Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tu się gada

Recommended Posts

Gratulacje Magda :p :p :p

Domownik to nie byle jaka osoba . I jaka odpowiedzialna,doświadczona :wink:

W związku z tym ja z pytaniem. Czy mogłabyś mi powiedzieć ile mb łat i kontrłat pójdzie na dach o jakiej grubości? Oraz daska okapowa ile mb bedzie miała i jakiej będzie grubości?

A co do zdjęć to szkoda :cry:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już Ci mówię :) Tylko do projektu "se" looknę :lol:

deska okapowa: 4x20 cm - około 52 mb

Kontrłatki 2,5x5 cm - około 250 mb

Łatki 4x5 cm - około 600 mb

To i cała reszta więźby jest dostosowana do III strefy wiatrowej i IV strefy śniegowej.

(Krokwie przekrój 8x18 cm

Murłaty 14x14 cm

Płatwie koszowe 16x22 cm

słupy ( nogi konia ) 16x16 cm

i jeszcze jakieś jętki 7x18 cm - 6 szt) - metraż też chcesz?:roll:

Mam nadzieję, że pomogłam :lol:

JESTEM :):):)

Mój nieoceniony sąsiad postawił mi nowy system w kompie i właśnie go testuję :roll: :D

Jeśli to czytasz Locky - DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A teraz o budowie:

Podziało się mnóstwo, głównie dobrego :)

Zaraz spróbuję napisać posta i jakieś fotki wkleić, a tymczasem mam KUPĘ :oops: pytań 8) i może kto je przeczyta w międzyczasie i poradzi coś :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :lol:

Pytania:

1. Czym otynkować komin? :roll: Myślę o tynku żywicznym, czyli tzw. mozaikowym. Tylko nie wiem jaki kolor do antracytowego dachu :roll: :roll: :roll:

Rynny są czarne bo grafit wyglądał ( na zdjęciu) jak zwykła rura kanalizacyjna :o :-?

Słupy , podbitka ( kiedyś ) i deska okapowa są w kolorze "czereśnia". Dlaczego? Napisze o tym w poście. Niby wszystko w sklepach jest, a jak przyszło kupić 5 l jakiejkolwiek lakierobejcy w kolorze pinia to NIMA! :evil:

Tynk będzie jakiś kremowy to jakie kominy???? Kremowe czy grafit????? :roll:

2. Jedno okno dachowe wyjdzie mi od frontu - niesymetrycznie bo przy samym brzegu wewnętrznym ( bliżej drzwi wejściowych) tej wystającej ściany co garaż tam miał być.... Dawać, tak pod samą ścianą, czy dać z boku, ale mi okno nad łóżkiem małżeńskim wyjdzie... To co, gdzie dam kaloryfer? Nad głowę? :evil:

3. Dawać te stopnie kominiarskie czy nie? Cienko z kasą, więc mnie nie kusi... Tylko czy dachówkom nic nie będzie jak do komina będą po nich w buciorach łazić? Liche te dachówki mi na oko wyglądają... Chociaż pewnie się nie znam...

:roll:

4. Robić ten wyłaz na półmetrowym strychu i mieć tam mostek termiczny, czy olać?

RATUJCIE!!!!!!!! :):):)

Wstyd Magda,żeby tak długo trzymać w niepewności! Ani widu ,ani słychu :cry:

Chwała sąsiadowi,że w końcu dzięki niemu zobaczę co nieco :lol:

Co do Twoich pytań

1) kolor tynku może być w kolorze słupów i podbitki lub zbliżonym.Bo kremowe kominy chyba zbyt szybko się zabrudzą

2) co do okien dachowych ,mam ten sam problem.I wymyśliłam,że 1 okno będzie od frontu,a 2 z drugiej strony( u mnie od północy). Bo niestety 2 okna się chyba nie zmieszczą od frontu.

3) Co do stopni,to chyba lepiej dać,bo nie są znowu aż takie drogie,a szkoda niszczyć dachówki. Nie każdy kominiarz jest wagi piórkowej

4) Ja jeszcze wyłazu nie mam kupionego,choć się cały czas zastanawiam.Ale wszystko wskazuje na to,że sobie odpuścimy. Po co komu jak piszesz mostek termiczny za własne pieniądze

Nie wiem czy Ci pomogłam,czy jeszcze bardziej namieszałam :roll: :roll: :roll: . Ale mam nadzieję,że pomogłam. Lecę spojrzeć,czy już są jakieś nowe wpisy i zdjęcia w dzienniku.

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Dzięki, pewnie, że pomogłaś! :lol:

A wpisy? Są :) Leć :wink:

Ja lecę zgrywać dalsze zdjęcia. Jak skończę, to looknę co u Ciebie. Masz już tą więźbę? :roll:

Co do kominów - takie pomarańczowe :-? jak podbitka też się chyba będą brudzić....Od pyłu węglowego... Dlatego zastanawiam się czy nie dać ciemnego.... Tylko jak to będzie wyglądać. Tydzień bez netu jestem. Kiedy ja zdążę wszystko opisać, odwiedzić znajomych na forum i jeszcze posurfować w poszukiwaniu tynkowanych kominów... :-? :roll: