Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu się gada

Recommended Posts

dobry pomysł :):)

nawet mówiłam Sopelkiewiczowi, że na wsjaki słuczaj, można te cholerne okna szmatą zasłonić, a folię kupić czarną budowlaną, taką pod posadzki i taśmą pokleić ( żeby nie dziurawić ). Będzie ją potem można pod posadzki np wykorzystać, nie?

A fachowców nie pytam, bo im za grosz nie wierzę.:evil: Taki normalny człowiek na forum ( mówię o tych co normalnie gadają :lol: ) to jak nie wie to się nie wymądrza. Bo zawsze znajdzie się ktoś kto mu może głupotę wytknąć :wink: A większość tzw fachowców jak z koziej d..py waltornia uważa że pozjadała wszystkie rozumy świata. Co niekoniecznie jest zgodne z prawdą. :x

Dlatego wolę Was tutaj pytać :lol: Na własną oczywiście odpowiedzialność 8)

Pozdrówki M.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w nawiązaniu do tematu ścianki kolankowej....

Ja u siebie ściankę podnosiłem o dwa bloczki w sumie o 48 cm... w projekcie miałem 77 z wieńcem....

Czyli w sumie ma - 77 + 48 + 14 ( murłata) = 139 cm chyab dobrze policzyłem :D

Po podniesieniu odrazu widać efekt powiększonego poddasza..taka było u mnie...

Nalezy jednak pamiętać poprawkach do wieźby... jętki muszą być dłuższe i dekarze muszą zachować kąt dachu pierwotny ( tak było by najlepiej).. Moi mi zachowali daltego mam poddasze jak ta lal :D

Nie wim jak masz w warunkach zabudowy ..U mnie było napisane że wysokośc domu od kalenicy do poziomu zero nie może przekraczaś 9 m ..ledwo sie zmieściłem przez tą sćiankę kolankową

a propos ścianki kolankowej, to ja mam już w adaptacji do projektu podniesioną o jeden pustak ( 25 cm ). Ale myślę o jeszcze jednym na lewo 8) bo mi się wydaje, że 72 cm to trochę nisko :roll: Chociaż tej murłaty to chyba nie liczyłam? :roll: Muszę to sprawdzić.

Dom ma na razie jakieś 7 m a dopuszcza się 9 więc spoko :)

Musze się jednak w tej kwestii zastanowić 9 może w czasie murowania? :wink: :roll: ) bo nie chcę, żeby domek stracił fajne proporcje. :roll:

Nie no, spoko, to ja rozumiem, membrana i pokrycie od razu, ok, tylko chodzi mi o tą membranę OD ŚRODKA. Bo na poddaszu jasno przecież jest, a ja nie będę od razu z wywieszonym ozorem wełną ocieplać :(

Tym się nie przejmujcie, bo to chodzi o bezpośrednie promieniowanie słoneczne i to takie porządne. Wbrew pozorom nawet jak jest jasno to oknami nie wpada tak dużo światła, jeszcze nikt się nie opalił w mieszkaniu. :)

Poza tym jak się tak bardzo boicie to można kupić folię budowlana i delikatnie ją przypiąć do krokwi od środka. Później się przyda jak dacie wełnę jako paroizolacja.

No tak, sobota wieczór... normalni ludzie się bawią, :lol: a ja z rozwianym włosem i obłędem w oczach surfuję po necie w poszukiwaniu danych technicznych membran dachowych, sposobów niedopuszczenia głodnych robali do więźby i takich tam... :wink: :cry: :wink:

Na razie jest opcja dachówka cementowa grafit, 11 m3 więźby i folia tyvec pro. Kombinuję jak tu zrobić ścianki kolankowe zgodnie z projektem, czyli BEZ wieńca :roll: :roll: :roll:

We wtorek rozmowa z przyszłym wykonawcą, więc pożyjemy zobaczymy... :roll:

A co Wy o tym sądzicie? :roll:

Czwartek, 26 marca 2009 r.

I dlaczego porzadni ludzie (czyt. np kropecka) daja Aquatec 180, a pan w hurtowni daje mi w wycenie Aquatec 95 i mówi, że spokojnie wystarczy :roll:

Może wystarczyć. Nam gość sprzedał tą folię jako super mocną i generalnie bardzo dobrą. Do ludzi od dachu miałem zaufanie, polecali mi tą - to wziąłem bez większego zastanowienia. Cieńsza chyba też da radę.

Dach wyszedł super, ale trochę popłyneliśmy z forsą.

Cześć Maciek :)

Fajnie że dach super, :lol: szkoda że tyle kasy :cry:

Wogóle to super ten Wasz dach wygląda, wogóle nie widać podwyższenia ścianki kolankowej :o :lol: O ile wydłużyliście krokwie? I ile cm ma ściana kolankowa "na gotowo" (pustaki + wieniec+ murłata) ?

A co Wam wykonawcy mówili na temat braku wieńca w projekcie?

tez mi się tak wydaje, ale w oryginalnym projekcie NIE ma wieńca :o :roll:

Cześć Madzia :D

nasz wykonawca podszedł do sprawy wieńca jak do każdego normalnego etapu budowy, chodź śmiał się,że to będzie bunkier :lol:

Ale bez wieńca się chyba nie obejdzie, bo on podtrzymuje cały ciężar dachu, Spinając jakby ściany,które budujesz o ile dobrze pamiętam z caramiki.

Jeśli chodzi o koszt to u nas poszło 100worków cementu, prętów f12 długości 12m ok 18 szt i nie wiem dokładnie ile prętów f6. Deski napewno Ci pozostały od nadproży, bo nam pozostały od ław i dokładali jeszcze nowych.

A poza tym raczej nadzór się nie zgodzi na brak wieńca. Pozdrawiam

Długo mnie nie było i teraz nadrabiam zaległości w czytaniu :oops:

Co do ilości więźby nam też wyliczono 10,73m3, dużo przy ilości więźby Marty,Kasi,Anety czy Krysi. A poza tym my również nie będziemy deskowali dachu i mam nadzieję,że późniejsze ocieplenie wełną między krokwiami gr.15cm i wełną o gr.10 cm w poprzek wystarczy :roll:

Trzymam kciuki Madzia za dalsze Twoje postępy w budowie

No więc chcemy bez wieńca bo:

primo: taniej :)

secundo: tak jest w projekcie

tertio: ścianka ma tylko 75 cm więc mniej niż 1/3 wysokości - "stara szkoła" - do 1/3 nie daje sie wieńca, tylko zbrojone czterem a drutami fi 12 słupy co 1,5 metra pod całą urłatą

Zobaczymy jeszcze co powie kiebud :roll:, ale murłata będzie sie opierała na tych zbrojonych trzydziestu kilku słupach i zdaniem wykonawcy i autora projektu to powinno spokojnie wystarczyć. Ściana z pustaków ceramicznych to tylko "wypełnienie" między słupami. Tak mówią.

Dzisiaj alarm, bo wykonawca o 4 rano postanowił, że dzisiaj zaczyna u nas ( termin mu się zwolnił). Zatem mamy lekki dom wariatów. :-? :wink: trzymajcie kciuki :):):)

Z wieńcem to jest tak, że tak bez przeanalizowania konstrukcji to nie powinno się ani polecać, ani odradzać. Skoro w projekcie faktycznie jej nie ma to można chyba zawierzyć, że projektant przemyślał to.

Nie do końca zależy to tylko od wysokości ścianki kolankowej, a tak samo od konstrukcji dachu.

Chodzi o to, że wieniec przeciwdziała pękaniu ścianki kolankowej od rozpychania dachu. Jeśli dach jest ciężki a konstrukcja wywołuje duże siły skośne to wieniec jest przydatny.

Kiedyś wieńców nie robiło się w ogóle (dachy też były inne), dzisiaj robią je prawie wszyscy często nawet niepotrzebnie. Jest reż rozwiązanie pośrednie czyli wieńce na rogach, spajające tylko zewnętrzne słupki.

Mówiłam,mówiłam :lol: :lol: :lol: , że wystarczy jak słońce mocniej zaświeci,stopnieją śniegi, to ruszysz pełną parą.

Tak sobie terza myślę,że być może niepotrzebnie robiliśmy wieniec

i ponad tysiąc wydany,ale z drugiej strony nikt nie dał nam

żadnego wyboru. Robić czy nie robić. Co do ceny więźby,wiem,że się dopytywałaś bodajże Anety, my płaciliśmy po 800 zł brutto/kubik. Tanio.

Ale kto tanio kupuje, ten często tego żałuje. Nasza więźba jest w części do wymiany(płatew koszowa). Mają wszystko przywieżdź w czwartek. Zobaczymy

I tak z czystej ciekawości o co chodzi z tymi trampkami z Grudziądza :roll:

Pozdrawiam

:):):)

Asia

z tym wieńcem to ja już sama nie wiem... :roll: ja to chyba jestem prawdziwa baba i teraz, gdy wykonawcy, projektant i konstruktor się zgodzili, że wieńca nie trzeba, to mnie jakaś taka przekora w srodku dźga i zastanawiam się czy jednak na wszelki wypadek tego wieńca nie zrobić.... :roll: Ile dokładnie poszło Ci na sam wieniec? Stal plus beton? :roll:

Co do trampek, to za komuny do szkoły sie latało w takich trampkach. Na kartki wtedy były. Popularne były takie z fabryki z Grudziądza właśnie. A może jedyne dostępne? Na marginesie niezniszczalne. Wyrzuciłam je dopiero będąc matką (wtedy)jednemu dziecku :wink:

No, ale stąd właśnie wzięlo się powiedzenie :) Chyba... :roll:

pozdróweczki M. :)