że jak na ściankach kolankowych masz płyty gipsowe zamiast tynku, to ścianka ta może wyjść nieco wyższa, gdyż nie będzie trzeba montować na ściankach metalowych profili U łączących skos z ścianą pionową.

dokładnie!!!!

gdybym teraz budowała dom na 100% tynki byłyby wszędzie na parterze i na całym poddaszu (wszystkie ściany i działowe i kolankowe). I najpierw wytynkowałabym wszystko, a potem robiłabym ocieplenie dachu :roll:

Taka kolejność :lol:

No ja tak dokładnie zrobiłem i mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze, ale fachowcy od poddaszy jednogłośnie twierdzili, że nie powinno się łączyć skosów (czyli płyt gipsowych) z ścianami stałymi poprzez stelaż w szczególności w świeżym domu, bo łączenia na pewno będą pękać i ich zdaniem żeby wszystko było zrobione wg sztuki, to ścianki kolankowe nie powinny być otynkowane, tylko obłożone płytami, ścianki działowe za to jak najbardziej otynkowane.

To nie jest mój wymysł, tylko mówię, co twierdzili specjaliści (mam taką nadzieję, że nimi byli). Proponuję zapytać się o to kogoś kompetentnego, kto ma jakieś doświadczenie.

Kasia ma wszystko zrobione z płyt i jej prawdopodobnie nic nie będzie pękać i nigdy się nie dowie, że ścianki kolankowe otynkowane i połączone z skosami poddasza za pomocą stelża to zły pomysł. Swoją drogą jednak mam nadzieję, że nic mi nie popęka jakoś mocno, ale ty jak jeszcze nic nie masz zrobione, to się lepiej najpierw opytaj fachowców, a nie nas laików.

no ale kasia pisala ze w zyciu nie zrobilaby juz karton gipsow zaiast tynkow na poddaszu i jakbym chciala zamiast k-g miec tynki to tak mozna?

Tynki wszędzie oprócz ścian kolankowych, ale najpierw zapytaj fachowców, bo być może moi się mylili, a lepiej dmuchać na zimne póki jeszcze masz czas.

Ja mam wszędzie tynki łącznie z ściankami kolankowymi, na razie nic nie pęka, ale w listopadzie było robione poddasze, więc jeszcze wszystko możliwe.

witomark napisał:

Tynki wszędzie oprócz ścian kolankowych, ale najpierw zapytaj fachowców, bo być może moi się mylili, a lepiej dmuchać na zimne póki jeszcze masz czas.

kasia w napisała:

dokładnie!!!!

gdybym teraz budowała dom na 100% tynki byłyby wszędzie na parterze i na całym poddaszu (wszystkie ściany i działowe i kolankowe). I najpierw wytynkowałabym wszystko, a potem robiłabym ocieplenie dachu

Taka kolejność

Wedle moich wiadomości i tak i tak jest dobrze. Diabeł tkwi w szczegółach. Źle połączona płyta z plytą, bez wzmocnień i elastycznych łączeń może tak samo pękać, jak źle wykonane połączenie płyty skosu z otynkowanym murem. Wykonanie takie jak ma witomark, z zastosowaniem stelaża, specjalnych taśm i wzmocnionego kleju zwykle się sprawdza. Choć zgadzam się, że pierwszy wariant jest "bezpieczniejszy".

Kropecka - moim skromnym zdaniem, skoro robisz przedścianki, to siłą rzeczy masz łączenie płyty skosu z płytą przedścianki. Dylemat z glowy :)

Natomiast jeśli chodzi o kolejność robót, to tak jak pisze kasia w - najpierw tynkujecie sciany działowe, (kolankowe jednak zostawiając w spokoju, a potem robicie skos sufitu i przedścianki z płyt na stelażach.

Ja przedścianki będę robiła chyba w jednym pokoju, a w pozostałych dwóch skos zostanie zagospodarowany. Przy czym u mnie dylematu z tynkowaniem na górze raczej nie będzie, bo ja całą górę będę miała konstrukcyjnie w ściankach kartonowo- gipsowych :) Oczywiście o ile mi się nie odwidzi ;)

pozdrawiam wszystkich cieplutko :D

M.

Hejka Naleśnik :)

No fajnie, że wyrwłleś się z zimowego snu ;)

U nas budowlance niewiele słychać. W zasadzie chyba od świąt nie byłam na działce :oops:

Za to zima w mieście w najlepsze :) Z braku bodźców budowlanych szaleję w mieszkaniu z przemeblowywaniem. Po prostu cała ja... Nosi mnie 8)

Lookałam na Twój kominek. Fajny on:) A to będziesz miał z DGP czy płaszczem? Czy "normalny" :wink:

Pozdrówki M

P.S. Wiesz może kiedy budzą sie kleszcze? Nie żebym za nimi tęsknila, ale chciałabym zdążyć wyciąć chaszcze pod drzewami...

Lookałam na Twój kominek. Fajny on:) A to będziesz miał z DGP czy płaszczem? Czy "normalny" :wink:

Pozdrówki M

P.S. Wiesz może kiedy budzą sie kleszcze? Nie żebym za nimi tęsknila, ale chciałabym zdążyć wyciąć chaszcze pod drzewami...

Fajny to on jest :) ale jeszcze zobaczymy czy będzie nas stać na niego ;)

Będzie DGP grawitacyjne.

Coś o kleszczach ich aktywność już w marcu się rozpoczyna, pierwsze nasilenie koniec kwietnia do czerwca a później wrzesień-październik.

• 3 weeks później...

Hejo wszystkim!:)

Kochani, nie ma mnie, bo zasypało nas w tych górach doszczętnie!!! :o :wink:

Ale od dwóch dni odwilż, więc jest szansa, że "wrócim do żywych" :wink:

Dzisiaj Sopelkiewicz pojechał na budowę walczyc z zaspami śniegu, wręczyłam mu kanapki, termos z kawą i aparat 8) , więc jest szansa na fotorelację.

A propos zdjęć - o co chodzi z Fotosikiem, że dziwnie jakoś chodzi? :roll: Ludziom zdjęcia znikają - Anetko, looknij sobie do swojego dziennika - nie wiem o co chodzi? :roll: A ktoś wie, co to za cuda, że jedne zdjęcia są, a innych nie widać? :roll: :o

Tymaczasem pozdrawiam wszystkich cieplutko :D

M.

tak tak czekamy na jakieś fotki Magda :)

Widziałam właśnie co tam się porobiło w tym moim dzienniku :) Fotosik sobie zażyczyłl opłaty za przekroczenie limitu do wstawiania zdjęć:) a ze nie opłaciłam opłaty :-? to poblokowali mi czesc zdjec ehhhhh Teraz bede musiała przeniesć sie na inny portal z tym wszystkim jak znajde chwilke czasu :evil: :roll:

Pozdrawiam :wink:

Teraz bede musiała przeniesć sie na inny portal z tym wszystkim jak znajde chwilke czasu

hej Anetko

no własnie ja chyba też nowe zdjęcia dam na superfoto, tam można wrzucać tyle zdjęć ile się chce, trzeba tylko logować się min. raz na 3 m-ce i zamówić jakieś odbitki raz na rok. Mogę zamówić, co mi tam 8)

Pozdrówki :) M.

Qrcze tylko jak przenieść te zdjęcia z fotosika do superfoto? :roll: :o :roll: :o Da się jakoś bezpośrednio? :roll: I żeby mi że strony nie zniknęły? :-? Ja blondynka jestem... :oops: :wink: Nie chce mi się szukać na twardym dysku od początku tych wszystkich zdjęć.... :evil: Zresztą nie wiem czy jeszcze je mam. Może gdzieś na jakichś płytach... Tych, co to miały czekać na opisanie i się nie doczekały.... :( :oops:

Ratunkuuuuu!!!! Ktoś wie??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: