kropecka 22.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a załóżmy że nie robiłabym przedścianek, to wtedy najpierw montuje się płyty gipsowe na suficie a potem tynkuje ścianki kolankowe? bo nie zajarzyłam trochę No i kolejne pytania, (Madzia sorki że w Twoim dzienniku, ale masz więcej gości więc większa szansa na odpowiedź) ile was wyniosły poszczególne instalacje? (elektryczna, co woda i kanalizacja? z wyszczególnieniem na robociznę i ew. materiały?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 22.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a załóżmy że nie robiłabym przedścianek, to wtedy najpierw montuje się płyty gipsowe na suficie a potem tynkuje ścianki kolankowe? bo nie zajarzyłam trochę No i kolejne pytania, (Madzia sorki że w Twoim dzienniku, ale masz więcej gości więc większa szansa na odpowiedź) ile was wyniosły poszczególne instalacje? (elektryczna, co woda i kanalizacja? z wyszczególnieniem na robociznę i ew. materiały?) Hej Marta Najpierw zawsze robi się mokre roboty, więc najpierw tynki potem ocieplanie sufitu i płyty... A że my nie mamy tynków na poddaszu to najpierw robili ocieplenie dachu, a potem płyty na ścianach Pozdróweczki, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 22.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a załóżmy że nie robiłabym przedścianek, to wtedy najpierw montuje się płyty gipsowe na suficie a potem tynkuje ścianki kolankowe? bo nie zajarzyłam trochę W tym momencie ścianek kolankowych nie tynkujesz, bo zamiast tynku będzie przyklejona płyta gipsowa na ściance kolankowej połączona z tą płytą ze skosu (oczywiście skos ten możesz teeż nazwać sufitem jak chcesz). Z moich obserwacji wynika jeszcze to, że jak na ściankach kolankowych masz płyty gipsowe zamiast tynku, to ścianka ta może wyjść nieco wyższa, gdyż nie będzie trzeba montować na ściankach metalowych profili U łączących skos z ścianą pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropecka 22.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 no ale kasia pisala ze w zyciu nie zrobilaby juz karton gipsow zaiast tynkow na poddaszu i jakbym chciala zamiast k-g miec tynki to tak mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 22.01.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dokładnie!!!! gdybym teraz budowała dom na 100% tynki byłyby wszędzie na parterze i na całym poddaszu (wszystkie ściany i działowe i kolankowe). I najpierw wytynkowałabym wszystko, a potem robiłabym ocieplenie dachu Taka kolejność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 22.01.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 dokładnie!!!! gdybym teraz budowała dom na 100% tynki byłyby wszędzie na parterze i na całym poddaszu (wszystkie ściany i działowe i kolankowe). I najpierw wytynkowałabym wszystko, a potem robiłabym ocieplenie dachu Taka kolejność No ja tak dokładnie zrobiłem i mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze, ale fachowcy od poddaszy jednogłośnie twierdzili, że nie powinno się łączyć skosów (czyli płyt gipsowych) z ścianami stałymi poprzez stelaż w szczególności w świeżym domu, bo łączenia na pewno będą pękać i ich zdaniem żeby wszystko było zrobione wg sztuki, to ścianki kolankowe nie powinny być otynkowane, tylko obłożone płytami, ścianki działowe za to jak najbardziej otynkowane. To nie jest mój wymysł, tylko mówię, co twierdzili specjaliści (mam taką nadzieję, że nimi byli). Proponuję zapytać się o to kogoś kompetentnego, kto ma jakieś doświadczenie. Kasia ma wszystko zrobione z płyt i jej prawdopodobnie nic nie będzie pękać i nigdy się nie dowie, że ścianki kolankowe otynkowane i połączone z skosami poddasza za pomocą stelża to zły pomysł. Swoją drogą jednak mam nadzieję, że nic mi nie popęka jakoś mocno, ale ty jak jeszcze nic nie masz zrobione, to się lepiej najpierw opytaj fachowców, a nie nas laików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witomark 22.01.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 no ale kasia pisala ze w zyciu nie zrobilaby juz karton gipsow zaiast tynkow na poddaszu i jakbym chciala zamiast k-g miec tynki to tak mozna? Tynki wszędzie oprócz ścian kolankowych, ale najpierw zapytaj fachowców, bo być może moi się mylili, a lepiej dmuchać na zimne póki jeszcze masz czas. Ja mam wszędzie tynki łącznie z ściankami kolankowymi, na razie nic nie pęka, ale w listopadzie było robione poddasze, więc jeszcze wszystko możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 23.01.2009 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 witomark napisał: Tynki wszędzie oprócz ścian kolankowych, ale najpierw zapytaj fachowców, bo być może moi się mylili, a lepiej dmuchać na zimne póki jeszcze masz czas. kasia w napisała: dokładnie!!!! gdybym teraz budowała dom na 100% tynki byłyby wszędzie na parterze i na całym poddaszu (wszystkie ściany i działowe i kolankowe). I najpierw wytynkowałabym wszystko, a potem robiłabym ocieplenie dachu Taka kolejność Wedle moich wiadomości i tak i tak jest dobrze. Diabeł tkwi w szczegółach. Źle połączona płyta z plytą, bez wzmocnień i elastycznych łączeń może tak samo pękać, jak źle wykonane połączenie płyty skosu z otynkowanym murem. Wykonanie takie jak ma witomark, z zastosowaniem stelaża, specjalnych taśm i wzmocnionego kleju zwykle się sprawdza. Choć zgadzam się, że pierwszy wariant jest "bezpieczniejszy". Kropecka - moim skromnym zdaniem, skoro robisz przedścianki, to siłą rzeczy masz łączenie płyty skosu z płytą przedścianki. Dylemat z glowy Natomiast jeśli chodzi o kolejność robót, to tak jak pisze kasia w - najpierw tynkujecie sciany działowe, (kolankowe jednak zostawiając w spokoju, a potem robicie skos sufitu i przedścianki z płyt na stelażach. Ja przedścianki będę robiła chyba w jednym pokoju, a w pozostałych dwóch skos zostanie zagospodarowany. Przy czym u mnie dylematu z tynkowaniem na górze raczej nie będzie, bo ja całą górę będę miała konstrukcyjnie w ściankach kartonowo- gipsowych Oczywiście o ile mi się nie odwidzi pozdrawiam wszystkich cieplutko M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 27.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Gratuluje 300 postow i pisz nam dalej pisz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 28.01.2009 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dzięki kotecku za dobre słowo A co tam u Ciebie? Jak się czujesz? Minęło już to przeraźliwe zmęczenie, czy dalej Cię trzyma? pozdrówki M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 28.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dzieki, dzieki Minelo i otoz jestem Pozdrawiam! A czuje sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.01.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ello wpadam z pozdrowieniami, bo dawno mnie tu nie było, jakie plany na najbliższe dni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 29.01.2009 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Hejka Naleśnik No fajnie, że wyrwłleś się z zimowego snu U nas budowlance niewiele słychać. W zasadzie chyba od świąt nie byłam na działce Za to zima w mieście w najlepsze Z braku bodźców budowlanych szaleję w mieszkaniu z przemeblowywaniem. Po prostu cała ja... Nosi mnie Lookałam na Twój kominek. Fajny on:) A to będziesz miał z DGP czy płaszczem? Czy "normalny" Pozdrówki M P.S. Wiesz może kiedy budzą sie kleszcze? Nie żebym za nimi tęsknila, ale chciałabym zdążyć wyciąć chaszcze pod drzewami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 30.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Lookałam na Twój kominek. Fajny on:) A to będziesz miał z DGP czy płaszczem? Czy "normalny" Pozdrówki M P.S. Wiesz może kiedy budzą sie kleszcze? Nie żebym za nimi tęsknila, ale chciałabym zdążyć wyciąć chaszcze pod drzewami... Fajny to on jest ale jeszcze zobaczymy czy będzie nas stać na niego Będzie DGP grawitacyjne. Coś o kleszczach ich aktywność już w marcu się rozpoczyna, pierwsze nasilenie koniec kwietnia do czerwca a później wrzesień-październik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta84 20.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Puk Puk A co tu taka cisza ? do Ciebie tez zima zawitała? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 25.02.2009 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Hejo wszystkim! Kochani, nie ma mnie, bo zasypało nas w tych górach doszczętnie!!! Ale od dwóch dni odwilż, więc jest szansa, że "wrócim do żywych" Dzisiaj Sopelkiewicz pojechał na budowę walczyc z zaspami śniegu, wręczyłam mu kanapki, termos z kawą i aparat , więc jest szansa na fotorelację. A propos zdjęć - o co chodzi z Fotosikiem, że dziwnie jakoś chodzi? Ludziom zdjęcia znikają - Anetko, looknij sobie do swojego dziennika - nie wiem o co chodzi? A ktoś wie, co to za cuda, że jedne zdjęcia są, a innych nie widać? Tymaczasem pozdrawiam wszystkich cieplutko M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 25.02.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 madmegs czekamy na fotorelacje ..... tym czasem witaj wśród odkopanych ze śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta84 25.02.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 tak tak czekamy na jakieś fotki Magda Widziałam właśnie co tam się porobiło w tym moim dzienniku Fotosik sobie zażyczyłl opłaty za przekroczenie limitu do wstawiania zdjęć a ze nie opłaciłam opłaty to poblokowali mi czesc zdjec ehhhhh Teraz bede musiała przeniesć sie na inny portal z tym wszystkim jak znajde chwilke czasu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 26.02.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Teraz bede musiała przeniesć sie na inny portal z tym wszystkim jak znajde chwilke czasu hej Anetko no własnie ja chyba też nowe zdjęcia dam na superfoto, tam można wrzucać tyle zdjęć ile się chce, trzeba tylko logować się min. raz na 3 m-ce i zamówić jakieś odbitki raz na rok. Mogę zamówić, co mi tam Pozdrówki M. Qrcze tylko jak przenieść te zdjęcia z fotosika do superfoto? Da się jakoś bezpośrednio? I żeby mi że strony nie zniknęły? Ja blondynka jestem... Nie chce mi się szukać na twardym dysku od początku tych wszystkich zdjęć.... Zresztą nie wiem czy jeszcze je mam. Może gdzieś na jakichś płytach... Tych, co to miały czekać na opisanie i się nie doczekały.... Ratunkuuuuu!!!! Ktoś wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta84 26.02.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ja też blondynka jestem ale nie o tym chciałam:P obawiam sie że trzeba bedzie na dysku tych zdjec szukać i wgrywać od poczatku niestety pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts